28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Spēj noteikt ap 200 narkotisko vielu
Spēj noteikt ap 200 narkotisko vielu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 14. aprīlis 2014, 12:24
Jaunajā Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra uzņemšanas nodaļas kompleksā sākusi darbu arī inovatīva narkotiku un psihotropo vielu ķīmiski toksikoloģiskā laboratorija, kurā tiek izmantota Baltijā vienīgā biočipu tehnoloģija, ar kuras palīdzību cilvēka bioparaugos var noteikt vairākus simtus narkotisko vielu, arī jaunās narkotiskās vielas.


Alkohola, narkotisko un psihotropo vielu reibuma ekspertīzes nodaļa tagad atradīsies uzņemšanas kompleksā, kas ir jauna, moderna un netipiski gaiša ēka salīdzinājumā ar līdz šim iepazītajām Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra telpām. Uzņemšanas kompleksam paredzētas plašas funkcijas – tajā ir izveidots vienots diagnostikas dienests: digitālais rentgens, elektrokardiogrāfija, ultrasonogrāfija, encefalogrāfija, kā arī stomatologs, ķirurgs, ginekologs, ārsti – konsultanti. Pēc psihiatrijas dienesta vadītājas Ivetas Ķieces teiktā, šāda plaša spektra izmeklējumu iespējas nepieciešamas slimnīcā gan akūti ievestu pacientu stāvokļa dēļ, gan kopumā psihiatrijas pacientu izmeklēšanai. Jauninājums ir īslaicīgās uzturēšanās un intensīvās terapijas palātas smagos psihiatriskos stāvokļos ievestajiem pacientiem, kurus medicīnas personāls novēros visu diennakti, raksta NRA.lv.

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā būvniecības vai atjaunošanas darbi nebija notikuši piecdesmit gadus (darbinieki zina stāstīt, ka uzņemšanas nodaļa, kā izveidota zirgu stallī, tā arī tur darbojusies līdz mūsu dienām, protams, pielāgojot to pacientu uzņemšanai), taču tā ir akūtās palīdzības slimnīca, kas dienā uzņem vidēji 20 pacientus. Pērn gada laikā tie bija 7500 pacientu. «Jauns uzņemšanas komplekss mums bija ļoti nepieciešams,» stāsta centra vadītājs Jānis Buģins. Lai izveidotu modernu vidi pacientiem un mūsdienīgus darba apstākļus medicīnas personālam, uzņemšanas nodaļas kompleksa celtniecība sākās 2013. gada pavasarī. Kompleksa kopējās izmaksas ir ap trīs miljoni eiro, no tiem 85 procenti ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums, pārējais – valsts galvotais kredīts un Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra līdzfinansējums.

Uz uzņemšanas nodaļas kompleksu pārcēlusies arī alkohola, narkotisko un psihotropo vielu reibuma ekspertīzes nodaļa ar moderno references ķīmiski toksikoloģisko laboratoriju. Tajā tiek izmantota Baltijā vienīgā biočipu tehnoloģija, ar kuras palīdzību cilvēka bioparaugos var noteikt vairākus simtus narkotisko vielu. Modernā laboratorijas iekārta spēj vienlaikus veikt 180 analīžu. Biočipu matricu analizators spēj noteikt ap 200 narkotisko, psihotropo vielu un to atvasinājumu klātbūtni gan dzīva, gan arī miruša cilvēka asins, urīna un citos bioloģiskajos paraugos, stāsta Narkoloģiskā dienesta vadītāja Astrīda Stirna.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Buģins, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats