26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Cenšas atjaunot bufetes darbību Tiesu namā
Cenšas atjaunot bufetes darbību Tiesu namā
Autors: Ritums Rozenbergs / NRA.lv / 20. maijs 2014, 10:34
Tiesu administrācija lūdz Valsts nekustamo īpašumu aģentūru atjaunot pirms aptuveni gada pārtraukto sabiedrisko ēdināšanu Tiesu namā Rīgā, Abrenes ielā 3, Neatkarīgo informēja Tiesu administrācijas un Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas palīdze.


Jau aptuveni gadu bez sabiedriskās ēdināšanas Tiesu namā spriež tiesu tiesneši un veic dažādas procesuālas darbības Tiesu nama klienti – prokurori, advokāti, juristi, apsūdzētie, liecinieki, prasītāji, atbildētāji.

Fiziskais un mentālais vājums

Nepareizs uzturs vai tā trūkums būtiski ietekmē cilvēka veselību un viņa darbaspējas, NRA.lv apstiprināja Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs, medicīnas zinātņu doktors Andis Brēmanis. Tā kā Tiesu namā tiek lemti cilvēku likteņi, ir būtiski, cik labi jūtas tiesnesis, vai viņš ir labi paēdis vai neēdis, jo tas var atsaukties uz tiesisko attiecību noregulējuma kvalitāti. Runājot par situāciju Tiesu namā Abrenes ielas 3, A. Brēmanis atzina: «Ja cilvēks ir ilgstoši neēdis, tas var izraisīt gan fiziska, gan mentāla rakstura vājuma pazīmes. Jebkurš ēdiens satur zināmu daudzumu glikozes vai fruktozes, kas stabilizē cukura līmeni organismā. Reizēm nebūtu svarīgi, kas tieši tiek apēsts, bet svarīgi, lai kaut kas tiktu apēsts. Ja cilvēkam ilgstoši trūkst ēdiena, organismā rodas anēmija jeb mazasinība, par ko liecina nespēks un vājums. Tas ir muļķīgi, ja tādā iestādījumā kā Tiesu nams darbiniekiem jādomā, kā sagatavot ēdienu. Bet, ņemot vērā dažādu cilvēku dažādas veselības problēmas, var jau būt tā, ka piedāvājums sabiedriskās ēdināšanas iestādē neatbilst cilvēka vajadzībām.»

Laimes pagrabs

Līdz pērnā gada vasarai Tiesu namā Abrenes ielā 3 pagrabstāvā darbojās ēdināšanas iestāde, kurā, pēc Neatkarīgās vērojumiem, draudzīgi vienā zālē mielojās tiesneši, prokurori, advokāti, apsūdzētie, aizstāvji un citi Tiesu nama klienti. Ēdienu piedāvājums un to kvalitāte daudzmaz atbilda to cenām. Lai arī ne visai plašs, taču pieejams bija arī dzērienu klāsts – tēja, kafija, sulas, dzirkstošie vīni, baltvīni, sarkanvīni, degvīni, brendiji. Pagrabstāva kafejnīca bija praktiski vienīgā vieta, kur Tiesu nama klienti varēja komfortabli koncentrēties gaidāmajai tiesvedībai vai arī atgūties no tās. Pusdienas laikā pie bufetes parasti veidojās pagara rinda, kurā cits aiz cita brālīgi stāvēja apsūdzētie, prokurori, advokāti, tiesu nama personāls un arī izbadējušies žurnālisti. Vieni vēlējās baudīt pusdienas, citi veldzēt slāpes ar dažādiem dzērieniem, citi iegādāties pudeli dzeramā ūdens kārtējai tiesas sēdei saules sakarsētajā tiesas zālē. Tiesu namam tuvākās ēdināšanas iestādes atrodas aptuveni astoņu minūšu gājienā līdz Centrālajai stacijai, Centrāltirgum vai Dzirnavu un Birznieka-Upīša ielai.

Pēkšņi kafejnīca pagrabstāvā tika slēgta. Tiesu nama darbiniekiem un apmeklētājiem nekāda informācija par tās darba atsākšanu netika sniegta. Reakcija ilgi nebija jāgaida. Tiesas sēdes, īpaši pēcpusdienās, noritēja daudz gurdenāk nekā tad, kad pagrabstāvā darbojās kafejnīca. Nereti tiesa pēc pašas iniciatīvas vai pēc procesa dalībnieku lūguma izsludināja pārtraukumu, lai dotos dzeramā ūdens meklējumos.

Stimulē liecības

Visspilgtāk bufetes neesamība tomēr ietekmēja liecinieku liecības. Liecinieks, atbildot uz tiesas un procesa dalībnieku jautājumiem, objektīvi nogurst. Pusdienas laikā kafejnīcā liecinieks varēja atgūt spēkus, mielojoties un uzdzerot lietpratīgi izvēlētu dzērienu. Piemēram, tiesā tā dēvētajā Lemberga prāvā, laikā, kad vēl darbojās kafejnīca, liecināja uzņēmējs miljonārs Vladimirs Komogorcevs. Noguris no pratināšanas dienas pirmajā pusē, viņš pusdienas laikā daiļu meiteņu lokā atguva spēkus Tiesu nama kafejnīcā, ar baudu malkojot, kā teiktu miljonārs Juris Savickis, atspirdzinošus dzērienus, un pēcpusdienā turpināja liecināt jau daudzkārt enerģiskāk, lakoniskāk, konkrētāk. Liecību konkrētums un lakonisms būtiski paātrina pratināšanas gaitu un tādējādi veicina krimināltiesisko noregulējumu saprātīgos termiņos. Kafejnīcas darbības laikā pusdienas paēdušiem tiesnešiem acis pēcpusdienā mirdzēja košāk, viņi aktīvāk sekoja procesa gaitai, un izskatījās, ka, pieņemot procesuālos lēmumus, viņi jūtas komfortablāk, nekā tas notiek tagad pēc kafejnīcas slēgšanas.

Bufeti restartēs

Neatkarīgā vaicāja Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas palīdzei Dacei Dubovskai, vai tiesneši izjūt ēdināšanas vietas trūkumu; vai ēdināšanas vietas trūkums ietekmē un vai var ietekmēt tiesnešu veselību; vai paēdis tienesis veicina tiesisko attiecību noregulējumu saprātīgos termiņos; uz kurām ēdināšanas iestādēm dodas Abrenes ielā 3 strādājošie tiesneši; vai Rīgas apgabaltiesas vadība ir ieinteresēta risināt jautājumu, lai Abrenes ielā 3 atsāktu darboties ēdināšanas iestāde. Uz šiem jautājumiem Neatkarīgā saņēma lakonisku atbildi: «Šobrīd tiek risināts jautājums, lai tiesu namā Abrenes ielā 3 Rīgā atsāktu darboties ēdināšanas iestāde. Līdz ar ko šobrīd tiesneši katrs pēc saviem ieskatiem pusdienas ietur citās ēdināšanas iestādēs.»

Neatkarīgā Tiesu administrācijas vadībai jautāja, kāpēc kafejnīca tika slēgta un vai tiesneši un Tiesu nama klienti var cerēt, ka kafejnīcas darbs tomēr tiks atjaunots. Tiesu administrācijas Projektu vadības un starptautiskās sadarbības nodaļas projekta koordinatore Dace Ezeriete atbildēja: «Ēka Abrenes ielā 3 ir valsts akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumi īpašums, kuras noteiktas telpu daļas Tiesu administrācija no īpašnieka nomā savu funkciju īstenošanai, proti, tiesu iestāžu nodrošināšanai ar telpām. Tiesu administrācija ir lūgusi valsts akciju sabiedrību Valsts nekustamie īpašumi veikt pasākumus, lai nodrošinātu ēdināšanas pakalpojumu pieejamību ēkā Abrenes ielā 3, Rīgā. Plānots noslēgt jaunu vienošanos, kurā noteiks, ka valsts akciju sabiedrība Valsts nekustamie īpašumi piesaistīs apakšnomnieku – ēdināšanas pakalpojuma sniedzēju, tādējādi tuvākajā laikā šajā tiesu namā tiks atjaunota iespēja apmeklēt kafejnīcu.»


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bufete, Tiesu nams

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats