19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vaidere vēršas pie ES komisāra ar steidzamiem jautājumiem
Vaidere vēršas pie ES komisāra ar steidzamiem jautājumiem
Autors: Apollo.lv / 26. jūnijs 2014, 11:55
Eiropas Parlamenta deputāte no Latvijas Inese Vaidere trešdien vērsusies pie Eiropas Enerģētikas komisāra Guntera Otingera, prasot saņemt komisāra vērtējumu attiecībā uz nedēļas sākumā Vīnē parakstīto līgumu starp Krievijas gāzes uzņēmumu «Gazprom» un Austrijas uzņēmumu «OMV AG» par «Dienvidu plūsmas» (South Stream) gāzes vada izbūvi no Krievijas uz Eiropas Savienību (ES), portālam «Apollo» pavēstīja deputātes pārstāvis Ģirts Salmgriezis.


«Uzskatu, ka Austrijas rīcība ir vienpusēja un, iespējams, pārkāpj ES iekšējā enerģētikas tirgus izveides principus, tādēļ vēlos uzzināt komisāra nostāju, kura līdz šim ir bijusi visnotaļ nekonkrēta,» uzsver Vaidere, kura ir arī Eiropas Enerģētikas foruma Valdes locekle, raksta Apollo.lv.

Vaidere uzskata, uzskata, ka minētais līgums palielinās ES enerģētikas atkarību no Krievijas, kura savukārt vairākkārt enerģiju izmantojusi politisku jautājumu risināšanai. Tādēļ deputāte vēlas saņemt Eiropas Komisijas (EK) vērtējumu tam, kā «South Stream» projekts potenciāli ietekmētu enerģijas piegādes stabilitāti ES kopumā. No komisāra viņa sagaida atbildi arī uz jautājumu, vai ES nevajadzētu vairāk orientēties uz gāzes piegādes ceļu diversifikāciju, attīstot, piemēram, Nabuko gāzes vada projektu no Centrālāzijas tā vietā, lai palielinātu atkarību no viena piegādātāja.

Eiropas Parlaments rezolūcijā par iekšējā enerģētikas tirgus funkcionēšanu, paudis stingru atbalstu viedoklim, ka vienīgi pilnvērtīgi funkcionējošs iekšējais tirgus palīdzēs ES paust vienotu viedokli pasaulē, tādēļ Vaidere vēlas uzzināt, vai Polijas priekšlikums visām ES valstīm gāzi no trešo valstu piegādātājiem iepirkt par vienotu cenu saņem EK atbalstu.  

«Latvija un citas mazās ES dalībvalstis ir pakļautas riskam, slēdzot divpusējus enerģijas līgumus, īpaši ņemot vērā mūsu šī brīža pilnīgo atkarību no Krievijas. Tādēļ svarīgi, lai EK un dalībvalstis turpinātu iekšējā enerģētikas tirgus izveidi, sevišķi attiecībā uz gāzes piegādi,» skaidro Vaidere.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Inese Vaidere

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats