28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Latvija nostiprina sadarbību ar Turciju
Latvija nostiprina sadarbību ar Turciju
Autors: Anita Daukšte / NRA.LV / 16. aprīlis 2014, 11:17
Šodien un rīt Valsts prezidents Andris Bērziņš kopā ar vērienīgu pavadošo delegāciju – pieciem ministriem, Saeimas pārstāvjiem un uzņēmējiem – uzturas valsts vizītē Turcijā.


Sen ieplānotā vizīte saistībā ar Ukrainas krīzi ieguvusi jaunu nozīmības pakāpi: Turcija ir spēcīgākā NATO dalībvalsts Melnās jūras reģionā, un sadarbības nostiprināšana Ziemeļatlantijas alianses ietvaros ir viens no Latvijas ārpolitikas svarīgiem punktiem.

Kopā ar Valsts prezidentu uz Turciju devies arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kā arī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete. Andris Bērziņš un oficiālā delegācija šodien tiekas ar Turcijas Ministru prezidentu Redžipu Tajipu Erdoganu un Turcijas prezidentu Abdulu Gilu, Turcijas parlamenta priekšsēdētāju Ankarā, kā arī piedalās biznesa forumos Ankarā un Stambulā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sarunā ar NRA.lv, vērtējot vizītes nozīmību, uzsvēra, ka nozīmīgākais jautājums nenoliedzami ir NATO darbības pastiprināšana reģionā, gan arī abu valstu sadarbība NATO ietvaros. Līdzšinējā sadarbība ar Turciju NATO ietvaros ir izpaudusies kā Turcijas gaisa spēku piedalīšanās Baltijas gaisa telpas patrulēšanā, par ko Latvija ir pateicīga, uzsver Valsts prezidenta kanceleja un norāda, ka «sadarbība NATO ietvaros šodien uz Krievijas agresīvās rīcības fona Ukrainā iegūst jaunu nozīmi».

Kā atzina Rinkēvičs, otrs svarīgs sarunu aspekts ir Turcijas integrācija Eiropas Savienībā, ko Latvija atbalsta. Tomēr ES un Turcijas attiecības veidojušās ļoti sarežģīti. Daļēji tas saistīts ar pašas ekonomiski attīstītās Turcijas sabiedrības skeptisko attieksmi pret ES, kas smagi cieta ekonomiskajā krīzē. Vēl viens aspekts ir Turcijas valdības attieksme pret ES vērtību sistēmu: nesenais gadījums ar sociālā saziņas tīkla Twitter slēgšanu, ko gan Turcijas Konstitucionālā tiesa atcēla, Latvijai kā ES dalībvalstij izraisa zināmas bažas par to, cik lielā mērā Turcijā vēlas cienīt demokrātiskās vērtības. Taču Latvijai pirms 2015. gada paredzētās ES prezidentūras ir nozīmīgi uzturēt sadarbību ar Turciju kā ietekmīgu reģiona valsti ES Austrumu partnerības ietvaros, atzina Rinkēvičs.

Vizīte veicinās Latvijas un Turcijas ekonomisko sadarbību – šodien ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis paraksta līgumu ar Turcijas ekonomikas ministru par Apvienotās ekonomikas un tirdzniecības komisijas izveidošanu. Savukārt Tirdzniecības kameru vadītāji paraksta sadarbības līgumu starp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Turcijas Kameru un Tirgotāju biržu savienību.

Izglītības ministri vizītē pavada Latvijas lielāko augstskolu – Latvijas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes un RISEBA vadības pārstāvji, lai veicinātu pieaugošo sadarbību augstākās izglītības jomā, kur valda pozitīva tendence: ja pirms gada Latvijā bija 114 turku studentu, tad šajā mācību gadā šis skaitlis jau gandrīz divkāršojies un sasniedzis 199.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, Edgars Rinkēvičs, NATO, Turcija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats