25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Veselības ministra amatam uzrunātie neatsaucas
Veselības ministra amatam uzrunātie neatsaucas
Autors: Māris Krautmanis / NRA.lv / 23. jūlijs 2014, 12:50
Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas vadītāja Daiga Behmane atteikusies no piedāvājuma ieņemt vakanto veselības ministra amatu.


Tas ir dabiski, ko kāda gan jēga iesēsties ministra krēslā, no kura būs jāpieceļas un jāiet uzreiz pēc vēlēšanām rudenī? Ieņemot amatu uz dažiem mēnešiem, viņai būtu jāpārtrauc pašreizējā profesionālā nodarbošanās un iesāktie darbi.

Pirms Behmenas no ministra amata ieņemšanas attiecās arī uzrunātais Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors Toms Baumanis. Viņš tāpat nav tik naivs, lai domātu, ka saldie aicinājumi vadīt ministriju nozīmē ilgu un skaistu draudzību ar partiju kā filmas „Kasablanka” beigu kadros.

Kad vēlēšanas būs garām, Veselības ministrija kļūs iekārojama vieta, ko valdošā partija „Vienotība” nemaz tik viegli neatdos kuram katram. Tur ir iespējas manipulēt ar valsts pasūtījumiem slimnīcu piebūvēm, izpatikt globālām farmaceitiskās rūpniecības firmām, no auglīgās sadarbības plēšot sev kuponus. Tur var visu ko.

Neko nevar atlikušajā laikā līdz vēlēšanām, jo valdība ar „Vienotību” priekšgalā ir smagi uzmetusi mediķus, nepildot solījumu veselības budžetu palielināt līdz 4,5% no IKP. Tieši pretēji – veselības budžets premjeres Laimdotas Straujumas laikā ir gājis mazumā. Tas savukārt rada nozares īgnumu, neticību un medmāsiņu un dakteru čemodānu pakošanu, lai dotos projām no šīs valsts uz kādu Norvēģiju vai Angliju, kur par darbu maksā vairākas reizes vairāk. Veselības ministra amats šādos apstākļos ir nožēlojams – uz to neviens, kam kaut cik kroku, nerausies.

Kamdēļ gan Baumanim un Behmenai vajadzētu pamest savus labos darbus, lai mestos neizprotamā partiju politikas intrigu čūkslājā?

Ja vēl partija piedāvātu ko nebūt ilglaicīgu pēc tam, kad dažu mēnešu loma nepateicīgajā veselības nozares ligā būs nospēlēta. Izskatās, ka pat ne tik daudz partija nepiedāvā. Vienkārši grib, lai kāds atnāk un noliek savu galvu uz ežiņas. Grib, lai kāds uzņemas peramā āža lomu, kamēr partija izliekas, ka tai ar veselības ķibelēm nav sakara. To, kā „Vienotība” nomet balastu, uzmet un atdod saplosīšanai, uzskatāmi varēja redzēt nupat pavisam nesen – iepriekšējai veselības ministrei Ingrīdai Circenei nācās lasīties projām, klausoties mediķu lamāšanos nopakaļ.

Premjere Straujuma bijusi sarūgtināta par Bemhenas lēmumu. Behmena gan solījusi premjerministrei sniegt konsultācijas un praktiski atbalstīt veselības aprūpes nozares jautājumos. Diezin vai ar to viņa būs pielūgusies. Partija divreiz nepiedāvās, partijai diezin vai patīk, ka kāds atsakās no piedāvājuma, no kura nevar attiekties. Kādā nākamajā izdevīgajā brīdī „Vienotība” atradīs iespēju atriebties gan Behmenai, gan Baumanim.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Veselības ministrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats