25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Belēvičs: Narkotikas par legālām padarījusi ZVA un Veselības inspekcija
Belēvičs: Narkotikas par legālām padarījusi ZVA un Veselības inspekcija
Autors: Apollo.lv / 25. marts 2014, 16:41
Latvijā epidēmijas apmēru ir sasniegusi «legālo narkotiku» lietošana un tās izraisītās sekas. Latvijas Aptiekāru asoicācijas vadītājs Guntis Belēvičs uzskata, ka šī «slimība» ielaista, jo Veselības ministrija nespēj vadīt tās pārraudzībā un pakļautībā esošās valsts iestādes – Zāļu valsts aģentūru (ZVA) un Veselības inspekciju.


«Lai šo lietu sakārtotu, nav jāizgudro ritenis no jauna. Atbilstoši Latvijas Farmācijas likumam 1.panta 17.punktam: «zāles ir ... jebkura viela vai vielu  salikums, ko var izmantot vai ievadīt cilvēka organismā ... ar mērķi ... pārveidot fizioloģiskas funkcijas, izraisot farmakoloģisku ... iedarbību». Tātad «spaiss», neatkarīgi no tā, vai to nodēvē par «kaktusu mēslojumu» vai «pīpju tīrāmo līdzekli», ir zāles. Par zāļu novērtēšanu, izplatīšanu un farmaceitiskās darbības licencēšanu atbild ZVA.Savukārt Veselības inspekcijai ir jānodrošina zāļu tirgus uzraudzība. Veselības inspekcijai ir tiesības «aizliegt vai apturēt zāļu izplatīšanu», «organizēt zāļu paraugu laboratorisko ekspertīzi», «pārtraukt iedzīvotāju un patērētāju interesēm, veselībai un dzīvībai kaitīgu darbību vai bezdarbību,» skaidro Belēvičs.

«Lai sāktu pildīt to, kas jau noteikts likumā, Veselības ministrei ir vajadzīga tikai politiskā griba, savukārt ierēdņiem – vajadzētu vismaz baidīties zaudēt amatu,» teic Belēvičs.

Jautājumu par «legālo narkotiku» ierobežošanu šodien skata valdības sēdē – premjerministre Laimdota Straujuma (V) lūgusi Iekšlietu un Veselības ministrijas sagatavot informāciju par «legālo narkotiku» izplatību un to, kas būtu darāms, lai to ierobežotu.

Latvijas Aptiekāru asociācija apvieno farmācijas nozarē darbojošās fiziskās un juridiskās personas sekmīgai to saimniecisko un tiesisko interešu aizsardzībai, tādējādi veicinot farmācijas nozares vispārēju attīstību.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Guntis Belēvičs, legālās narkotikas, ZVA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats