24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Trīs gadi prezidenta krēslā
Trīs gadi prezidenta krēslā
Autors: NRA.lv / 9. jūlijs 2014, 11:25
Apritējuši tieši trīs gadi, kopš Valsts prezidents Andris Bērziņš deva svinīgo zvērestu Saeimai. Lai gan pašreizējam valsts vadītājam bieži tiek pārmests harismas trūkums un neveikla retorika, tomēr eksperti norāda – liela daļa sabiedrības šo šķietamo mīnusu uztver kā plusu, uzskatot Andri Bērziņu par prezidentu iz tautas, kurš runā un uzvedas kā vienkāršs cilvēks.


Laiks, ko A. Bērziņš pavadījis Rīgas pilī, nav bijis vienkāršs, jo šajā periodā Latvija ir piedzīvojusi gan divvalodības referendumu un pievienošanos eirozonai, gan arī premjera aiziešanu un vairākus citus notikumus, kas no Valsts prezidenta prasījuši stingru nostāju.

Sarunā ar NRA.lv Andris Bērziņš neslēpj: «Stāšanās Valsts prezidenta amatā manā dzīvē bija jauns virziens, kas prasīja un joprojām prasa apgūt daudz jauna, mācīties un būt gatavam ik brīdi pilnveidot savas zināšanas. No pieredzes varu teikt, ka patiesā atslēga, lai virzītos uz priekšu, ir nepārtraukta zināšanu bāzes papildināšana, un to turpinu darīt katru dienu.» Valsts prezidents atklāj dažus cilvēciskus aspektus, kas viņam palīdz ikdienas darbā. «Mums ir izveidojies neliels un ļoti saliedēts padomnieku kolektīvs, kas ir mani tuvākie kolēģi kancelejā un ar kuriem kopā esam risinājuši daudzas sarežģītas situācijas. Arī 8. jūlija rītā kolēģi mani pārsteidza darba kabinetā ar sveicienu triju gadu darba sakarā, no dāmām saņēmu skaistas rozes, kas tagad priecē skatu uz mana darba galda.»

A. Bērziņš uzsver: «Attiecībā uz likumdošanas jautājumiem vienmēr esmu vadījies pēc principa – labāk pretrunas risināt likuma tapšanas laikā, pirms tas ir nonācis uz mana galda un gaida lēmumu par izsludināšanu. Tā arī esmu rīkojies, un tieši tāpēc manā pieredzē nav bijis tādu likumdošanas gadījumu, kas saistītos ar ilgām un smagām pārdomām par to izsludināšanu vai atgriešanu Saeimā.»

Neatkarīgās aptaujātie politologi Arnis Kaktiņš, Filips Rajevskis un Jānis Ikstens uzsver: Andris Bērziņš nav izcils orators un nemāk teikt iedvesmojošas runas. Tāpat dažkārt ir grūti noprast Valsts prezidenta vīziju par vēlamo Latvijas attīstību. Tajā pašā laikā pašreizējais valsts vadītājs ir apveltīts ar stingru raksturu un izlēmīgu garu. «Andra Bērziņa raksturs ir starp stūrgalvību un neatlaidību. Viņš ir maz ietekmējams no politiskajiem un sabiedrības viedokļiem, tāpēc lēmumus pieņem patstāvīgi,» pauž J. Ikstens. Eksperti arī bija vienoti, ka A. Bērziņam, kurš savulaik bijis SEB bankas vadītājs, raksturīgs bankas stils, kad lēmumi tiek pieņemti autoritatīvi. Kuluāros izskan norādes, ka A. Bērziņš regulāri tiekoties ar nozaru pārstāvjiem un sabiedriskajiem darbiniekiem, taču, iegūstot visu nepieciešamo informāciju, Valsts prezidents lēmumus pieņem ātri un izlēmīgi.

Tāpat gan A. Kaktiņš, gan J. Ikstens uzsver: A. Bērziņam nav raksturīgs intelektuāli izsmalcināts runas stils, taču tieši šāds komunikācijas veids ir saprotams un tuvs tautai. «Intelektuāļiem Andra Bērziņa runas maniere nepatīk, taču lielai daļai sabiedrības tas šķiet simpātiski, un to apliecina prezidenta augtie reitingi,» pauž A. Kaktiņš. J. Ikstens papildina: «Raugoties uz Valda Dombrovska un Laimdotas Straujumas popularitātes rādītājiem, var izsecināt, ka latviešiem patīk neizlecēji jeb valsts augstākās amatpersonas, kuras ir tādas pašas kā ierindas cilvēks.»


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats