19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Narkotirgoņi sākuši agresīvu mārketinga kampaņu
Narkotirgoņi sākuši agresīvu mārketinga kampaņu
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 25. marts 2014, 12:28
Kamēr Saeima un atbildīgās ministrijas sapiņķerējušās iespējamajos formulējumos narkotiku legālās tirdzniecības aizliegšanai caur tās teorētisku atļaušanu, tirgotāji laiku lieki netērē.


Par to liecina gan ārstniecības iestādēs ik dienas ievesto pārpīpējušos kaktusu mēslotāju skaits, gan narkodīleru īstenotā agresīvā mārketinga kampaņa.

Ziņas par jaunatvērtiem narkoūķiem agrāk tika padotas no mutes mutē vai narkomānu forumos. Taču tagad dīleri sava biznesa upurus sākuši uzrunāt ar samērā kvalitatīvas vides reklāmas palīdzību.

Jauna BOMBA

Nesen Teikā un Čiekurkalnā kādu nakti ielās parādījās nelieli plakātiņi uz atpazīstamā zaļidzeltensarkanā fona. «Jauna BOMBA. C4 un AK47.» Klāt arī adrese un karte. Plakāts izgatavots no kvalitatīva mitrumizturīga papīra ar pašlīmējošu virsmu. Autori pacentušies. Vienīgi pareizrakstības kļūdas liecina par reklāmas darboņu pieticīgo izglītības līmeni. Taču tas, ka dīleris ir mazizglītots krievs, ir pilnīgi vienalga lietotājiem. Kritušo rajonā tikpat daudz kā visur citur. Pērn viena bode no Čiekurkalna tika izsvēpēta, taču tagad tā atkal atgriezusies – vien pārdesmit māju tālāk.

Ceturtdien narkomānu raža mediķiem atkal bijusi īpaši bagātīga. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests pa slimnīcām izvadāja desmit narkotiku lietotājus vecumā no 18 līdz 38 gadiem, un astoņi no viņiem esot pīpējuši tieši spaisu. Svētdien vēl vairāk – 11. Tātad narkotikas viņi iegādājās legāli ierīkotās tirdzniecības vietās, no Uzņēmuma reģistrā legāli reģistrētiem komersantiem. Šajā pašā dienā stājās spēkā pagaidu aizliegums vēl vienai jaunai psihoaktīvai vielai – Fubimina. Slimību profilakses un kontroles centrs vēsta, ka šī viela tika identificēta martā veiktā augu maisījumu ekspertīzē. Policija kādā būcenī bija konfiscējusi 28 paciņas ar zaļganu masu. Protams, nekādus zaudējumus šāds apjoms narkotirgoņiem nenodara, jo vienas devas pašizmaksa ir aptuveni divi eirocenti.

Nākamā viela aizliegta sestdien – 25CNBOMe. Tai piemīt halucinogēnas īpašības. Nopērkama piesūcināta papīra vai marku formātā.

Kad policija vai sabiedriskie apkarotāji pēc reidiem aiziet projām, tirdzniecība narkoūķos gluži legāli turpinās, turklāt NRA.lv ir pamats domāt, ka tirgotas tiek arī tās vielas, kurām jau ir noteikts aizliegums.

Aizliegums uz papīra

Slimību profilakses un kontroles centram par vienu no «jaunajām bombām» AK47 nav plašākas informācijas. Speciālisti pieļauj, ka tas ir vielas «ielas nosaukums». Internets ir pilns ar tās piedāvājumiem, bet Latvijā acīmredzot tā vēl nav konstatēta un aizliegta. Savukārt otra bomba – C4 – varētu būt ar citu nosaukumu mediķiem zināmā viela RCS4, un tā jau tiekot kontrolēta, pateicoties valstu agrīnās brīdināšanas sistēmai. Ja tās tirdzniecība turpinās, tas tikai apstiprina, ka šobrīd pagaidu aizliegums darbojas uz papīra, bet ne dzīvē. Citastarp jāatgādina, ka psihoaktīvo vielu lietošana ir bīstama veselībai un rada draudus dzīvībai. Var izraisīt smagus veselības traucējumus – garīgās veselības pasliktināšanos, apziņas traucējumus, sirdsdarbības traucējumus, krampjus, dzīvībai bīstamas traumas un nāvi. Tā kā plašākā narkotirgoņu auditorija ir gados jauni cilvēki, Veselības ministrija jau šajā pusgadā apņēmusies īstenot izglītojošus pasākumus skolās, lai stāstītu pusaudžiem par narkotiku bīstamību. Notiks vairāk nekā 100 lekciju, tiks izdalīti dažādi informatīvi materiāli.

Stiprākais līdzeklis neizmantots

Efektīvākais līdzeklis jauniešu atturēšanai no narkotiku lietošanas, proti, narkotiku legālās tirdzniecības vietu slēgšana joprojām ir tikai miglainas ieceres līmenī. Ceturtdien attiecīgo Krimināllikuma grozījumu izskatīšana Saeimā atkal tika atlikta. Priekšlikumi legāli noziedzīgā rūpala apkarošanai birst no visām malām, un daudzi no tiem ir savstarpējā pretrunā.

Farmācijas jomas konsultatīvās padomes priekšsēdētāja Inga ZemdegaGrāpe atzīst, ka šobrīd ar priekšlikumiem patiešām izveidojies zināms juceklis un lieki tiek tērēts laiks: «Mēs uzskatām, ka narkotiskām un psihotropām vielām, kas nav reģistrētas Zāļu valsts aģentūrā, ir jābūt aizliegtām jebkurā tirdzniecībā a priori.» Veselības ministrijai ir pretarguments – ja ar likumu noteic, ka šādas vielas pirms tirdzniecības jāreģistrē, teorētiski iznāk, ka tās iespējams legalizēt.

Taču te I. ZemdegaGrāpe atgādina, ka aptiekās jau pašlaik tirgo narkotiskas un psihotropas vielas. Kontrole ir ārkārtīgi stingra – ārstu receptes, seifi uzglabāšanai, reģistri uzraudzīšanai. Pilnīgi skaidrs, ka šajā drošības sistēmā nevienam narkotirgonim nebūtu interese iekļūt, pat, ja teorētiski tāda iespēja tiktu radīta. Vienkārši zustu biznesa jēga: ar simtkārtīgu uzcenojumu un tomēr par lētu naudu maksimāli lielam daudzumam cilvēku iebarot smagu atkarību izraisošu draņķi.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Inga Zemdega-Grāpe, legālās narkotikas, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats