28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Cūku mēris ievieš korekcijas arī sabiedriskajā dzīvē
Cūku mēris ievieš korekcijas arī sabiedriskajā dzīvē
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 24. jūlijs 2014, 15:27
Āfrikas cūku mēris ieviesis korekcijas ne tikai cūkkopības saimniecību ikdienā, bet arī sabiedriskajā dzīvē. Daļa novadu atcēlusi iepriekš plānotos pasākumus, savukārt slimības skartajos novados apsīkusi arī gaļas tirdzniecība.


Jauns Āfrikas cūku mēra uzliesmojums vakar konstatēts Polijas pierobežā ar Baltkrieviju, aptuveni 100 kilometru attālumā no Lietuvas robežas un 400 kilometru attālumā no Latvijas robežas.

Dezinficē pat pircējus

Rūjienas novada Jeru pagasta cūkkopības saimniecībā Kunturi nepiederošiem ieeja liegta. Kopš Āfrikas cūku mēris konstatēts Valkas novadā, arī ceļš, kas ved cauri Kunturu teritorijai, ir slēgts. Arī darbinieki teritorijā vairs nedrīkst iebraukt ar savām automašīnām. Pie visām fermām ir izvietoti dezinfekcijas paklāji, tiek dezinficētas tālu braukušu automašīnu riepas, un drīzumā visa saimniecības teritorija tiks iežogota. Pēc Kunturu valdes priekšsēdētāja Jurģa Krastiņa teiktā, šobrīd saimniecībā mīt aptuveni 4500 cūku.

Saimniecība nodarbojas arī ar gaļas un tās produktu pārdošanu. Drošības apsvērumu dēļ kopš pirmdienas Kunturi ir slēguši veikaliņu, kas atrodas uzņēmuma ražošanas ēkā, lai novērstu iespēju mēra vīrusam ar mednieku un dažādu garāmbraucēju nedezinficētajiem apaviem nonākt saimniecības teritorijā. Āfrikas cūku mēra dēļ Kunturu autoveikals trešdienās vairs nedodas uz Ērģemi, Kārķiem un Naukšēniem, bet piektdienās netirgosies Ēvelē un Jērcēnos. Pārējos uzņēmuma autoveikala maršrutos pagaidām izmaiņu nav. Tomēr autoveikala klientiem, iekāpjot autoveikalā, jārēķinās ar neērtu, bet obligātu prasību apavus dezinficēt dezopaklājā.

«Ja – tfu, tfu, tfu – kāda no šīm slimībām tiks ievazāta Kunturos, nāksies likvidēt pilnīgi visu ganāmpulku. Šāda nelabvēlīga scenārija gadījumā ir paredzēts valsts atbalsts, bet jau tagad ir skaidrs, ka ar šo atbalstu nav iespējams visu ražošanu uzsākt no jauna un tādā gadījumā darbu zaudēs 40 Rūjienas puses iedzīvotāji. Tātad ir tikai divi varianti: sliktākais – pilnībā likvidēt saimniecību slimības uzliesmojuma gadījumā, un ne tik sliktais – jau tagad darīt visu iespējamo, lai izvairītos no šo slimību ievazāšanas saimniecībā, veicot dažādus biodrošības pasākumus un cerot, ka slimību izdosies apturēt,» skaidroja Kunturu saimnieks. Kunturu saimniecība, par laimi, neatrodas ne aizsardzības, ne uzraudzības zonā, kurā cūkas atļauts kaut tikai pašpatēriņam un iegūto gaļu nedrīkst izvest ārpus saimniecības.

Taču šajās teritorijās ap Dagdas, Krāslavas un Valkas novadu ir citas saimniecības, kurām šis aizliegums ir aktuāls. Ja saimniecībā ir viena cūka, tad to var apēst, taču ja to ir 100 un vairāk? Turklāt jūlija beigās Latgales saimniecībām un augusta sākumā Vidzemes saimniecībām, kuras nevarēs nodrošināt biodrošības pasākumu izpildi, cūkas būs jānokauj. «Pieņemot lēmumu kaut cūkas gan pašpatēriņam, gan arī gadījumos, kad to ir krietni lielāks nekā viena vai divas, jāinformē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Inspektori, ņemot vērā to, kurā zonā saimniecība atrodas, vienosies, kurā kautuvē šos dzīvniekus varēs kaut un cūkgaļu nosūtīt uz pārstrādes uzņēmumu termiskai pārstrādei (ierobežojumi noteikti EK lēmumā). Visos gadījumos iesakām dzīvnieku turētājus, pirms viņi pieņem lēmumu par dzīvnieka kaušanu, informēt par to PVD pārvaldi, kuras teritorijā saimniecība atrodas,» NRA.lv skaidroja dienesta preses sekretāre Anna Joffe.

Veikalos apgrozījums aug

Ārkārtas situācijas teritorijā esošajos veikalos pieprasījums pēc gaļas produktiem nav samazinājies, pat otrādi – tas ir pieaudzis, NRA atklāja veikalu tīkla TOP! mārketinga vadītāja Ilona Bukša. «Ir vasaras laiks, cilvēki vairāk rīko dārza svētkus, cep uz grila šašliku vai desas. Arī pircēju veikalos ir vairāk, jo daudzi pilsētnieki šobrīd bauda atvaļinājumu pie dabas vai pie lauku radiem un, protams, iegriežas arī veikalos. Āfrikas cūku mēris pircēju paradumus nav ietekmējis,» sacījaI. Bukša. Ar zīmolu TOP! Latvijā patlaban darbojas 200 pārtikas veikalu.

Jāiztiek bez izklaidēm

Āfrikas cūku mēra izsludinātās ārkārtas situācijas dēļ kopš 7. jūlija Dagdas novadā atcelti visi masu pasākumi. Arī Dagdas novada piecu gadu jubilejas svinības, kas bija paredzētas no vakardienas līdz 26. jūlijam, nenotiks. Dagdas novada domes priekšsēdētāja Sandra Viškure aicina visus būt saprotošiem. «Mēs vēlamies aizsargāt savus iedzīvotājus un zemniekus, kas nodarbojas ar cūkkopību. Lai slimība neizplatītos tālāk un arī turpmāk cilvēki varētu audzēt cūkas, esam spiesti atcelt visus pasākumus pilsētā un arī pagastos,» uzsvēra S. Viškure.

Arī Krāslavā šīs cūku slimības uzliesmojuma dēļ tika atcelti pilsētas svētki un Kulinārā mantojuma festivāls. Savukārt Valkā Āfrikas cūku mēris nav ietekmējis gatavošanos Melodiskās mūzikas svētkiem, kas ieplānoti pēc divām nedēļām, un Alūksnē – pilsētas svētkiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Āfrikas cūku mēris

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats