24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bērnu veselības aprūpei ar vairāk nepietiek
Bērnu veselības aprūpei ar vairāk nepietiek
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 19. jūnijs 2014, 13:00
Laikā, kad Nacionālais veselības dienests (NVD) ziņo, ka ierobežotā budžeta apstākļos bērnu veselības aprūpes jomā tomēr ir panākti būtiski uzlabojumi, vecāku sūdzības par ilgajām gaidīšanas rindām, lai saņemtu mediķu konsultācijas, neapsīkst.


«Oficiāli rindas garums uzrādās tikai pāris nedēļu, bet tad, ja tu vēlies pierakstīt bērnu, rinda reālajā vietā un laikā izstiepjas uz trim mēnešiem,» NRA.lv atklāj piecgadīgās Elzas mamma Zinta. «Un tā ir bezmaksas veselības aprūpe bērniem.»

NVD informācija par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem bērniem pēdējo gadu laikā liecina, ka ir panākti būtiski uzlabojumi un pērn, salīdzinot ar 2012. gadu, kopējais finansējums bērnu veselības aprūpei pieaudzis par 2,5 miljoniem latu. 2013. gadā par veselības aprūpes pakalpojumiem bērniem samaksāti vairāk nekā 56 miljoni latu jeb 80 miljoni eiro.

NVD speciāliste Māra Āboliņa uzsver: no 2012. gada līdz 2014. gada februārim valsts apmaksājusi gandrīz četrus miljonus eiro par bērnu ārstēšanos ārzemēs gadījumos, kad valsts apmaksāto pakalpojumu nevarēja nodrošināt Latvijā. Tiesa, par šo jautājumu tiek lauzti šķēpi, jo ievērojumu daļu naudas līdzekļu, kas nepieciešami bērnu ārstēšanai gan ārzemēs, gan Latvijā, piemēram, rehabilitācijai vai dārgiem medikamentiem, vecāki lūdz ziedot sabiedrību. Pēc fonda ziedot.lv datiem, desmit gadu laikā sabiedrība ar ziedojumiem samaksājusi deviņus miljonus eiro cilvēku ārstēšanai. Diemžēl šādas situācijas attiecas arī uz bērnu veselības aprūpi. Šāgada Labestības dienā cilvēki saziedoja 185 260 eiro 66 bērnu ārstēšanai, tas liecina, ka daudz bērnu nesaņem nepieciešamo palīdzību par valsts budžeta līdzekļiem, piemēram, noteikta veida izmeklējumus, kuri nav iekļauti valsts apmaksājamo sarakstā, vai specifisku rehabilitāciju. NVD gan norāda: lai mazinātu gaidīšanas rindu bērnu medicīniskai rehabilitācijai, Nacionālajam rehabilitācijas centram Vaivari papildus piešķirts pusmiljons eiro, kas šogad nodrošinās vēl 275 bērnu rehabilitāciju.

Pēc NVD datiem, arī Bērnu slimnīcas finansējums audzis – no 2012. gada līdz 2013. gadam salīdzinoši par 9,4 procentiem. Pagājušajā gadā izveidoti divi jauni bērnu ambulatorās aprūpes kabineti – diabēta un cistiskās fibrozes pacientiem. Pērn palielināts valsts maksājums par neiznēsātu bērnu aprūpi, jaundzimušo intensīvo terapiju un reanimāciju Bērnu slimnīcā. 2013. gadā par 20 procentiem palielināts finansējums reto slimību medikamentozai ārstēšanai pacientiem, kas saņem aprūpi Bērnu slimnīcā. Taču ļoti garas rindas uz konsultācijām ir tieši Bērnu slimnīcā. Šā gada maija dati liecina, ka līdzīgi kā pērn garākās gaidīšanas rindas ir pie kardiologa (121 diena), gastroenterologa (89), otolaringologa (72), oftalmologa (63). Atklājas arī, ka vēl garākas gaidīšanas rindas ir pie fizioterapeita (174 dienas), ergoterapeita (120) un arī rehabilitologa (90).

Lai mazinātu rindas, Bērnu slimnīca iesaka vecākiem izmantot slimnīcā strādājošo augsti kvalificēto un pieredzējušo tiešās pieejamības pediatru un ķirurgu konsultācijas, kuri daudzos gadījumos spēj atrisināt problēmas bez specializētu speciālistu līdzdalības, kā arī nepieciešamības gadījumā ievieto pacientu dienas stacionārā izmeklēšanai un terapijai. Pie šiem ārstiem var tikt dažu dienu nedēļas laikā. Tāpat slimnīca aicina gadījumos, ja vecāki netiek uz pieteiktu konsultāciju, to laikus atcelt, lai šajā laikā kādam citam būtu iespēja doties pie ārsta. Ap 16 procentu vizīšu nenotiek un arī netiek atceltas.

NVD regulāri apkopo informāciju gaidīšanas rindu mazināšanai, taču, tā kā veselības aprūpes budžeta iespējas ir ierobežotas, visas šīs vajadzības nevar nodrošināt uzreiz, līdz ar to tas notiek pakāpeniski papildus piešķirto līdzekļu ietvaros, skaidro M. Āboliņa. Nākamajā gadā plānots papildu naudu novirzīt zobārsta pakalpojumu paplašināšanai bērniem.

Bērnu veselības aprūpe

2013. gadā valsts apmaksāti ārstniecības pakalpojumi bērniem sniegti 56,18 miljonu latu jeb 80 miljonu eiro apmērā

92% no visiem bērniem saņēmuši kādu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu

3 205 836 reizes bērni apmeklējuši valsts apmaksātu ārstu

Par bērnu ārstēšanai nepieciešamajām kompensējamām zālēm samaksāti 4,7 miljoni latu jeb 6,7 miljoni eiro

Bērnu veselības aprūpei Bērnu slimnīcā izlietoti 18,7 miljoni latu jeb 26,6 miljoni eiro

Avots: Nacionālais veselības dienests


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bērni, NVD, veselība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats