28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Opozīcija valdībai ļaus dzīvot līdz vēlēšanām
Opozīcija valdībai ļaus dzīvot līdz vēlēšanām
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 4. septembris 2013, 10:12
Reformu partijas un Nacionālās apvienības izveidotais duets pret Vienotību un tā radītais troksnis cīņā par budžeta līdzekļu sadali, opozīcijas acīs tāda priekšvēlēšanu izrāde vien ir.


Pretēji daudzajām versijām par valdības krišanu, tā prognozē tai mūžu līdz pat Saeimas vēlēšanām, bet nesaskaņas koalīcijā centīsies izmantot savu prioritāšu atbalstīšanai.
Kārtējās baumas par iespējamo valdības krišanu spēkā pieņēmās, kad finanšu ministrs Andris Vilks paziņoja, ka Nacionālā apvienība (NA) un Reformu partija (RP), apvienojot savus spēkus cīņā par budžeta latiem, izveidojušas pret Vienotību vērstu aliansi. Nebija ilgi jāgaida, kad paklīda runas, ka no smagā reitingu deficītā dzīvojošās RP grasās aiziet un Vienotībai pievienoties iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Otrdienas rītā viņš šīs baumas atspēkoja, bilstot, ka valdībai ir nepieciešamais potenciāls izturēt līdz vēlēšanām.

Viņa teiktajam pievienojas arī opozīcija. Tā Saeimas lielākās frakcijas – Saskaņas centrs (SC) pārstāvis Andrejs Klementjevs atzīst, ka, realizējoties pat skarbākajiem scenārijiem, SC pie valdības krēsliem tāpat, visticamāk, netiks.

«Gadu pirms vēlēšanām par valdību mēs neceram, un mums to pat nepiedāvās,» saka politiķis, piebilstot, ka lielākas cerības šajā ziņā ir Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS). Tādēļ SC atlikušo gadu līdz vēlēšanām nolēmis strādāt, lai vēlēšanās spētu palielināt savu ietekmi Saeimā un nepieļautu vairākas Vienotības ieceres.

Apšaubot, ka valdība piešķirs kaut kādu budžeta kvotu, kuru SC varētu izmantot saskaņā ar savām iecerēm, partija centīšoties panākt, lai netiktu samazināts tā dēvētais sociālais nodoklis un lai tas netiktu piemērots honorāriem, kā arī lielāku līdzekļu piešķiršanu medicīnai.

Tomēr arī ZZS bilst, ka pat nedomā par iekļūšanu valdībā vēl šajā Saeimas sasaukumā. Savienība vērošot no malas, kā koalīcija savā starpā kašķējas, un pragmatiski centīsies panākt savu interešu ievērošanu.

«Nevienu no karojošajiem nestutēsim un speciāli negremdēsim. Mums būs sava politika atkarībā no tā, kāds tas budžeta dokuments nonāks līdz Saeimai. Protams, mūsu mērķis ir nokļūt valdībā, bet mums nav mērķa tajā nokļūt, gāžot valdību ar budžetu. Turklāt, kopumā ņemot, būtu tikai godīgi, ja koalīcija nostrādātu līdz Saeimas vēlēšanām,» saka Saeimas ZZS frakcijas priekšsēdis un Zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis.

Kā ZZS pozīcijas stūrakmeņus budžeta kontekstā A. Brigmanis nosauca pensiju indeksāciju, skolotāju interešu aizstāvību un sociālā nodokļa nepiemērošanu honorāriem. «Šo jomu derētu sakārtot, bet mēs uzskatām, ka šis jautājums parādījies ļoti pēkšņi un tas nav skatāms nākamā gada budžeta kontekstā,» piebilda politiķis.

Arī Zaļo partiju pārstāvošais ZZS frakcijas priekšsēdētāja biedrs Ingmārs Līdaka uzskata, ka valdībai jānostrādā līdz nākamajām vēlēšanām, bet koalīcijas savstarpējiem ķīviņiem nevajagot pievērst par daudz uzmanības, jo pēdējais budžets pirms Saeimas vēlēšanām vienmēr tapis sakarsētu emociju gaisotnē.

«Valstiski domājot – valstij nav nekā sliktāka kā budžeta sastādīšanas laikā gāzta valdība. Budžets jau tā ļoti smagi top, turklāt neviena valdība normāli nav sākusi strādāt ātrāk kā pāris mēnešus pēc izveidošanas,» valdības gāšanas idejas absurdu skaidro I. Līdaka.
Kāda ķecerīga doma opozīcijā tomēr ir dzīvotspējīga, proti, tajā ir pārliecība, ka Vienotībai izdosies vēl šī Saeimas sasaukuma laikā izformēt RP un pārņemt vismaz pagaidām tās aizgādībā esošās ministrijas.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nacionālā apvienība, opozīcija, Reformu partija, Saeimas vēlēšanas, vēlēšanas, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats