19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ķeguma HES noslīcina izklaižu kuģīti
Ķeguma HES noslīcina izklaižu kuģīti
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 22. aprīlis 2014, 10:39
Iepriekš nebrīdinot par ūdens līmeņa pazemināšanu Ķeguma HES ūdenskrātuvē, uzņēmums Latvenergo vārda tiešā nozīmē nolaidis uz grunti vienu mazu biznesu.


Motorkuģa Līgo mājaslapā Lieldienu brīvdienās parādījās ieraksts: «Daudzu nelabvēlīgu apstākļu sakritības dēļ kuģis Līgo nav spējīgs piedāvāt jebkādus pasākumus. Dotajā momentā kuģis atrodas uz grunts un tiek veikti visi iespējamie pasākumi tā pacelšanai.»

Avārijas brīdī izklaides kuģītis ar priekšgalu atradās daļēji izvilkts krastā. Priekšējai turbīnai tika veikts remonts, raksta NRA.lv. Darbus pabeidzis, kapteinis Ģirts Strods ar apkalpes vīriem palika nakšņot uz kuģa, lai no rīta līdz ar ūdenskrātuves līmeņa pacelšanos izbrauktu drošos ūdeņos. Taču notika neparedzētais. Ap pulksten septiņiem rītā ūdens līmenis nevis pacēlās, kā ierasts, bet nokritās vēl zemāk, un neveiksmīgā kārtā tieši zem korpusa vidus bija uzskalota smilšu sēre. Kuģis pārsvēries. Smagā motortelpa nogāja pa burbuli, savukārt priekšgals izlīdis metru gaisā. Laimīgā kārtā kuģis nav sabojāts, taču novietot to horizontālā stāvoklī, lai atsūknētu ūdeni, būs gana sarežģīti. Vispirms jāizskalo smiltis no kuģa pavēderes, tad jāaizdrīvē visas spraugas iekštelpās, jāaizver vēdināšanas kanāli, lūkas, un tikai pēc tam būs jēga pumpēt laukā no telpām ūdeni. Ģirts Strods lēš, ka tas nebūs vienas dienas darbs. Turklāt brīvdienās sūkņus dabūt nevarēja, arī ūdenslīdēju sarunāt. Bet kapteinis degunu nenokar: «Dzīve jau neapstājas. Dabūsim laukā.» Lielu pateicību viņš saka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vīriem – viņi notikuma vietā ieradās ļoti ātri un apturēja piesārņojuma nokļūšanu Daugavā. Līcītī apkārt kuģim ieliktas norobežojošās un naftas produktus absorbējošās bonas. Uzņēmums EKO Osta veic naftas produktu savākšanu. Un arī ūdens no motortelpas, kad to sūknēs ārā, atpakaļ Daugavā liets netiks. Visam jābūt tīram. «Šis līcītis ir mūsu vizītkarte,» saka kuģa saimnieks. Savukārt uz Ķeguma spēkstacijas operatoru kapteinis gan tagad dusmojas. Ja par ūdens līmeņa pazemināšanu būtu paziņots, viņš savu kuģi būtu pavilcis pāris metrus nostāk no krasta.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ģirts Strods, Ķeguma HES, kuģītis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats