28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Elksniņš: Pēc notikumiem saistībā ar Čalovski nacionāļiem būtu jāatsauc tieslietu ministrs
Elksniņš: Pēc notikumiem saistībā ar Čalovski nacionāļiem būtu jāatsauc tieslietu ministrs
Autors: NRA.lv / 9. augusts 2013, 17:16
"Notikumi saistībā ar Denisa Čalovska izdošanu ASV liecina par to, ka tieslietu ministra amatā pašlaik atrodas nepareizais cilvēks un Nacionālās apvienības pienākums, ja tai rūp Latvijas pilsoņu likteņi, būtu atsaukt Jāni Bordānu no šī amata," uzskata Saeimas deputāts, zvērināts advokāts Andrejs Elksniņš.


"Tikai divas dienas pēc Ministru kabineta lēmuma izdot Čalovski Amerikas Savienotajām valstīm (ASV) Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ierosināja lietu Čalovskis pret Latviju un noteica aizliegumu izdot Čalovski ASV. Šī ir pirmā šāda rakstura lieta, pirmais pagaidu aizliegums ko Latvija ir saņēmusi no ECT. Un tas ir nopietns signāls Latvijai kā valstij, kurā tiek ignorētas Eiropas Cilvēktiesību konvencijas normas," norāda Elksniņš.

Simboliski, ka šie notikumi attīstās brīdī, kad Eiropas un ASV attiecības iespaido noklausīšanas un izsekošanas skandāls - Eiropas Savienības teritorijā tās ierēdņus ir noklausījušies tieši ASV dienesti.

"Esmu jau agrāk norādījis, ka Latvijā pastāv problēmas ar cilvēktiesību ievērošanu un mūsu tiesu sistēma bieži vien tās ignorē. Čalovska izdošanas jautājumā cilvēktiesības atteicās vērtēt gan Ģenerālprokuratūra, gan arī Augstākā tiesa. Savukārt Satversmes tiesa, neskatoties uz to, ka tā saņem nu jau doktora disertācijas cienīgus pieteikumus, aizvien biežāk izvairās no sarežģītajiem lēmumiem un nevēlas rosināt lietas," saka deputāts.

Ministru kabineta pieņemtais lēmums neatbilst nedz juridiskiem kritērijiem, nedz arī elementārām cilvēka pamattiesību prasībām. Izdošanas līgums ar ASV kļuva par sava veida instrukciju, kas stāv pāri visam - Kriminālprocesa likumam, Latvijas Republikas Satversmei, Eiropas Cilvēktiesību konvencijai.

Patiesi apbrīnojama bija tieslietu ministra retorika pēdējās dienās. Tā varētu darīt kaunu jebkuram juristam un katram godprātīgam pilsonim. Bordāna kunga pērles par to, ka ārlietu ministrs Edgars Rinķēvičs ir apmaldījies trijās priedēs un ka Latvijas varas iestādes neko īpaši negaidīs no Eiropas Cilvēktiesību tiesas, vien ko vērtas. Ministru, kurš pirms savas politiskās karjeras bija advokāts un ilggadīgi pārstāvēja ASV uzņēmuma Microsoft intereses Latvijā, pēķšni sāka uztraukt advokātu izmaksas, bet par pro bono praksi, kad advokāti sabiedrības interesēs strādā bez atlīdzības, viņš vienkārši aizmirsa.

Latvijas pilsoņa aizstāvību visnacionālākās Nacionālās apvienības ministrs nodēvēja par bezatbildīgu rīcību, kas kavē izdošanu, tiesāšanu un pat kaitē kā pašam Čalovskim, tā arī sabiedrībai kopumā.

"Domāju, ka vakardienas ECT aizliegums izdot Čalovski ir vairāk nekā pietiekams pamats Nacionālai apvienībai tomēr sākt atbildīgi izturēties pret tiesiskumu valstī un pašiem atsaukt tieslietu ministru no amata. Iepriekš, lai izperinātu pieprasījumu par iekšlietu ministra Riharda Kozlovska demisiju NA pietika vien ar pašu izraisītu kautiņu ar policistiem. Vakardienas ECT norādījums nepārprotami uzliek pienākumu rīkoties pēc iespējas ātrāk un uzņemties atbildību" rezumē Elksniņš.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andrejs Elskniņš, ASV, Denisss Čalovskis, izdošana ASV, Jānis Bordāns, kibernoziedznieks, kibernoziegumi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats