20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Šlesers: Nacionālā apvienība rīkojas kā teroristi
Šlesers: Nacionālā apvienība rīkojas kā teroristi
Autors: Apollo.lv / 11. oktobris 2013, 17:46
Ar koalīcijas panākto savstarpējo vienošanos par kvotu ieviešanu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanā apmaiņā pret ieguldījumiem nekustamajā īpašumā, šī programma faktiski tiek iznīcināta, uzskata bijušais politiķis Ainārs Šlesers.


LNT raidījumā «900 sekundes» Šlesers skaidroja, ka programma, kas paredz izsniegt termiņuzturēšanās atļaujas pret ieguldījumu nekustamajā īpašumā, tiek faktiski iznīcināta, jo, ieviešot kvotas, automātiski tiekot paziņots, ka mēs radām korumpētu vidi.

Tas atstāšot ietekmi uz nākamā gada budžetu un, pieņemot šo lēmumu, tiekot skaidri pateikts, ka daudzi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju būs spiesti pamest šo valsti, jo, pateicoties šai programmai, emigrācija pēdējo trīs gadu laikā samazinājusies par 75%, raksta Apollo.lv.

«Ja mēs aizveram šīs darbavietas - būvnieki, nekustamā īpašuma  nozares pārstāvji, arhitekti, mēbeļnieki, visi pārējie servisa sniedzēji, kas ir iesaistīti šīs naudas apgūšanā, brauks uz ārzemēm,»  klāstīja Šlesers.

«Šodien sanācis tā, ka pat žurnāls «Ir» - mani lielākie politiskie konkurenti un kritizētāji - ir vienā koalīcijā ar mani, ar Šleseru, lai šo programmu aizstāvētu, jo 21.gadsimtā nav pieļaujams ieviest tādas kvotas kā Padomju Savienībā,» sacīja Šlesers.

Programma faktiski tiekot iznīcināta, un tie esot meli, ka programma tiekot pārskatīta, jo investori ir ieinteresēti investēt valstīs, kurās ir stabilitāte, bet tagad viņi redzot, ka Latvija var izmainīt spēles noteikumus ļoti ātri.

«Un premjers [Valdis Dombrovskis (V)} saka, ka tas ir mazākais ļaunums, ka bijis jāpiekāpjas šim ultimātam budžeta vārdā, kaut vairs nespiežot roku saviem koalīcijas partneriem,» piebilda Šlesers, Nacionālās apvienības (NA) rīcību salīdzinot ar «terorismu».

«NA ir rīkojušies kā teroristi, viņi teica - «mēs uzspridzināsim nākamā gada budžetu, cietīs bērni,ģimenes, skolotāji, policisti un valsts sektorā strādājošie, ja netiks izpildītas mūsu prasības». Diemžēl Valdis Dombrovskis, lai kā viņš pats negribēja tam piekrist, viņam izgrieza rokas, un pašās beigās viņš bija spiests piekāpties [šīm prasībām],» klāstīja Šlesers.

Jau ziņots, ka koalīcija fiksējusi  panākto vienošanos termiņuzturēšanās atļauju jautājumā un vienojusies par valsts 2014.gada budžeta pieņemšanu.

Dombrovskis norādīja, ka nav gandarīts par panākto vienošanos, taču situācijā, kad bija jāizvēlas starp diviem ļaunumiem, esot izvēlēts mazākais. Ja vienā svara kausā ir jautājums par budžetu un visiem saistītajiem jautājumiem, bet otrajā kausā šis termiņuzturēšanas atļauju jautājums, tad par mazāko ļaunumu var uzskatīt panākto vienošanos, piebilda valdības vadītājs.

Koalīcijas panāktā vienošanās paredz, ka Saeimā tiks iesniegts jauns likumprojekts, kas paredzēs izmaiņas uzturēšanās atļauju izsniegšanā. Šīs likuma izmaiņas varētu pieņemt steidzamības kārtā līdz mēneša beigām.

Vienošanās, kuru atbalsta koalīcijas partneri, paredz veikt Imigrācijas likuma grozījumus, nosakot, ka nākamgad apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļaujām var veikt ne vairāk par 700 darījumu par nekustamā īpašuma iegādi ar vērtību virs 150 000 eiro un vēl 100 darījumus gadā virs 0,5 miljoniem eiro. Ja darījumu skaits virs 0,5 miljoniem eiro pārsniegs 100, tad to varēs papildināt uz tās kvotas rēķina, kas paredzēta darījumiem no 150 000 eiro.

Savukārt 2015. un 2016.gadā šādu darījumu skaits samazinātos attiecīgi līdz 525 un 350, kā arī katru gadu vēl uzturēšanās atļaujas varētu piešķirt par 100 darījumiem virs 0,5 miljoniem eiro.

Tāpat paredzēts noteikt, ka valdība pēc Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas un Ekonomikas ministrijas izvērtējuma šo kvotu var arī samazināt. Savukārt 2017.gadā šo programmu varētu atcelt vai arī noteikt kvotu, kas nepārsniedz 2016.gada līmeni.

Ekonomikas attīstības fondā par katru darījumu tiks iemaksāti 25 000 eiro, un šie līdzekļi tiks izmantoti reemigrācijas plāna īstenošanai un pirmā mājokļa programmai.

Tāpat uzturēšanās atļaujas netiks piešķirtas par neapbūvētu zemesgabalu iegādi.

Koalīcijas partneri apņemas pildīt šo vienošanos arī nākamajā parlamenta sasaukumā, ja viņi tajā laikā veidos valdību.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ainārs Šlesers, Nacionālā apvienība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats