28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Dombrovskim atgādina — vīrs un vārds
Dombrovskim atgādina — vīrs un vārds
Autors: NRA.lv / 7. februāris 2014, 16:15
Kopš jaunās koalīcijas izveides pagājušas tikai dažas nedēļas, taču Nacionālā apvienība atsāk vecās tradīcijas, ecējoties ar Vienotību. Šoreiz nacionāļi no politiskajiem pārmetumiem pārgājuši uz personālijām un pieprasa, lai bijušais premjers Valdis Dombrovskis atvainotos aizstaidzinātajai kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei.


Atsaucoties uz audita rezultātiem, Nacionālā apvienība šobrīd norāda — Ž. Jaunzemei-Grendei savulaik esot bijusi taisnība par ilgstoši pieļautiem pārkāpumiem Latvijas Nacionālajā operā. Tas nozīmē, ka operas direktors Andrejs Žagars tika atlaists ne bez pamata, iekams argumenti Ž. Jaunzemes-Grendes demisijai ir izgāzušies.

Kā zināms auditorkompānija Deloitte Latvia ir secinājusi, ka LNO tik tiešām ir konstatētas nepilnībām līdzšinējās vadīšanas procesā, kas aptver finanšu plānošanu, plānu izpildi un to kontroli.

Varētu šķist — jauna valdība, jauni spēles noteikumi un nav nepieciešamības uzjundīt vecos konfliktus. Taču Nacionālās apvienības (NA) rīcības patiesie iemesli iespējams ir meklējami daudz dziļāk. Proti, pagājušajā nedēļā Vienotība pretēji pērn dotajiem solījumiem nobremzējuši nacionāļiem tik būtisko uzturēšanās atļauju jautājumu. Savukārt apvienība nekavējas kārtējo reizi iezāģēt Vienotības reputācijai.

NA Saeimas frakcijas vadītājs Raivis Dzintars sarunā ar NRA.lv gan uzsver, ka apvienība neprovocē konfliktu ar Vienotību, bet gan vēršas personīgi pie ekspremjera. „Savulaik Valdis Dombrovskis apliecināja, ka, ja atklāsies jauni fakti par Andreja Žagara darbību operā, viņš atvainosies par Žanetas Jaunzemes-Grendes atlaišanu. Te runa nav par apvienības attiecībām ar Vienotību. Gribam tikai to, lai Valdis Dombrovskis tur doto vārdu un atzīst savas kļūdas,” pauž R. Dzintars.

Jāatgādina, ka Ž. Jaunzeme-Grende zaudēja amatu divas dienas pēc tam, kad viņa no LNO valdes atstādināja A. Žagaru. Toreiz ministre paziņoja, ka A. Žagars ir zaudējis uzticību, jo operas pārvaldība ir bijusi nesaimnieciska. Tiesa, dēļ šīs nostājas Ž. Jaunzemei-Grendei izvērsās dziļš konflikts ar daudziem kultūras nozares darbiniekiem kā rezultātā V. Dombrovskis pieprasīja ministres demisiju.

Šobrīd V. Dombrovskis atvainoties netaisās, norādot, ka demisijas dziļākais iemesls esot meklējams pašas Ž. Jaunzemes –Grednes saspīlētajās attiecībās ar kultūras jomas pārstāvjiem. Tikmēr Ž. Jaunzeme-Grende par šobrīd notiekošo klusē un nevēlas sniegt komentārus.

Saņemot auditoru rekomendācijas, operas vadība grasās izstrādāt uzlabojumu ieviešanas plānu. LNO jaunās valdes locekle Inese Eglīte norāda, ka primārais uzdevums bija apzināties reālo finanšu situāciju un sakārtot budžeta plānu 2014. gadam. Šis plāns ir izstrādāts. Valde ir sākusi arī grāmatvedības un finanšu uzskaites sistēmas sakārtošanu, nepieļaujot, ka nākamo periodu ieņēmumi tiek izmantoti tekošo izdevumu segšanai. Būtiskas problēmas finanšu pārraudzības sistēmā radīja arī septiņus gadus neatjaunotā grāmatvedības programma, kas neļāva sekot līdzi reālajai finanšu situācijai operā. Ir izstrādāti arī pamatprincipi jauniestudējumu un izrāžu pašizmaksas aprēķināšanai. Tāpat ir ieviesti iekšējās kārtības principi rēķinu apmaksas sistēmai.

Tikmēr politiskajās aizkulisēs par procesiem, kas raisās ap LNO, virmo dažādi vērtējumi. Netiek slēpta skepse par Deloitte Latvia audita objektivitāti, jo auditorfirmas Deloitte Latvia valdes loceklis Igors Rodins vienlaikus ir bijis arī premjera Valda Dombrovska ārštata padomnieks finanšu jautājumos. Tas rada bažas, ka LNO saimniecībā, iespējams, būtu varēts atrast vēl daudz lielākus pārkāpumus. Tikmēr pats A. Žagars uz audita atzinumu raugās bez liekām emocijām, atzīstot —tas ir adekvāti, ka auditori sniedz savus priekšlikumus, kā pilnveidot organizācijas vadību. Tas visiem tikai nākšot par labu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Valdis Dombrovskis, Vienotība, Žaneta Jaunzeme-Grende

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats