28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sprūdžam piemērots sods par Lemberga personas koda publiskošanu
Sprūdžam piemērots sods par Lemberga personas koda publiskošanu
Autors: ventasbalss.lv / 2. oktobris 2013, 13:58
Datu valsts inspekcija (DVI) 2013. gada 24. septembrī pieņēmusi lēmumu saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 204.7 panta „Nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem”pirmo daļu piemērot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam administratīvo naudas sodu 110 latu apmērā.


Sods Sprūdžam tika piemērots par viņa pieļauto Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga personas koda prettiesisku publiskošanu laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

«No DVI lēmuma izriet, ka Sprūdžs ar savu rīcību ir pārkāpis ne tikai Fizisko personu datu aizsardzības likuma 7. pantu un 10. panta pirmās daļas 2. punktu, kas paredz tiesiskas personas datu apstrādes nosacījumus, bet arī nav ievērojis Valsts pārvaldes iekārtas likuma prasības par ministra pienākumu nodrošināt savas rīcības tiesiskumu, pienācīgi organizējot viņa vadītās ministrijas darbu, lai ministrijā darbotos lēmumu tiesiskuma pārbaudes sistēma.

DVI uzskata, ka ir jāpiemēro tieši šāds sods kā administratīvās atbildības līdzeklis, jo Sprūdžu nepieciešams „audzināt likumu ievērošanas un sadzīves noteikumu cienīšanas garā, kā arī lai tiklab tiesību pārkāpējs, kā citas personas neizdarītu jaunus pārkāpumus.” Vienlaikus DVI savā lēmumā konstatēja, ka tās rīcībā esošā informācija neliecina, ka Sprūdžs „atzīst pārkāpumu vai nožēlo”, kā arī secināja, ka lietā nav neviena Sprūdža atbildību mīkstinoša apstākļa.

Lēmums par Sprūdža sodīšanu tika paziņots 2013. gada 1. oktobrī. Naudas sods Sprūdžam ir jāsamaksā trīsdesmit dienu laikā pēc lēmuma saņemšanas. Ministrs Sprūdžs ir pirmā tik augsta līmeņa valsts amatpersona, kurai piemērots šāds administratīvais sods.

Atgādinu, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, 2012. gada 23. oktobrī izdodot prettiesisku administratīvo aktu – rīkojumu NR. 343 „Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata”, prettiesiski norādīja manu personas kodu.

Arī Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nams 2013. gada 29. maijā pasludināja spriedumu, ar kuru nolemts „atcelt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra E.Sprūdža rīkojumu Nr.343 „Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata” no tā izdošanas brīža”, atzīstot to par prettiesisku,» skaidro Ventspils mērs Aivars Lembergs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, dati, Datu valsts inspekcija, Edmunds Sprūdžs, ministrs, sods, VARAM

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats