20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Valsts kontrole atklāj trūkumus VID darbībās
Valsts kontrole atklāj trūkumus VID darbībās
Autors: Apollo.lv / 13. janvāris 2014, 15:34
Rīkojoties ar administratīvā un kriminālprocesa ietvaros konfiscētajām mantām un valstij piekritīgo mantu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav nodrošinājis, ka valsts saņem visus tai pienākošos ieņēmumus, konstatējusi Valsts kontrole.


VID 1,5 gadus nav aprēķinājis un nav iekasējis samaksu par konfiscēto mantu vai dokumentu glabāšanu gadījumos, ja administratīvajā lietā ir piemērots sods un pieņemts lēmums par mantas atdošanu, raksta Apollo.lv.

Revīzijā konstatēts arī, ka netiek nodrošināti vienoti reģistri visu VID struktūrvienību konfiscētās mantas uzskaitei, tāpēc nav iespējams kontrolēt tālāko rīcību ar šo mantu un pārliecināties, vai valsts budžetā ir nonākuši visi pienākošies ieņēmumi. Revidenti norāda: lai arī viens no VID uzdevumiem ir uzskaitīt valstij piekritīgo mantu, VID rīcībā nav rīku, lai gūtu pārliecību, ka visas atbildīgās iestādes ir nosūtījušas informāciju par pieņemtajiem lēmumiem administratīvo pārkāpumu lietās, kas paredz mantas konfiskāciju, un ka visi zvērinātie tiesu izpildītāji ir snieguši informāciju par konfiscēto mantu.

Revidenti arī vērš uzmanību uz to, ka VID sagatavo divus pārskatus, kuros tiek iekļauta informācija par ieņēmumiem no valstij piekritīgās mantas realizācijas, taču tajos tiek uzrādīta atšķirīga informācija. 2012.gadā dati atšķīrās kopumā par 104 933 latiem, bet 2013.gada pirmajā pusgadā – par 270 699 latiem.

Valsts kontrole norāda uz nevērīgu attieksmi pret normatīvo aktu prasībām: piecu darba dienu laikā pēc attiecīgu dokumentu saņemšanas VID jāorganizē valstij piekritīgās mantas realizācija, nodošana bez maksas vai iznīcināšana, taču revīzijā konstatēts, ka praktiskā rīcība ir uzsākta vidēji pēc 37 darba dienām no izpildei nodotā iestādes lēmuma vai tiesas sprieduma par attiecīgās mantas konfiscēšanu. Tāpat atklājies, ka VID bezdarbības dēļ ilgāk par četriem mēnešiem Nodrošinājuma valsts aģentūras glabāšanā ir atradusies valstij piekritīgā manta pēc 57 pieņemtajiem lēmumiem administratīvo pārkāpumu lietās, kas pieņemti, sākot no 2010.gada decembra, un kuru kopējās glabāšanas izmaksas sasniegušas 40 960 latu.  

Revidenti arī norāda, ka VID izmantotais valstij piekritīgās mantas reģistrs nav ērti pārskatāms un efektīvi lietojams. Tādēļ ir apgrūtināta operatīvas informācijas iegūšana par mantas apjomu, saturu, glabāšanas vietu, ieņēmumiem un izdevumiem no tās realizācijas. Turklāt gadījumos, kad valstij piekritīgā manta tiek iznīcināta, uzskaites lietās un reģistrā neparādās informācija, kāpēc tā iznīcināma.

Likumības revīzijā VID struktūrvienībās konstatēto nepilnību novēršanai Valsts kontrole ir sniegusi 11 ieteikumus.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Valsts kontrole, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats