18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Jaunais Vilnis - zibensnovedējs attiecībās ar Krieviju
Jaunais Vilnis - zibensnovedējs attiecībās ar Krieviju
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 22. jūlijs 2014, 10:54
Pēc Malaizijas aviolainera notriekšanas virs Ukrainas gan valsts, gan sabiedrība pastiprinātu uzmanību un savas dusmas vērsusi uz ikgadējo festivālu Jaunais vilnis, kas citu starpā tradicionāli pulcē prokremliski noskaņotus māksliniekus. Piemēram, ārlietu ministrs noteicis aizliegumu iebraukt Latvijā trim no šā festivāla regulārajiem viesiem, savukārt eksperti uzskata, ka tā ir atbilstoša reakcija uz Krievijas atbalstīto agresiju Ukrainā. Plašāku sankciju piemērošanu Eiropas Savienības (ES) līderi sāks apspriest šodien.


Zvaigznes nevēlamas

Izmantojot likumā noteiktās tiesības, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tā dēvētajā melnajā sarakstā iekļāvis Oļegu Gazmanovu, Josifu Kobzonu un Allu Perfilovu (Valērija). O. Gazmanovs, piemēram, savās dziesmās neslēpj simpātijas pret Padomu Savienības laikiem un vēlmi atjaunot to teritoriāli. A. Perfilova ir publiski nosaukta par Krievijas prezidenta uzticības personu, kas popularizē Vladimira Putina prezidentūru. Savukārt J. Kobzons melnajā sarakstā iekļuvis jau otro reizi, turklāt viņš par nevēlamu personu tiek uzskatīts arī ASV un citās valstīs, raksta NRA.lv.

Krievijas zvaigznes uz ārlietu ministra rīkojumu reaģējušas zibenīgi. Producents Josifs Prigožins, kurš pārstāv melnajā sarakstā iekļauto A. Perfilovu, paziņojis, ka E. Rinkēvičam būtu jāatkāpjas no amata, jo lēmums neesot nekādi pamatots. «Kādas viņam tiesības aizliegt mākslinieku,» intervijā krievu radiostacijai RSN izteicies J. Prigožins, kas sola sūdzēties Krievijas Ārlietu ministrijā un producenta neidentificētās starptautiskajās institūcijās. Viņš arī teic, ka Latvijas lēmumu ignorēšot, jo jau ir saņemtas Šengenas vīzas, kas viņam dod tiesības ieceļot Eiropas Savienībā.

Kobzons apsaukājas

Asāka savā reakcijā ir vēl Komunistiskās partijas bonzu paspārnē dzimusī Krievijas estrādes zvaigzne J. Kobzons. Viņš E. Rinkēviču nosaucis par pamuļķi un šo iebraukšanas pārpratumu centīšoties atrisināt ar Krievijas Ārlietu ministrijas palīdzību. Saskaņā ar Krievijas medijiem teikto 76 gadus vecais dziedonis gan apzinoties, ka pat Krievijas Ārlietu ministrijai nebūs vienkārši atrisināt šo jautājumu.

Iekšlietu ministrijai pagaidām neesot informācijas, ka kāds no šiem māksliniekiem būtu jau ieradies Latvijā, taču netiek izslēgta iespēja, ka viņi Latvijā var iebraukt no kādas citas ES dalībvalsts. Tādēļ, konstatējot, ka melnajā sarakstā iekļautie cilvēki ir iebraukuši valstī, Iekšlietu ministrija tām dos 24 stundas laika, lai bez liekas steigas tās pamestu Latviju.

Savu neapmierinātību ar Jaunajā vilnī dominējošo ideoloģisko fonu un pasākuma viesu attieksmi pret Krievijas politiku Ukrainā, kā arī tās pašas teritorijā negrasās sevī turēt arī motobraucēji, kas aicina katru, kam pieder motocikls, šodien piedalīties zibakcijā, lai vērstos pret «Krievijas agresīvās politikas atbalstošo personu izklaidi» Latvijā konkursā Jaunais vilnis.

«Šajā konkursā cita starpā pulcēsies dažādas Krievijā pazīstamas personas, no kurām daudzas šogad paudušas atbalstu un attaisnojumu Krimas aneksijai un kara kurināšanai Ukrainas austrumos,» teikts motociklistu ordeņa Dieva suņi paziņojumā.

Pārdomāts solis

E. Rinkēviča lēmumu ekspertu vairākums novērtē kā esošajai ģeopolitiskajai situācijai adekvātu soli pret Krievijas maigās varas izplešanos Latvijā, bet par nopietnākām sankcijām pret šo lielvaru vajagot lemt pie viena galda ar partneriem Eiropas Savienībā un sabiedrotajiem NATO.

Piemēram, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš prognozē, ka melnais saraksts tiks papildināts ar vēl daudziem vārdiem, bet ārlietu ministrs šajā situācijā rīkojies atbilstoši. Lielākais izaicinājums E. Rinkēvičam būs šodien un rīt Briselē pārliecināt ES partnerus, lai beidzot pret Krieviju tiktu realizētas nopietnākas sankcijas, piemēram, pārtraukti visi ieroču tirdzniecības līgumi.

Arī Latvijas Universitātes profesors Ojārs Skudra uzskata, ka šis E. Rinkēvičam ir ļoti pārdomāts solis. «Jaunais vilnis ir Krievijas un mūsu divpusējo attiecību lieta, un šo personu iekļaušana melnajā sarakstā ir pareiza. Ja Jaunais vilnis ir kultūras pasākums, tad tam tādam arī jāpaliek, bez politiskām runām un ideoloģijām,» saka profesors, atgādinot, ka šodien Brisele var izlemt par stipri nopietnākām sankcijām pret nepaklausīgo Krieviju.

Īpaši apmierināta ar E. Rinkēviča lēmumu papildināt melno sarakstu ir Nacionālā apvienība, kas īsi pirms Malaizijas lidmašīnas notriekšanas jau aicināja atbildīgos ministrus šādi rīkoties. «Šos melnos sarakstus vajadzētu vēl papildināt, bet tas ir pozitīvi vērtējams, ka Vienotības ministri beidzot sapratuši, ka tas ir jādara,» secina Saeimas Nacionālās drošības komisijas sekretārs Jānis Dombrava, kuram partija uzticējusi plašāku sarakstu papildināšanu virzīt uz izskatīšanu Saeimā.

Savukārt izdabāšanā stiprākajām ES valstīm E. Rinkēviču vaino Saskaņas centra deputāts Ivars Zariņš, kas Krievijas skatuves mākslinieku iekļaušanu melnajā sarakstā saista ar iespējamo Vienotības vēlmi pirms vēlēšanām pēc iespējas vairāk sarīdīt latviešus ar krievvalodīgajiem.

«Gribētos, lai mūsu ārlietu ministrs būtu bijis tikpat apņēmīgs savā rīcībā arī attiecībā uz karakuģu Mistral darījuma nosodīšanu kā tagad attiecībā uz Krievijas popdziedātājiem,» saka politiķis. Viņš prognozē, ka krievvalodīgajā pasaulē centrālā mūzikas pasākuma torpedēšana radīs neatgriezeniskas sekas starpnacionālajās attiecībās.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jaunais Vilnis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats