29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vai Vienotība atkal uzmetusi Reformu partiju?
Vai Vienotība atkal uzmetusi Reformu partiju?
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 6. janvāris 2014, 10:45
Jau ilgāku laiku par vienu no ticamākajiem premjerministra amata kandidātiem dēvētā zemkopības ministre Laimdota Straujuma, iestājoties Vienotībā, likvidējusi pēdējo šķērsli, lai tiešām tiktu izvirzīta šim postenim.


Vakar pēcpusdienā notikušajā Vienotības valdes sēdē ministre uzņemta partijas rindās un oficiāli nosaukta kā potenciālā jaunās valdības veidotāja. Tagad galavārds sakāms Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kas līdzšinējos Vienotības kandidātus izbrāķējis, raksta NRA.lv.

Tiesa, vismaz teorētiski problēmas L. Straujumas tālākajā virzībā var radīt Reformu partija, ar kuru Vienotība vēl vecajā gadā vienojās premjera kandidātu izraudzīties kopīgiem spēkiem. Reformistu līderis Edmunds Demiters vēl svētdienas pusdienlaikā apgalvoja, ka par šo kandidatūru ar Vienotību nekāda vienošanās nav panākta un partneru izvirzītais kandidāts tiks apspriests tikai partijas šodienas frakcijas sēdē.

Dažādi interpretējamu informāciju pēc partijas valdes sēdes sniedza demisionējušais premjerministrs Valdis Dombrovskis, kas stāstīja, ka esot «indikācijas», kas liecina par partneru atbalstu L. Straujumai. Tomēr par atbalstu liecinošās indikācijas, šķiet, ir pietiekami vājas, lai šaubītos, jo Vienotība šodien pulksten 13 iecerējusi tikties ar Reformu partijas (RP) līderiem.

To apliecina arī RP līdera E. Demitera teiktais – neformāla telefonsaruna ar V. Dombrovski tiešām ir bijusi, taču galavārdu politiskais spēks teikšot tā valdes un frakcijas šodienas kopsēdē. Komentēt L. Straujumas kandidatūru, pirms tās izvirzīšanas, viņš uzskatījis par nepieņemamu.

Jautāts, vai šāda premjerministra kandidāta izvirzīšana nav pretrunā ar abu partiju vecajā gadā noslēgto vienošanos, E. Demiters atteica, ka sadarbības memorands vēl nav parakstīts, tādēļ nekādu pretenziju pret Vienotības rīcību reformistiem nevarot būt. «Šeit es neredzu problēmas, būtiskākais ir, vai mūsu redzējums par Ministru kabineta darbu ir vienāds,» teica E. Demiters.

Ja A. Bērziņš akceptēs L. Straujumas kandidatūru un viņai izdosies izveidot parlamenta vairākuma atbalstītu valdību, 1951. gada 24. februārī dzimusī kundze kļūs par vienu no retajām pasaules premjerministrēm. Prezidenta padomniece Līga Krapāne informē, ka pagaidām prezidenta darba kārtībā tikšanās ar Vienotību un tās izvirzīto kandidātu paredzēta nav, taču izmaiņas esot iespējamas. To, ka šodien pulksten 15 iecerēta tikšanās ar prezidentu, apliecina arī Vienotības pārstāvji.

Politisko norišu vērotāji un eksperti līdz šim par L. Straujumas vājāko punktu ceļā uz premjera nomināciju dēvēja tieši nepiederību kādai no potenciālās koalīcijas partijām. Iestājoties Vienotībā, šis šķērslis izzudis, un Vienotība, izvirzot savu, nevis kādu no līdz šim piesauktajiem un daļēji jau integrētajiem reformistu kandidātiem, atrotījusi piedurknes cīņai par ietekmīgākajām vietām nākamajā Saeimā. Plānots, ka L. Straujuma startēs arī šāgada parlamenta vēlēšanās.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, Laimdota Straujuma, Valdis Dombrovskis, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats