28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Cīņā par rīdzinieka karti dome kaitina vides ministriju
Cīņā par rīdzinieka karti dome kaitina vides ministriju
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 30. janvāris 2014, 11:32
Kamēr jaunais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis piesola tiesā spriest par rīdzinieka kartes likumību, tikmēr uzņēmums Rīgas satiksme (RS) šonedēļ uzsācis bezmaksas mēnešbiļešu dalīšanu no jauna deklarētajiem rīdziniekiem.


Pašlaik Rīgas domes un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) divkauja par rīdzinieka kartes ieviešanu vai atcelšanu vēl nav vainagojusies ar vienas vai otras puses uzvaru.

E. Cilinskis televīzijā pieļāva – ja tiesa lems par labu Rīgas domei, būs jāmaina esošais likums vai jāpieņem speciāls likums, kurā Rīgai būs noteiktas īpašas prasības. Līdz tiesai vēl jānonāk. Pagaidām bumba ir Rīgas domes pusē, jo tā ir saņēmusi VARAM vēstuli par to, ka vairākas plānotās normas pašvaldības saistošajos noteikumos attiecībā uz sabiedriskā transporta biļešu cenām atzīstamas par prettiesiskām. Ministrija lūgusi pašvaldību precizēt šīs normas. Rīgas dome var precizēt savus saistošos noteikumus, ņemot vērā VARAM iebildes, un tad publicēt tos. Bet, ja pašvaldība ministrijai nepiekrīt, tad tai savā lēmumā jāsniedz pamatojums un pēc tam jāpublicē saistošie noteikumi Latvijas Vēstnesī. Rīgas domes sabiedrisko attiecību darbinieks Uģis Vidauskis NRA.lv sacīja, ka šobrīd par šo jautājumu nav lemts. Neesot arī noteikts termiņš, cik ilgā laika posmā pašvaldībai būtu jāatbild ministrijai.

Tādējādi pagaidām Latvijas galvaspilsētas sabiedriskā transporta lietotāji brauc par vienādu maksu – par tādu, kāda turpmāk paredzēta tikai Rīgā deklarētajiem. Rīgas dome bija plānojusi diferencētu maksu ieviest ar šā gada 1.janvāri, vēlāk tika noteikts pārejas periods līdz 1. martam, jo nevarēja pagūt rīdzinieka karti izsniegt visiem, kam tā pienācās.

Rīgas dome un VARAM pagaidām demonstrē verbālu spēku – pašvaldība apgalvo, ka rīdzinieki atlaides saņems tik un tā, bet VARAM norāda uz tiesāšanās iespēju. Jau iepriekš pašvaldība paguva apiet VARAM iebildumus, ierakstot saistošajos noteikumos vēl vienu kritēriju – atlaides sabiedriskajā transportā pienākas ne tikai vienkārši Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem, bet Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem līdz 75 gadu vecumam. Tagad RS uzsākusi attālinātu bezmaksas mēnešbiļešu ielādi tiem Rīgas iedzīvotājiem, kuri savu dzīvesvietu pilsētā ir deklarējuši laika posmā no 2013. gada 25. septembra līdz 2013. gada 31. decembrim. Tāds bija vēl viens no pašvaldības solījumiem saistībā ar rīdzinieka karti.

Lai varētu noteikt diferencētu braukšanas maksu, Rīgas dome aprēķināja viena brauciena pašizmaksu – 1,20 eiro. Tik būtu jāmaksā nerīdziniekiem, bet galvaspilsētā deklarētajiem – uz pusi mazāk. Valsts kontrole paziņojusi, ka tās pirmā operatīvā revīzija būs RS – kā reakcija uz ažiotāžu par sabiedriskā transporta biļešu cenas izmaiņām. Savukārt Rīgas domē atbild, ka līdz šim sabiedriskajā transportā katrs brauciens tika dotēts no rīdzinieku maksātajiem nodokļiem. Iepriekš izplatītajā informācijā norādīts, ka galvaspilsētā strādā 225 000 citu pašvaldību iedzīvotāju, no kuriem aptuveni 130 000 pastāvīgi dzīvo Rīgā.

Tiklīdz izskanēja informācija par diferencēto maksu, Rīgai tuvējo pašvaldību vadītāji steidzās izteikt draudīgas prognozes – Rīga zaudēs darbaspēku, jo citu pašvaldību iedzīvotāji emigrēs uz ārzemēm vai meklēs darbu tuvāk dzīvesvietai. RS aplēses liecina, ka, diferencējot braukšanas maksu, kopējais pārvadāto pasažieru skaits Rīgā varētu samazināties par 6,8%, savukārt ārpus Rīgas dzīvojošajiem iedzīvotājiem braukšanas maksa kļūs dārgāka par aptuveni 200 eiro gadā, salīdzinot ar pašreizējām izmaksām.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Einārs Cilinskis, rīdzinieka karte, Rīgas satiksme, Uģis Vidauskis, VARAM

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats