20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » TV3: Deputātes Grigules reklāmas neiepriecina konkurentus uz vietām Eiroparlamentā
TV3: Deputātes Grigules reklāmas neiepriecina konkurentus uz vietām Eiroparlamentā
Autors: Apollo.lv / 17. novembris 2013, 21:57
Saeimas deputāte Iveta Grigule iztērējusi vairāk nekā 50 000 latu, lai tiktu Eiroparlamentā. Avīzīte, ko viņa izdevusi vairāku simtu tūkstošu eksemplāros, izmaksā 20 000 latu. Tiesa – šī nauda nav viņas pašas.


Kā vēstī TV3 raidījums «Nekā personīga», Grigulei ir paredzēta trešā vieta Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Eiroparlamenta sarakstā. Pirmais numurs būšot iepriekšējo vēlēšanu ZZS līderim Andrim Bērziņam, otrais zaļo deputātam Kārlim Seržantam. Neviens no viņiem vēl kampaņu nav uzsācis. Tikmēr Grigule katru piektdienu kādā pilsētā rīko tikšanos ar vēlētājiem, sludinājumi vien viņai līdz šim izmaksājusi ap septiņiem tūkstošiem, divdesmit tūkstoši aizgājuši par miljons eksemplāros uzdoto avīzi un vairāk nekā 20 000 par reklāmām televīzijā un internetā. Ikkatru latvieti kandidāte centusies apsveikt ar valsts dibināšanas gadadienu kartiņas veidā, raksta Apollo.lv.

Kopš pirms pāris gadiem Griguli izslēdza no Latvijas Zaļās partijas, viņa ir bezpartejiska ZZS Saeimas deputāte. Politiķe bija savākusi atbalstītāju pulciņu, lai kļūtu par zaļo līdzpriekšsēdētāju, tomēr viņas dēļ visam ZZS sanāca nepatikšanas. Kāds uzņēmējs bija neatļauti Griguli reklamējis kā trešā persona. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) partijai uzlika naudas sodu un nebija tālu no tā, ka būtu atņemts arī valsts finansējums. Šādu līderi zaļajiem nevajadzēja, bet nevajadzēja arī skandālu, tādēļ Zaļā partija nosprieda, ka viņus ar Griguli šķeļ ideoloģiskās atšķirības.

Septembrī Grigule iestājās Latvijas Zemnieku savienībā un kopš šī brīža viņai domātā uzņēmēju nauda iet caur LZS kasi. Tā Grigules sponsori ir kļuvuši publiski. Viens no tiem ir draugs no jaunības dienām Valdis Kalnozols. Uzņēmējs lēš, ka pēdējo gadu laikā Grigulei esot piešķīris 10 000 latu. Pēdējais ziedojums 4000.

Kalnozols norādījis: «Es jau vairākkārtīgi esmu Zaļajai partijai esmu teicis, ka šis darbs ir jādara bez apstājas. Ne tikai pirms pašām vēlēšanām, bet permanenti. No brīža, kad beigušās vēlēšanas, ir jāsāk jauna vēlēšanu kampaņa.»

Deputātei 5000 latus ziedojis kāds Ventspils uzņēmējs Aleksejs Opolčenovs, kurš pirms kāda laika atteicies no Latvijas un pieņēmis Krievijas pilsonību. Viņam piederošā elektroinstalāciju firma bieži uzvar Ventspils domes konkursos par labiekārtošanas darbiem.

No citu valstu pilsoņiem partija ziedojumus pieņemt nedrīkst un Opolčenovam jau nauda aizskaitīta atpakaļ. 5000 latus noziedojis vēl kāda Ventspils elektrouzņēmuma īpašnieks Dzintars Salmiņš, regulārs uzvarētājs pilsētas pasūtījumos. Ventspils galva noliedz, ka būtu ieteicis uzņēmējiem ziedot Grigulei.

Grigulei 2000 latu ziedojis arī viņas kolēģis no laikiem, kad abi strādāja Jūrmalas pašvaldības uzņēmumu valdēs Raitis Arnts. Grigules labs paziņa ir arī Dainis Domiņš, Vangažu kafejnīcas «Pie brāļa» un kafejnīcas «Pie lidojošās vardes» līdzīpašnieks. Viņš gan ziedojis tikai 1000 latu, tomēr viņa tuvinieki Sandris Dreimanis un Agnese Deruma arī katrs pa tūkstotim.

Tomēr visinteresantākais ir 1000 latu ziedojums, kuru Grigulei sarūpējis kāds Itālijas pilsonis Davide Pompili. Šis uzņēmējs Latvijā centies izvērst itāļu delikatešu tirdzniecību, tomēr ar mainīgām sekmēm. Slēgts viņa veikals Lāčplēša ielā, tikko aizvērusies lete Rīgas Centrāltirgū. Bet noziedot Grigulei gan izdevies.

Kopā Grigule ziedojumos caur Zemnieku savienības kasi saņēmusi ap 35 000 latu. Ar to nepietiek, lai nosegtu 50 000 tēriņus.

Lai parunātu ar Griguli par naudu, nepieciešams doties pārskrējienā cauri Saeimas gaiteņiem.

«Redziet, esmu uzrunājusi gan savus draugus, gan bijušos darba kolēģus, kursabiedrus un radiniekus, izstāstījusi šo ideju par patriotisko reklāmu, ko vajadzētu šai laikā, kad valsts pilnīgi neiegulda patriotiskajā audzināšanā, kas ir laba lieta. Kas ir atsaukušies, kas nav atsaukušies, dažus pazīstu, lielāko daļu nepazīstu. Cilvēki ziedo,» sacījusi Grigule.

Vaicāta, kā tika kārtoti finanšu jautājumi pirms iestāšanās Latvijas Zemnieku savienībā, Grigule sacīja, ka finansējums vienmēr gājis caur vienu partiju, caur otru partiju.

Uz iebildumu, ka bija starplaiks, kad viņa nebija nevienā partijā, bet uz Dziesmusvētkiem parādījās reklāma, deputāte norādīja: «Nu, redziet, es nebiju nevienā partijā arī uz 11.Saeimas vēlēšanām, tāpat tika maksāts caur partijas kontiem, apvienības kontiem. Starplaikos jā – bija patriotiskas lietas, ko mēs ar kolēģiem centāmies uzrunāt sabiedrību. Tieši to pašu – šīs nacionālās vērtības. Ja cilvēks jūt, ka viņam aktuāls, ir cilvēki, kas atbalsta.»

Ar Grigules kampaņu ir nemierā Zaļajā partijā, rūgst arī Zemnieku savienības deputāti. Eiropas saraksta līderis Andris Bērziņš baidās, ka Grigule cerētā atbalsta vietā ar tik uzbāzīgu reklāmu var vēlētājus atbaidīt.

Viņš norāda: «Mēs braucam pa rajoniem stāstām lietas, bet viņa nav tik vizuāla, tik drukāta, šī informācija. Kā jau es teicu, tas viss ir atkarīgs no rocības, man tādas finanses, diemžēl nav, lai to varētu darīt. Bet arī, ja būtu, tad ne tādā izpildījumā.»

Grigules pusē ir partijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš uzskata, ka zaļie Griguli no partijas izsvieda, jo baidījās no viņas spēcīgās personības. Zemnieku savienībai tāda kandidāte esot īsti vietā.

Vaicāta, kādēļ viņa uzņemta Zemnieku savienībā, Brigmanis sacīja: «Viņa ir izgājusi šo te procesu, kas ir vajadzīgs, es pats viņu esmu rekomendējis, Uldis Augulis rekomendējis, es redzu viņu kā enerģisku, aktīvu šeit kolēģi, man absolūti sakrīt ar viņu domas par eiro ieviešanas nevajadzību pašreiz Latvijas finansiālajā sistēmā un es redzu, ka viņa ir cilvēks, kas māk pastāvēt un argumentēt savu viedokli, es uzskatu, ka šādi cilvēki Latvijas zemnieku savienībai ir vajadzīgi.»

50 000 nav viss. Grigules kampaņa tikai uzņem apgriezienus. Līdz gada beigām deputāte plāno apbraukāt visu Latviju, būšot arī reklāma. Galvenais uzsvars tikšot likts uz nacionālajām vērtībām, preteiro kampaņa esot galā, tā vairs neesot aktuāla.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Iveta Grigule, Nekā personīga, ZZS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats