20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Āboltiņai lielas izredzes pārcelties uz Briseli
Āboltiņai lielas izredzes pārcelties uz Briseli
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 22. augusts 2013, 9:49
Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pagaidām taktiski izvairās no atbildes par iespējamo kandidēšanu Eiropas Savienības komisāra amatam, taču viņas partijas biedrs, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ir devis mājienu, ka viņai ir lielas izredzes pārcelties uz Briseli.



Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas kandidēšanu Eiropas Savienības (ES) komisāra amatam nevar izslēgt – tā vakar pieļāva premjers Valdis Dombrovskis. Galīgais lēmums gan tikšot pieņemts pēc nākamgad plānotajām Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanām.

Politiskajos kuluāros jau ilgstoši virmo diskusija arī par paša Ministru prezidenta Valda Dombrovska nākotnes potenciālu kandidēt Eiropas Komisijas prezidenta amatam. V. Dombrovskis pašlaik norāda, ka savu kandidatūru augstajam postenim viņš «neesot noņēmis», taču izredzes, visticamāk, neesot pārāk lielas.

Tikmēr Solvita Āboltiņa tiek minēta kā iespējamā Latvijas kandidatūra eirokomisāra amatam. Pati Saeimas priekšsēdētāja pagaidām ietur taktisku neitralitāti. Sarunā ar Neatkarīgo S. Āboltiņa uzsvēra, ka pašlaik iekšpolitiski ir vairāki izaicinājumi, kam viņa vēlas veltīt vislielāko uzmanību, proti, nākamā gada budžeta veidošana, sociālās nevienlīdzības mazināšana u. tml. Tādēļ jautājums par kandidēšanu Eiropas Savienības komisāra amatam tagad neesot viņai aktuāls. Tajā pašā laikā S. Āboltiņa akcentēja, ka komisāra nominēšana ir vienīgi premjera kompetencē.

Latvijai savs kandidāts augstajam postenim būtu jānosauc nākamā gada rudenī, uzreiz pēc 12. Saeimas vēlēšanām. Līdzšinējais Latvijas eirokomisārs Andris Piebalgs ir pateicis, ka vairs nevēlas ieņemt amatu trešo termiņu pēc kārtas. Arī V. Dombrovskis norādījis, ka nekandidē uz šo vietu. Taču valdības vadītājs neizslēdz Saeimas priekšsēdētājas virzīšanu.

Procedūra paredz, ka eirokomisāru nominē premjers, kas šinī gadījumā, visticamāk, būs V. Dombrovskis. Valdības vadītāja pārstāvis Mārtiņš Panke Neatkarīgajai uzsvēra, ka kandidāta virzīšana notiks 2014. gada oktobrī, kas paģēr, ka dēļ Saeimas pārvēlēšanas valdības sastāvs vēl nebūs paguvis nomainīties. Tādējādi, ja līdz tam laikam valdība nebūs kritusi politisko intrigu dēļ, S. Āboltiņas likteni, visticamāk, izlems viņas partijas biedrs V. Dombrovskis. 

Politiskajās aizkulisēs, kā arī pēc politologu vērtējuma Vienotības priekšsēdētāja ir tāda līmeņa figūra, kura varētu sekmīgi ieņemt eirokomisāra amatu. Viņai esot gan atbilstoša diplomātiskās karjeras pieredze, gan arī nepieciešamās politiskās zināšanas. Tāpat prognozē, ka S. Āboltiņas kandidatūra spētu iegūt Saeimas vairākuma atbalstu, kas mazinātu izgāšanas risku Briselē.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Brisele, eirokomisārs, Eiropas Savienība, Solvita Āboltiņa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats