23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kriminālprocesi pret valsts amatpersonām būs prioritāte
Kriminālprocesi pret valsts amatpersonām būs prioritāte
Autors: BNA.LV / 9. jūnijs 2014, 18:12
Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinās grozījumus Kriminālprocesa likumā, kurā kriminālprocesi pret valsts amatpersonām būs prioritāte.


Galīgajā lasījumā Saeimas deputāti pieņēma grozījumus Kriminālprocesa likumā, kurā kriminālprocesi pret valsts amatpersonām būs prioritāte.

Priekšroka tā izskatīšanai būs kriminālprocesam, kurā piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis vai kurā iesaistīta speciāli procesuāli aizsargājama persona, vai kurā apsūdzēta valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli.

Kā norāda Tieslietu ministrijā (TM), grozījumi Kriminālprocesa likumā pēc stāšanās spēkā attieksies uz visiem procesiem. Tiek norādīts, ka nekādi nozīmētie termiņi netiks pārskatīti, bet, ja pēc grozījumu spēkā stāšanās tiesā ienāks iepriekš minētās kategorijas lieta, tad tai būs priekšrocības salīdzinājumā ar pārējiem kriminālprocesiem.

Izmaiņas ietekmēs arī pašreizējos kriminālprocesus, kuros ir apsūdzētas amatpersonas. Tiesa, tas nenozīmē, ka nāksies pārplānot citus kriminālprocesus. Kā norāda priekšlikuma autors deputāts Andrejs Judins, tad runa ir par turpmāko darbu organizēšanas sistēmu, kurā būs jāņem vērā šis princips un krimināllietas skatīšanas jāieplāno dienā, kura atvēlēta prioritāro jautājumu skatīšanai.

Tiek piebilst, ka gadījumā, ja amatpersona būs atstādināta no pienākumu pildīšanas vai viņai kā drošības līdzeklis būs noteikts liegums pildīt amatpersonas pienākumus, šis cilvēks joprojam skaitīsies amatpersona un tādējādi arī uz viņu attieksies likuma grozījumi. Savukārt, ja apsūdzēta būs bijusī amatpersona, tad būs advokāti, kas apgalvos, ka likuma grozījumi uz tiem neattiecas, bet Judins skaidro, ka  pieņemtie grozījumi ir vērsti uz situācijām, kad apsūdzība ir izvirzīta amatā esoša amatpersona.

Saeima atbalstīja atbildīgās Juridiskās komisijas lēmumu noraidīt Saeimas deputāta Andreja Elksniņa priekšlikumu atteikties no likuma grozījumiem. Politiķis norādījis, ka ir pret likuma izmaiņām, jo tas nozīmē, ka, piemēram, kriminālprocess tiks ātrāk skatīts pret amatpersonu, nevis pret personu, kura izvarojusi sievieti.

Tāpat Elksniņš norādījis, ka šīs likuma izmaiņas ir veidotas saistībā ar kriminālprocesiem pret Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu un Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieku Egilu Helmani.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, Kriminālprocesi, valsts amatpersonas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats