25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Iespēja neitralizēt Ždanokas propagandu
Iespēja neitralizēt Ždanokas propagandu
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 21. marts 2014, 8:52
Tatjanas Ždanokas izslēgšana no Eiropas Parlamenta (EP) Zaļo/Eiropas Brīvās apvienības grupas būtu jūtams trieciens viņas propagandas kampaņām, jo liegtu pieeju grupas finansēm.


Par izslēgšanu gan jāizšķiras nevis grupai, bet vienam no tās spārniem – Eiropas Brīvajai apvienībai (EBA).

Ņemot vērā Tatjanas Ždanokas Krievijas agresijas Ukrainā slavinošo rīcību, ar aicinājumu izslēgt T. Ždanoku no grupas pie tās līdzpriekšsēdētājas Rebekas Hārmsas vērsās Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis. Arī pati R. Hārmsa vērsās pie saviem politiskajiem partneriem EBA, aicinot no savām rindām izslēgt T. Ždanoku.

R. Hārmsa norāda, ka, ņemot vērā grupas kategorisko attieksmi pret Krievijas agresiju, grupa uzskata, ka tās locekles T. Ždanokas darbība un izplatītie paziņojumi ir pilnīgi nepieņemami un viņa «savā nostājā ir pilnīgi izolēta».

Tomēr tas vēl nenozīmē, ka T. Ždanoku patiešām izslēgs, jo politiskās grupas darbību regulējošie līgumi nosaka, ka lēmums par izslēgšanu jāpieņem pašai EBA. «Mēs esam pauduši savu viedokli EBA, bet tālākais ir pilnībā atkarīgs no viņiem, jo tā paredz mūsu politiskās grupas statūti,» NRA.lv saka politiskās grupas preses pārstāvis Ričards Mūrs O’Ferrals.

Kādas ir tālākās T. Ždanokas izredzes saglabāt dalību šajā politiskajā grupā, Neatkarīgajai neizdevās noskaidrot, jo telefoniski sasniedzams nebija ne EBA preses pārstāvis Stīvens Korneliuss, ne organizācijas birojs Briselē.

Roberts Zīle, kas ir EP deputāts kopš pirmā sasaukuma, kad Latvijas pārstāvji tika tajā ievēlēti, skaidro, ka izslēgšana no politiskās grupas deputāta tālāko darbību gandrīz paralizē.

Neatkarīgais EP deputāts gan saglabā savus divus palīgus, taču tam vairs nav pieejami politiskās grupas konsultanti, kas eiroparlamentārieša darbā sniedz neatsveramu palīdzību. «Neatkarīgajam deputātam nav pieejama politiskās grupas profesionālo ierēdņu palīdzība, līdz ar to viņš kļūst ļoti nevarīgs, jo pat talantīgākais deputāts to apjomu nevar nosegt,» saka R. Zīle.

Nav mazsvarīgs arī fakts, ka līdz ar izslēgšanu no politiskās grupas deputātam tiek liegts arī tās finansējums, kas nozīmē, ka samazinās iespējas organizēt dažādas konferences un izdot brošūras.

«Es nezinu, kāda ir viņu [Zaļie/EBA]iekšējā kārtība, bet redzot, cik bieži viņa izmanto grupas logo savās konferencēs, daļa naudas viņas aktivitātēm nāk no šīs politiskās grupas,» saka EP deputāts un Nacionālās apvienības Eiroparlamenta vēlēšanu saraksta pirmais numurs.

T. Ždanokas pārstāvētā EBA, piemēram, 2013. gadā no Eiropas Parlamenta varēja saņemt un, protams, iztērēt 438 tūkstošus eiro, neskaitot saņemtos ziedojumus un biedru naudas. Pieskaitot otra politiskās grupas spēka Zaļo Eiropas garantēto finansējumu 1,5 miljonu eiro apmērā, T. Ždanokai varētu tikt liegta pieeja pietiekami treknam kumosam. Tiesa, iespējas ik gadu uzaicināt noteiktu skaitu cilvēku uz EP par Eiropas naudu un dažas citas ar grupas finanšu iespējām nesalīdzināmas privilēģijas viņa saglabās.

Viens risinājums nežēlastībā kritušajai EP deputātei, ja viņu patiešām izslēdz no Zaļo/EBA grupas, būtu pievienošanās komunistiem jeb Eiropas Apvienotajai kreiso un Ziemeļvalstu zaļo kreiso spēku konfederālajai grupai. Tomēr šāda scenārija ticamību mazina fakts, ka šajā politiskajā grupā jau darbojas Alfrēds Rubiks un EP kārtība nosaka, ka politiskajai grupai jājautā, vai jau tajā strādājošais deputāts atbalsta vēl viena sava tautieša uzņemšanu. Bez šāda atbalsta migrācija uz citām grupām nav iespējama. Politikas eksperti lēš, ka apstiprinošu atbildi T. Ždanoka nesaņemtu, kaut arī pats A. Rubiks nevēlējās ar Neatkarīgo apspriest šo jautājumu, pirms tas nonācis grupas dienaskārtībā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Parlaments, Tatjana Ždanoka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats