24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Krimas okupācija bija izcili veidots pasākums; Krievija priekšlaikus izrādīja spēkus
Krimas okupācija bija izcili veidots pasākums; Krievija priekšlaikus izrādīja spēkus
Autors: Apollo.lv / 9. jūlijs 2014, 12:27
Kādreizējais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Kažociņš uzskata, ka Krievija Krimu okupēja, izmantojot jaunās paaudzes kara metodes. Taču šīs pašas metodes nestrādā Austrumukrainā.


Intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze» Kažociņš atzīst, ka Krievijas bruņoto spēku rīcība Ukrainā bija kas negaidīts. «Krima bija izcili izveidots pasākums, izmantojot specdienestus un specvienības. To pašu gribēja «pārcelt» uz Austrumukrainu, bet tā neizdevās. [..] Jaunās paaudzes karā no tradicionālās pretinieka fiziskās iznīcināšanas pāriet uz tā graušanu no iekšienes, no tradicionālā kaujas lauka – uz informatīvi psiholoģisko un uztveres karu. Šai mūsdienu kara taktikai ir daudzas fāzes, bet būtībā galvenais maldināt politiskos, militāros līderus, veicot koordinētus pasākumus, piemēram, plašsaziņas līdzekļos, un noplūdinot informāciju,» skaidro Kažociņš.

Atzīmējot Krievijas armijas spējas, Kažociņš norāda, ka kaimiņvalsts bija spiesta priekšlaicīgi nodemonstrēt savus spēkus, raksta Apollo.lv.

«Krievijas ģenerālštābā strādā ļoti gudri cilvēki, kurus nevajag par zemu novērtēt. Viņi domā arī no sava skatpunkta, ka Baltijas valstis, būdamas NATO, ir savā veidā drauds Krievijai. No Maskavas tā skatās, kurpretim, ja Baltija būtu viņu ietekmē, tā justos daudz ērtāk. Jau divreiz mācībās krievu spēki ir izspēlējuši Baltijas valstu okupāciju un noslēgšanu no NATO sabiedroto militārās palīdzības, un tas nozīmē, ka attiecīgos apstākļos mums jābūt gataviem uz visādiem scenārijiem. Šobrīd attiecīgo apstākļu nav. Kremļa bruņošanās programma nav ne tuvu novesta galā, šobrīd krievi militāri nav tik spēcīgi, kādi varētu būt ap 2018. gadu. Viņi priekšlaikus izrādīja savu šābrīža spēku, jo, [bijušajam Ukrainas prezidentam] Janukovičam noturoties amatā, bet Ukrainai – Krievijas ietekmes zonā, nebūtu militārā veidā «jāuztraucas» par Ukrainu – tad pēkšņi kādā 2018.gadā pie mums varētu izrādīt to pašu iestudējumu, kāds notika Krimā. Paldies Dievam, tā nav. Ukraina bija brīdinājums, un mums ar sabiedrotajiem ir laiks un iespēja pretdarboties,» teica bijušais specdienesta šefs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Kažociņš, Krima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats