19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Strāva nositīs nākamo Latvijas valdību
Strāva nositīs nākamo Latvijas valdību
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 12. marts 2014, 13:01
Partija Saskaņas centrs Saeimas deputāta Ivara Zariņa personā sarēķinājusi tādu elektroenerģijas cenu pieaugumu pēc nākamā gada 1. janvāra, ka zūd jēga Saskaņas centra sauklim par iekļūšanu valdībā tūlīt pēc Saeimas pārvēlēšanas.


Pašlaik Saeimā viss sagriezies ar kājām gaisā. Valdošās koalīcijas partijas varonīgi cīnās pret elektrības cenu celšanu privātajiem patērētājiem, bet opozīcija – par cenu celšanu jo ātrāk, jo labāk un jo vairāk, jo labāk.

Cīņas pirmais raunds norisinājās pagājušo ceturtdien, kad vēlā pēcpusdienā, pēc ilgām debatēm par stāvokli Ukrainā, Saeima nonāca līdz jautājumiem par elektrības cenām. Valdošā koalīcija pēkšņi nomainīja tās sākotnēji pieticīgo priekšlikumu nodot Saeimas Tautsaimniecības komisijas izskatīšanai Elektronerģijas tirgus likuma grozījuma projektu ar galvu reibinošu priekšlikumu pārvērst šo pašu projektu par likumu dažu minūšu laikā. Saeimas Kārtības rullis patiešām pieļauj šādu pavērsienu, rēķinoties ar gadījumiem, ka sācies karš vai Latviju piemeklējusi neiedomājama dabas katastrofa. Reakcija uz tiem paredz visu Saeimas deputātu vienprātību, kādai Saskaņas centrs nepakļāvās. Valdošajai koalīcijai pietiek balsu, lai 2 – 3 Saeimas sēdēs panāktu likuma pieņemšanu ar vienkāršu balsu vairākumu, tomēr koalīcijas priekšlikums patiešām nedod nekādu risinājumu enerģētikas problēmām. Tāpēc I. Zariņa iniciatīva liks arī koalīcijai padomāt, vai patiešām nebūtu labāk piesaistīt arī Saskaņas centru atbildībai par elektrības cenu celšanu. Pretējā gadījumā Latvija pēc Saeimas vēlēšanām var palikt vispār bez valdības (variants – bez elektrības), jo neviens nevēlēsies iesaistīties šajā īslaicīgajā pasākumā ar vienu vienīgu mērķi – pacelt elektrības cenu divas līdz trīs reizes. Tālāk sekos Saeimas ārkārtas vēlēšanas vai nu sakarā ar valdības gāšanu, vai neizveidošanu.

Latvija virzās pa trajektoriju, ko jau iezīmējusi cita Eiropas Savienības nabagvalsts Bulgārija. Tur pirms gada tika piedzīvots, ka tiesības nogāzt valdību un pārvēlēt parlamentu ir pietiekama kompensācija tautai par elektrības cenu dubultošanu.

Tagad spēkošanās pārvietojusies uz publisko telpu, kurā Saskaņas centram lemta uzvara. Pietiek atšķirt NRA.lv 2013. gada 22. februāra numuru ar šādu ziņu: «Kolīdz Bulgārijas valdība atkāpās pēc masu protestiem pret elektroenerģijas cenu pieaugumu, Latvijas ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts apsolīja «skaidrus un drosmīgus priekšlikumus» elektroenerģijas cenu pieauguma apturēšanai Latvijā.» Tagad taču visi elektrības lietotāji zina, ka D. Pavļuta «skaidrie un drosmīgie priekšlikumi elektroenerģijas cenu pieauguma apturēšanai» nozīmēja elektrības cenu paaugstināšanu pusotru reizi. Nekas nav mainījies tāpēc, ka koalīcija nedaudz pārkonstruēta kopumā un D. Pavļuta vietā iesēdies tās pašas Reformu partijas pārstāvis Vjačeslavs Dombrovskis. Jaunie «skaidrie un drosmīgie priekšlikumi», kas drīzumā iegūs likuma spēku, nozīmē elektrības cenu celšanu 2 – 3 reizes, ko I. Zariņš ļoti saprotami paskaidroja.

No 1. aprīļa solītās elektrības cenas taču nav no gaisa grābtas, bet izrēķinātas tā, lai nodrošinātu pastāvēšanu valsts uzņēmumam Latvenergo tā tagadējā veidā (tai skaitā ar papildu izdevumiem par kosmētiskām pārmaiņām, lai formāli izpildītu Eiropas Savienības prasības). Ja Latvenergo 1. aprīlī nesāks saņemt vairāk naudas no patērētājiem, uzņēmumam nāksies palielināt savu parādu slogu, kas atbilstoši palielinās elektrības cenu pieaugumu pēc nākamā gada 1. janvāra. Vienlaikus ar šo cenu pieauguma komponenti Latvenergo paaugstināšot maksu par sadales pakalpojumiem, kuru sadārdzināšana, kā atzīmēja I. Zariņš, atlikta Saeimas vēlēšanu dēļ. Saskaņas centrs piedāvā politiskas pašnāvnieces lomu Laimdotas Straujumas valdībai, pēc kuras padzīšanas Latvija varēšot nākamgad sākt jaunu un skaistu dzīvi bez elektrības cenu celšanas, ja cenu celšana būtu notikusi jau šogad.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: elektrība, Ivars Zariņš

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats