20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Prasa paskaidrot dzīvesziņas lietu
Prasa paskaidrot dzīvesziņas lietu
Autors: NRA.lv / 13. maijs 2014, 12:13
Vairākas nevalstiskās organizācijas lūdz valsts amatpersonām, tostarp izglītības un zinātnes ministrei skaidrot situāciju, kas izveidojusies saistībā ar mācību priekšmeta Dzīvesziņa mācību un metodiskā materiāla izveidi. Nauda vadlīniju un paša mācību materiāla izstrādei piešķirta, apejot iepirkumu vai konkursu, kurā varētu izvēlēties vislabāko piedāvājumu. Nauda ar Saeimas balsojumu piešķirta vienai organizācijai Ābeļzieds.


Situācija ap dzīvesziņu izveidojusies, varētu teikt, pat traģikomiska, jo Valsts izglītības satura centrs (VISC), visticamāk, nezinot, ka naudu Saeimas deputāti jau iedalījuši konkrētai organizācijai, tomēr šāgada aprīļa sākumā izsludināja publisku iepirkuma procedūru, lai atrastu labāko piedāvājumu mācību priekšmeta Dzīvesziņa metodisko materiālu izstrādei. VISC materiāli šim iepirkumam rāda, ka par valsts budžeta līdzekļiem bija plānots iepirkt «vienotu tekstuālu, vizuālu un audiovizuālu materiālu kopumu, kas ietver vadlīnijas, metodisko materiālu pedagogiem un interaktīvu mācību materiālu skolēniem, kas veicinātu izglītojamā uz morāles principiem balstītas personiskās identitātes attīstību [..]». Materiālu komplektā paredzēts iekļaut trīs tēmas – pašidentitāte, sociālā identitāte un kultūridentitāte. Dzīvesziņu plānots izmantot ētikas, sociālo zinību, audzināšanas stundās vai kā atsevišķu mācību priekšmetu 7.–9. klasēm. Prasības ekspertiem, kuriem šis mācību materiāls jāizstrādā, ir ļoti augstas – jābūt gan ekspertam ar augstāko izglītību pedagoģijā, ētikā vai filozofijā, psiholoģijā, kultūras zinātnēs, teoloģijā; ekspertu grupā jābūt arī pedagogiem ar pieredzi mācību materiālu izstrādē un vismaz vienam IT speciālistam ar pieredzi vismaz divu digitālu mācību materiālu izstrādē. Konkursā pieteicās seši pretendenti.

Tomēr, kā liecina Neatkarīgās rīcībā esošie dokumenti, iepirkums izsludināts velti. VISC 25. aprīlī norit komisijas sēde, kurā tiek ziņots, ka no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) saņemts uzdevums sagatavot mācību priekšmeta Dzīvesziņa metodiskos materiālus, uzdevuma izpildei piešķirot finansējumu 27 035 eiro. Mērķdotācija nodota VISC bez norādēm par tās izlietojuma kārtību, un tāpēc centrs veicis finansējuma izlietojuma plānošanu pats. Divas dienas pirms šīs komisijas sēdes no IZM saņemta vēstule, kurā teikts, ka šī nauda no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirta pēc Nacionālās apvienības Visu Latvijai-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK frakcijas deputātu priekšlikuma laikā, kad tika izskatīts 2014. gada budžets. IZM uzskata, ka «centra izsludinātais iepirkums būtu pārtraucams, jo Saeima, apstiprinot dotācijas piešķiršanu, ir noteikusi izņēmuma tiesības līguma slēgšanā ar fondu Ābeļzieds». Komisija nolemj iepirkumu pārtraukt.

Vairākām organizācijām, kuras arī darbojas jauniešu izglītošanas jomā, vislielākais pārsteigums un neizpratne radusies, uzzinot, ka nauda ārpus kārtas piešķirta vienai organizācijai. Nekādu sabiedrisku diskusiju par mācību priekšmeta ideju. «Pēdējos gados cenšamies pamatskolu un vidusskolu izglītības kursā atjaunot veselības mācību, bet šim priekšmetam neizdodas atrast ne laiku mācību plānā, ne arī nepieciešamo valsts finansējumu,» teikts šo organizāciju, tostarp Papardes zieda, Pacientu ombuda un citu vēstulē, tāpēc organizācijas bijušas ļoti pārsteigtas, ka bez apspriešanas un iepirkuma veikšanas tiek piešķirta dotācija vienam fondam.

Uz jautājumu, vai līdz šim VISC ir bijis precedents, ka bez konkursa tiek novirzīta nauda kāda mācību priekšmeta satura izstrādei, un vai tas ir pareizi, konkrētu atbildi Neatkarīgā no VISC nesaņēma, taču zināmā mērā atbilde ir iepriekšminētās iepirkuma komisijas sēdes protokolā: «Lai nodrošinātu iepirkuma procedūras atklātumu, piegādātāja brīvu konkurenci, kā arī valsts līdzekļu efektīvu izmantošanu, maksimāli samazinot pasūtītāja risku, izsludināts iepirkums...».


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ābeļzieds, Saeima, VISC

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats