25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Visi pēta naudas balvas Sprūdža ministrijā
Visi pēta naudas balvas Sprūdža ministrijā
Autors: Uldis Dreiblats / NRA.LV / 27. augusts 2013, 9:57
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pētīs ne tikai vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža savai draudzenei piešķirto naudas balvu – 1400 latu, bet arī pārējās ministrijā izmaksātās naudas balvas, Neatkarīgo informēja KNAB.


«Uzsāktās pārbaudes ietvaros KNAB savas kompetences ietvaros izvērtēs» arī informāciju par citām Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) izmaksātajām naudas balvām, Neatkarīgajai atzina KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību un izglītošanas jautājumos Inta Šaboha.

«Norādām, ka KNAB savas kompetences ietvaros pārbauda, vai valsts amatpersonas ievēro likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā valsts amatpersonām noteiktos ierobežojumus un aizliegumus. Savukārt Valsts kontrole nodrošina valsts un pašvaldību līdzekļu uzraudzību, lai tie tiktu lietderīgi un efektīvi izmantoti,» uzsvēra KNAB speciāliste.

Šādu atbildi Neatkarīgā saņēma, kad mēģināja noskaidrot, kuras institūcijas pienākumos ir konstatēt, vai, izmaksājot naudas balvas VARAM, nav pārkāpts likums. Iepriekš Valsts kanceleja ļoti stingri norādīja, ka «jebkura izmaksātā summa, kas neatbilst likumā noteiktajam ierobežojumam, uzskatāma par likuma pārkāpumu un ir nosodāma un par to atbildīgajai amatpersonai ir jāatbild likuma priekšā».

Savukārt Finanšu ministrija (FM) jau izpētījusi, ka «VARAM darbiniekiem izmaksāto naudas balvu apmērs nepārsniedz Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktos ierobežojumus». «2013. gadā naudas balvas izmaksātas 13 darbiniekiem pamatā mēnešalgas apmērā, bet to nepārsniedzot,» Neatkarīgo informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis. Šādu informāciju viņš ieguvis no FM uzturētās valsts amatpersonu atlīdzības uzskaites sistēmas.

Nu atliek noskaidrot, kādam notikumam par godu izmaksātas naudas balvas, jo, kā uzsvēra Valsts kancelejas speciālisti un atzina arī A. Jarockis, «naudas balvas izmaksa pieļaujama tikai gadījumos, kas saistīti ar amatpersonai vai darbiniekam, vai valsts institūcijai svarīgu notikumu, ņemot vērā amatpersonas vai darbinieka ieguldījumu attiecīgās institūcijas mērķu sasniegšanā».

Pagājušo piektdien arī Reformu partijas ētikas komisija paziņoja, ka «jau tuvākajā laikā» skatīs jautājumu par naudas balvu piešķiršanu ministra E. Sprūdža biroja darbiniekiem, «lai pārliecinātos, vai nav pārkāptas likuma un ētikas normas». Šo pārbaudi ētikas komisija veiks pēc partijas vadības lūguma.

Acīmredzot reaģējot uz ētikas komisijas aktivitātēm, E. Sprūdžs vakar paziņoja, ka VARAM «ministra birojā pieņemts lēmums naudas līdzekļus, kas prēmijā (tātad – nav runa par naudas balvu – aut.) izmaksāti biroja vadītājai Kristīnai Pelšai, ziedot Bērnu slimnīcas remontam». 

«Brīdī, kad parakstīju rīkojumu par prēmiju piešķiršanu ministrijas darbiniekiem, (..) nebūt neapzinājos, ka prēmijas piešķiršana ministra biroja vadītājai (..) varētu tikt uzlūkota kā ētikas normu pārkāpums,» preses relīzē paudis ministrs E. Sprūdžs. «Esmu pārliecināts, ka neesmu pārkāpis likumu par interešu konfliktu un sadarbošos ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, lai to apliecinātu.» «Šī notikuma sakarā vēlos atvainoties ikvienam, kam tas raisījis negatīvas emocijas, un galvenokārt manai biroja vadītājai Kristīnai Pelšai, kam manas straujās dabas dēļ bija jāpiedzīvo negatīva publicitāte,» tiek citēts E. Sprūdžs.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edmunds Sprūdžs, KNAB, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Kristīna Pelša, naudas prēmija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības minist, vides aizsardzības un reģionālās attīstības minist

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats