19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vardarbības pret sievieti rādītājs Latvijā - viens no augstākajiem ES
Vardarbības pret sievieti rādītājs Latvijā - viens no augstākajiem ES
Autors: BNA.LV / 5. marts 2014, 11:19
Kā secināts Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūras (FRA) veiktajā pētījumā, aptuveni 39% Latvijas sieviešu savas dzīves laikā ir piedzīvojušas pret sevi vērstu fizisku vai seksuālu vardarbību.


Latvija šajā pētījumā ierindojas septītajā vietā. Kā valsts, kurā visvairāk sieviešu piedzīvojušas vardarbību, ierindojas Dānija, kurā no fiziskas vai seksuālas vardarbības cietuši 52% aptaujāto sieviešu. Otrajā vietā ir Somija (47%), tai seko Zviedrija (46%), Nīderlande (45%), kā arī Francija un Lielbritānija, kur 44% aptautājo sieviešu ir cietušas no vardarbības.

Tiek lēsts, ka aptuveni 33% jeb 62 miljoni sieviešu Eiropas Savienībā savas dzīves laikā piedzīvojušas seksuāla vai fiziska rakstura vardarbību.

Pētnieki skaidro, ka atšķirības vardarbības izplatības ziņā iespējams skaidrot ar to, cik viegli konkrētajā sabiedrībā ir pieņemts runāt par vardarbību.

Sievietes tika aptaujātas ne tikai par piedzīvoto fizisku un seksuālu vardarbību, bet arī par gadījumiem, kas saskārušās ar kibervardarbību, vajāšanu, psiholoģisku vardarbību un seksuālu uzmākšanos.

FRA pētnieki arī atklājuši, ka sievietes nereti neziņo par piedzīvoto vardarbību. Tika atklāts, ka 67% sieviešu Eiropas Savienībā nav ziņojušas policijai par nopietnāko partnera vardarbības incidentu, turklāt 74% sieviešu, kuras ir cietušas no vajāšanas, atzina, ka par nopietnāko vajāšanas incidentu nav informējušas policiju.

Pētnieki arī norādīja uz iespējām, kā situāciju uzlabot. Kā viens no iespējamiem risinājumiem ir pārtraukt uzskatīt vardarbību intīmu partneru starpā par privātu lietu, bet gan to uztvert kā problēmu, kuru var risināt ar valsts iejaukšanos.

FRA apņemas cieši sadarboties ar ES dalībvalstīm, lai uzlabotu situāciju visas savienības līmenī. Ieteikumu īstenošanai paredzēts iesaistīt Eiropas Komisiju, Eiropas Parlamentu, Eiropas Padomi un Eiropas Dzimumu līdztiesības institūtu. 


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aptauja, Eiropas Savienība, Pamattiesību aģentūra, sievietes

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats