25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bordāns: Pret Čalovska izdošanu tika izvērsta dārga kampaņa
Bordāns: Pret Čalovska izdošanu tika izvērsta dārga kampaņa
Autors: Apollo.lv / 8. augusts 2013, 12:16
Smagos kibernoziegumos apsūdzētais Deniss Čalovskis šobrīd vēl atrodas Latvijā, bet viņu deportēs uz ASV, negaidot Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) lēmumu.


To intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» atklāja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK).

Bordāns pastāstīja, ka pagaidām ECT lēmums nav zināms, un arī šāda lēmuma saņemšanai nav noteikts termiņš, tāpēc tas netiks gaidīts. Viņš norādīja - gadījumā, ja tiek pieņemts negatīvs lēmums nepiemērot nekādus pagaidu aizsardzības līdzekļus, tad attiecīgajai valstij tas nemaz netiek paziņots.

Gadījumā, ja ECT lemj, ka Čalovski nedrīkstēja izdot ASV, tad valdība lems atbilstoši šim ECT spriedumam, kurā būs izklāstīti gan motīvi, gan pamatojums.


Bordāns atgādināja, ka lēmums par Čalovska izdošanu nebija valdības, bet gan Latvijas tiesu sistēmas lēmums.Valdība to vairākkārt atlika atsevišķu politiķu, galvenokārt RP politiķu un aizsardzības ministra Arta Pabrika (V) dēļ.

Bordāns norādīja, ka «šī lieta izvērtās ļoti skaļi, lai gan ir pamats jautājumam, vai tieši šai lietai bija pamats izvērsties skaļāk par citiem noziegumiem».

«Man ir jautājums, vai šādas dārgi apmaksātas kampaņas ar dārgiem advokātiem un viņu argumentu nemitīgu atkārtošanu no politiķu puses notiks arī tajā gadījumā, ja runāsim par cietušajiem Latvijā,» jautāja ministrs.

Uz jautājumu, ko nozīmē «dārgi apmaksāta kampaņa», Bordāns atbildēja, ka tajā bijuši iesaistīti mediji un dārgi advokātu biroji.

Bordāns norādīja, ka nepārmet profesionāliem žurnālistiem un juristiem, kas dara savu darbu, bet jautājums ir, vai politiķi spēj nošķirt argumentus no kampaņas, un politiķi lielā mērā šajā gadījumā ir iejaukušies tiesu varas kompetences lietās.

Jau ziņots, ka valdība nolēma izdot ASV kibernoziegumos apsūdzēto Čalovski.

ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams arī ar iesauku Miami. ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa «Gozi Virus» radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Internetā publiski pieejamā informācija liecina, ka «Gozi Virus» ticis radīts, lai piekļūtu datiem par svešiem banku kontiem un pēc tam iztukšotu tos. Ar minēto vīrusu dators varēja tikt inficēts, atverot šķietami nekaitīgu «PDF» formāta failu. Ar minētā datorvīrusa palīdzību no banku kontiem visā pasaulē izzagti vairāki miljoni ASV dolāru - kopējās finansiālās pretenzijas pret visu grupu ir vismaz 50 miljoni dolāru, ieskaitot gan nozagto naudu, gan vīrusa radītos zaudējumus.

Čalovski Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) apsūdz par to, ka viņš ir pārdevis «Gozi» vīrusam domāto pārlūka injekciju 2011.gada janvārī. Pārlūka injekcija izplatās ar vīrusu palīdzību un izmaina bankas mājaslapas izskatu, ieliekot tur lūgumu sniegt dažādas ziņas, tostarp arī par bankas karti. Šie dati pēc tam tiek izmantoti kontu apzagšanai. Čalovskis pats naudu no kontiem nav zadzis, taču saņēmis atlīdzību par minētās programmatūras izstrādi, kuru viņam esot pasūtījis Kuzmins.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ASV, Denisss Čalovskis, izdošana ASV, Jānis Bordāns, kibernoziedznieks, kibernoziegumi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats