28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Neviens nevēlas administrēt trūcīgos
Neviens nevēlas administrēt trūcīgos
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 26. februāris 2014, 11:41
Tagad paliek tikai viens jautājums – kas šos sešus mēnešus apkopos datus no visām pašvaldībām par trūcīgām un maznodrošinātām personām, kurām pienāksies atlaides elektrības rēķinā?


Šādu jautājumu valdības sēdē otrdien Ministru prezidente Laimdota Straujuma ministriem un ierēdņiem uzdeva vairākas reizes. Tā kā ministrijām neizdevās vienoties, jautājums atkal atlikts uz vienu nedēļu, bet premjerministre neslēpj vilšanos par ministru nespēju vienoties tehniskā jautājumā, raksta NRA.lv.

Vēl pirmdien pēc koalīcijas sēdes L. Straujuma sacīja, ka visi ir vienojušies par risinājumu, kā elektroenerģijas tirgus atvēršanas rezultātā pieaugošo tarifu dēļ atbalstīt trūcīgās un maznodrošinātās ģimenes, un atlicis vien izstrādāt tehnisko risinājumu par datu administrēšanu. Taču nu šis it kā vienkāršais jautājums kļuvis par galveno, jo administrēt datus no pašvaldībām par trūcīgajiem nevēlas neviens.

Vienošanās paredz, ka maznodrošinātām ģimenēm pienāksies atlaide elektrības rēķinā. Datus par konkrētām maznodrošinātām vai trūcīgām ģimenēm zina tikai pašvaldības, kuras šos statusus ģimenēm piešķir. Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme sacīja, ka pašvaldības LM nesūta un nekad nav sūtījušas šādus datus: «Mums būtu vajadzīgi četri līdz pieci mēneši, jo nav tāda kanāla, kurā uzturēt informāciju par trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem, kā arī nav tiesību rīkoties ar šo iedzīvotāju personas datiem.» Arī labklājības ministrs Uldis Augulis jautāja, kāpēc LM ir nepieciešama kā starpnieks?

Savukārt ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis uzskata, ka tas būs liels slogs elektroenerģijas tirgotājiem, jo jāslēdz līgumi ar 119 pašvaldībām. Ja informāciju apkopotu LM, vajadzētu tikai vienu līgumu. Pastāv bažas, ka kāds no operatoriem varētu pat atteikties to darīt, un ministrs pat prognozēja, ka daudzi tiešām atteiksies. «Ja pašvaldības nevēlas administrēt – mēs piekritām, ka piegādātājam būs jāparedz atlaide. Tagad piegādātājiem vēl būs jāadministrē... [..] Varbūt arī Labklājības ministrijai būtu vērtīgi zināt, – cik ir šādu cilvēku,» teica V. Dombrovskis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: elektrība, Laimdota Straujuma, trūcīgie

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats