25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Noskaidrots Latvijas izcilais desmits
Noskaidrots Latvijas izcilais desmits
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 23. jūlijs 2014, 11:36
Desmit izcilāko Latvijas personību sarakstā iekļuvuši komponists Raimonds Pauls, māksliniece Džemma Skulme, dzejniece Māra Zālīte, akadēmiķis Jānis Stradiņš, bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, teātra režisors Alvis Hermanis, kinorežisors Jānis Streičs, dzejnieks Jānis Peters, bijušais Latvijas hokeja izlases vārtsargs Artūrs Irbe, kā arī kultūras mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.


Šie Latvijā pazīstamie ļaudis saņēma vislielāko respondentu balsu skaitu (5000 dalībnieku) un arī īpaši izveidotas žūrijas augstāko vērtējumu projektā, ko kopīgi īstenoja Latvijas institūts (LI) un televīzijas kanāls History. 100 personību saraksts tapa, ņemot vērā viņu reputāciju, devumu tautsaimniecības izaugsmē, konkrētas nozares izveidē vai attīstībā, inovāciju ieviešanā un Latvijas tēla pozitīvas atpazīstamības veidošanā, skaidroja organizatoru pārstāve Tija Ezeriņa, piebilstot, ka aptaujas rezultāti par 60% bijuši atkarīgi no balsotāju izvēles, bet atlikušie 40% – no kompetentas žūrijas, raksta NRA.lv.

«Šāda aptauja palīdz saskatīt vērtīgo mums tuvumā, ko dažkārt steigā neredzam. Tas ir arī veids, kā cildināt Latvijas spožākās personības nesenajā vēsturē un šodien,» apsveikšanas ceremonijā teica Latvijas institūta direktore Kārina Pētersone, norādot, ka šoreiz balsotāju un žūrijas viedokļi bijuši ļoti tuvi.

Akadēmiķis, zinātņu vēsturnieks Jānis Stradiņš, saņemot balvu, atzina, ka ir ļoti pagodināts, nokļūstot izcilāko ļaužu vidū. Taču it sevišķi viņu iepriecinot tas, ka zinātnei, kas Latvijā ir nepietiekami novērtēta nozare, aptaujā bija atvēlēta atsevišķa nominācija – tas ļāvis cilvēkiem apjaust, cik daudz izcilu zinātnieku ir mūsu mazajā valstī.

Savukārt māksliniece Džemma Skulme aprādīja, ka Latvijā ir ļoti daudz izcilu cilvēku, kas būtu pelnījuši atzinību. Viņa priecājoties par ikvienu, kas izraisot apbrīnu un vieš optimismu, jo «īpaši par tiem, kam bijusi drosme, uzdrīkstēšanās ķerties pie uzņēmējdarbības».

Arī komponists Raimonds Pauls pateicās visiem, kas balsoja par viņu – tas viņam esot apliecinājums, ka viņa devums ir novērtēts un cilvēkiem vajadzīgs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Latvijas izcilais desmits

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats