19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Līdzšinējā balsošana Saeimas vēlēšanās ārzemēs dzīvojošajiem paliks nemainīga
Līdzšinējā balsošana Saeimas vēlēšanās ārzemēs dzīvojošajiem paliks nemainīga
Autors: NRA.lv / 6. februāris 2014, 14:50
Saeima šodien otrreiz caurlūkoja grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, nosakot, ka līdzšinējā balsošanas kārtība ārzemēs dzīvojošajiem paliks nemainīga, un šo vēlētāju balsis Saeimas vēlēšanās tāpat kā līdz šim tiks pieskaitītas Rīgas vēlēšanu apgabalā nodotajām balsīm.


Šāds lēmums pieņemts, izvērtējot otrreizējai caurlūkošanai iesniegtos priekšlikumus, kā arī ņemot vērā Valsts prezidenta Andra Bērziņa iebildumus. Savā vēstulē Saeimai Valsts prezidents uzsvēris, ka ar pieņemto regulējumu tiktu īstenota atšķirīga attieksme pret vienādos un salīdzināmos apstākļos esošām personām – ārvalstīs dzīvojošiem vēlētājiem, jo vēlētāji, kuri pieteiksies balsot pa pastu, varēs izvēlēties vēlēšanu apgabalu, bet tiem, kuri balsos Latvijas diplomātiskajās vai konsulārajās pārstāvniecībās, šādu tiesību nebūs.

Grozījumi arī paredz, ka turpmāk Saeimas vēlēšanās vēlētāji varēs nobalsot iepriekš, savu balsi nododot glabāšanā. Tāpat paredzēts, ka karavīri un zemessargi, kuri dienestu pilda ārvalstīs, balsot varēs starptautiskās operācijas rajonā.

Savukārt, ņemot vērā izmaiņas Civilprocesa likumā, kas stājās spēkā šī gada sākumā, Saeimas vēlēšanās varēs piedalīties arī personas ar ierobežotu rīcībspēju.

Tāpat grozījumi paredz, ka, kandidējot Saeimas vēlēšanās, kandidātam rakstiski būs jāapliecina, ka viņš prot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai. Līdz šim Saeimas deputāta kandidātam bija jāsniedz latviešu valodas prasmes pašnovērtējums.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Saeima, vēlēšanu likums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats