20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pērn Latvija ziņojusi Eiropas ātrās ziņošanas sistēmā par 36 bīstamām precēm
Pērn Latvija ziņojusi Eiropas ātrās ziņošanas sistēmā par 36 bīstamām precēm
Autors: Apollo.lv / 25. marts 2014, 17:38
Latvija pērn  Eiropas Savienības (ES) Ātrās ziņošanas sistēmai par bīstamiem ražojumiem (RAPEX) iesniegusi 36 sūdzības, portālu «Apollo» informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecībā Latvijā. 13 gadījumos no tiem sūdzības bijušas par lāzera rādāmkociņiem.


RAPEX jau 10 gadus Eiropā aizsargā patērētājus pret bīstamām nepārtikas precēm. 2013. gadā ES dalībvalstis veica pavisam 2364 pasākumus. Paziņojumu skaits salīdzinājumā ar 2012. gadu ir palielinājies par 3,8 % un turpina pieaugt. Šāda tendence ir vērojama jau kopš RAPEX izveidošanas 2003. gadā.

«RAPEX darbība rāda, ka Eiropa ir modra un rūpējas par tās 500 miljonu iedzīvotāju drošību. Tas ir veiksmes stāsts par sadarbību starp valstu iestādēm un ES iestādēm mūsu pilsoņu labā. RAPEX desmitgade apliecina, ka iestāžu sadarbība kļūst arvien svarīgāka, lai uzlabotu preču drošumu vienotajā tirgū,» sacīja patērētāju aizsardzības politikas komisārs Nevens Mimica.

RAPEX ir ES ātrās ziņošanas sistēma par nepārtikas ražojumiem. Tajā piedalās dalībvalstis un Eiropas Komisija. Tās uzdevums ir ātri izplatīt informāciju par potenciāli bīstamām precēm un valstu veiktajiem pasākumiem. Šādā veidā var agrāk identificēt un atsaukt no ES tirgus tādus ražojumus, kas var apdraudēt patērētājus.

Kopš RAPEX izveidošanas 2003. gadā šī sistēma ir nemitīgi vērtusies plašumā, par ko liecina saņemtie paziņojumi un uz tiem reaģējot veiktie pasākumi. Sākumā, 2003. gadā, RAPEX tika nosūtīti tikai 200 paziņojumi, bet tagad tādu ir vairāk nekā 2000 gadā.

2013. gadā koriģējošie pasākumi visbiežāk bija jāveic saistībā ar divām galvenajām ražojumu kategorijām: apģērbs, tekstilizstrādājumi, modes preces un rotaļlietas (katrai no tām 25 %). Starp biežāk ziņotajiem riskiem, kuru cēlonis ir minētās preces, jāmin ķīmiskie riski, nožņaugšanās risks, fizisku traumu un aizrīšanās risks.  

Ķīmiskie riski ir saistīti gan ar apģērbu, gan ar rotaļlietām (piemēram, hroms (VI) apavos un ādas izstrādājumos, ftalāti rotaļlietās). Par apģērbiem visbiežāk brīdinājumi saņemti tāpēc, ka saites un auklas rada nožņaugšanās vai traumu risku. Citi 2013. gadā aizliegti produkti bija, piemēram, bērnu aprūpes preces (nestabilas vannas zīdaiņiem, bērnu ratiņi, kas nefiksējas un izjūk) un tetovēšanas krāsas, kas satur vairākas aizliegtas ķīmiskās vielas.  Uzņēmumiem būtu jāgādā par to, lai pirms ražošanas sākuma šos labi zināmos riskus ņemtu vērā, un, ja gadās kļūme, ražojumu vajadzētu atsaukt.

Ķīna ir valsts, kurā ražotās preces visbiežāk ir brīdinājumu cēlonis. Pērn 64 % no visiem paziņojumiem par bīstamiem ražojumiem attiecās uz izstrādājumiem no Ķīnas.

Lai Ķīnas ražotāji būtu labāk informēti un izprastu drošuma prasības, ES divpusēji sadarbojas ar Ķīnu, apmainoties ar informāciju starp iestādēm un gādājot par komunikācijas pasākumiem. Šajā dialogā Eiropas Komisija arī uzsver, cik liela nozīme ir ražojumu izsekojamībai. Nesenā pētījumā, ko veica ekspertu grupa ar Eiropas Komisijas atbalstu, tika sagatavoti ieteikumi, kā uzlabot izsekojamību un kam būtu jāpievērš uzmanība no patērētāju puses .




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Komisija, Nevens Mimica, RAPEX

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats