28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Partneri pārmet valdībai solījumu laušanu
Partneri pārmet valdībai solījumu laušanu
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 25. jūlijs 2013, 9:53
Pašvaldības, darba devēji, tirgotāji, arodbiedrības – lai gan Ministru kabinets vēl tikai gatavojas sākt nākamā gada valsts budžeta veidošanu, tomēr sociālie partneri jau tagad sākuši bažīties par viņu viedokļa ignorēšanu.


Sociālie partneri Valda Dombrovska valdībai jau ne reizi ir aizrādījuši par principu – noklausīties, pamāt ar galvu, bet izdarīt pa savam. Pašvaldības un uzņēmēji arī pārmet, ka valdība ar apbrīnojamu vieglumu mēdz lauzt dotos solījumus, jo īpaši tik izšķirīgā brīdī kā nākamā gada budžeta veidošana.

Atgādina pērnā gada cīņu

Nevēloties piedzīvot situāciju, kad vilciens jau aizgājis, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ir lūgusi Valsts prezidentu Andri Bērziņu kļūt par vidutāju sarunās ar valdību. LPS vadītājs Andris Jaunslenis norāda, ka savienība vēlas budžeta jautājumos iesaistīties jau tagad, taču valdībai nekad neesot laika un vēlēšanās sarunām. «Izskatās, ka scenārijs veidosies līdzīgi kā iepriekšējos gados. Kad valdībā viss jau būs izskatīts, tad tā būs gatava ar mums runāt,» – šādu viedokli šonedēļ medijiem ir paudis A. Jaunsleinis. Pašvaldības arī norāda – jau pavasarī tās esot valdībai iesniegušas savas vēlmes un priekšlikumus, taču atbilde joprojām nav saņemta.

Arī Lielo pilsētu asociācijas pārstāvis, kādreizējais Valmieras domes priekšsēdis un vēlāk arī pašvaldību lietu ministrs Māris Kučinskis norāda, ka šobrīd asociācija ir dziļi ievilkusi elpu, gaidot 7. augustā paredzēto tikšanos ar premjeru un diskusiju par 2014. gada budžeta aprisēm. «Gaidām solījumu, kuru Valdis Dombrovskis deva iepriekšējā tikšanās reizē. Proti, ja reiz esam pārvarējuši krīzi un valsts budžetā vērojams pieaugums, tad šī tendence būtu jāattiecina arī uz pašvaldību budžetiem,» uzsver eksperts. Visas indikācijas gan liecinot, ka pašvaldību viedoklis tā arī paliks nesadzirdēts, jo līdz 14. augustam, kad Ministru kabinets plānojis apstiprināt budžeta galvenās aprises, neviens neesot izrādījis interesi tikties ar reģionu pārstāvjiem.

Sola neatkāpties no IIN pārdales

Arī sarunā ar Neatkarīgo M. Kučinskis atgādināja, ka jau ilgstoši viena no lielākajām pašvaldību sāpēm ir jautājums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadalījumu starp valsti un pašvaldībām. Pērn pēc sīvas cīņas pašvaldībām nācās piekāpties un piekrist, ka šī proporcija saglabājas 80% un 20% līmenī, lai gan reģioni jau gadiem vēlas savos maciņos ieraudzīt vismaz 83 līdz 85% no iedzīvotāju nomaksātā nodokļa. LPS nespēja pārliecināt valdību pērn radīja rīvēšanos arī strap reģioniem, un rezultātā vairākas pašvaldības izstājās no asociācijas. M. Kučinskis norāda, ka šogad cīņa par IIN proporcijām turpināšoties, taču pagaidām – pirms valdība nav pateikusi kategorisku nē – izteikt prognozes esot pāragri.

Vēl viens valdības neizpildītais solījums attiecībā pret pašvaldībām ir nepiedalīšanās dzīvokļa pabalsta līdzfinansēšanā. Valsts jau kopš 2009. gada nepiedalās dzīvokļa pabalsta līdzfinansēšanā, kā arī nepiešķir solīto naudu denacionalizēto namu iemītnieku pārcelšanās pabalstiem.

Pieprasa turēt doto vārdu

Ne mazāku trauksmi par valdības augstprātību ceļ arī Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), kas šonedēļ tikās ar Valsts prezidentu, meklējot atbalstu cīņā ar Ministru kabineta tukšajiem solījumiem. LDDK turpina stingri pieprasīt pildīt valdības pērn doto solījumu samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli. Koalīcijā pašlaik pastāv domstarpības par to, kādas nodokļu izmaiņas īstenot nākamgad. Likumā ir noteikts, ka 2014. gadā no 24% uz 22% tiks samazināts IIN. Par šādu risinājumu, kas jau sen tika apsolīts uzņēmējiem, pastāv Reformu partija. Tikmēr Vienotības ministri ir devuši mājienu, ka IIN samazināšana nākamajā gadā būtu pāragra, jo iecirtīs būtisku robu valsts ieņēmumos. LDDK un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera oficiāli aicina valdību pildīt savus solījumus un saglabāt iestrādāto IIN samazināšanas grafiku, kas paredz 2014. gadā to samazināt par 2%.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darba devēji, Latvijas Pašvaldību savienība, Ministru kabinets, pašvaldības, sociālie partneri, valdība, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats