28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Apdraudētas pedagogu algas
Apdraudētas pedagogu algas
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 16. jūlijs 2013, 9:49
Iepriekšējos gados Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžeta plānošanā pieļautas kļūdas, kuru dēļ izveidojies vairāk nekā 6 miljonu latu iztrūkums mērķdotācijā pedagogu atalgojumam.


Lai novērstu draudošo situāciju, pusi summas ministrija solās atrast savos resursos, bet otra puse jāmeklē valsts budžeta rezerves fondā.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis konstatējis, ka iztrūkums ir izveidojies, jo nekvalitatīvi veikta budžeta plānošana IZM un Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Sadarbības memoranda nosacījumu izpilde. Lai nodrošinātu mērķdotāciju pedagogu algām pilnā apmērā, tuvākajā laikā IZM virzīs izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu un lūgs Finanšu ministriju (FM) piešķirt papildu finansējumu, veicot grozījumus 2013. gada budžetā. Šogad ministrija ir spiesta lāpīties, pārvirzot ieekonomēto finansējumu no citām budžeta programmām, bet turpmāk IZM prasīs no valsts kabatas trūkstošos 6 miljonus latu katram gadam, skaidro ministra padomniece komunikācijas jautājumos Una AhunaOzola, piebilstot, ka FM par šo iztrūkumu bija informēta jau kopš 2013. gada sākuma, kad IZM tika veikta dienesta pārbaude, konstatējot būtiskus trūkumus mērķdotāciju plānošanas procesā.

Ņemot vērā šos faktus, V. Dombrovskis ir uzdevis IZM valsts sekretārei nodrošināt dienesta pārbaudes komisijas ieteikumu ieviešanu. Šonedēļ IZM Izglītības departamentā tiks izveidota arī atsevišķa izglītības statistikas un budžeta plānošanas vienība, kura nodarbosies ar mērķdotāciju aprēķiniem un plānošanu.

LIZDA ir satraukta par šo ziņu un «pieprasa valdībai steidzami novērst vairāk nekā 6 miljonu latu iztrūkumu mērķdotācijā pedagogu atalgojumam, kas būtiski apdraud jaunā mācību gada uzsākšanu jau šā gada rudenī».

Arodbiedrības pārstāvis Edgars Grigorjevs uzsver, ka bijušajam izglītības un zinātnes ministram un tagadējam ministra padomniekam izglītības reformu jautājumos Robertam Ķīlim un citām atbildīgajām IZM amatpersonām ir jāuzņemas pilna atbildība par iztrūkumu, kas radies nekvalitatīvi veiktas budžeta plānošanas dēļ un neievērojot labas pārvaldības principus.

«Arodbiedrība jau šā gada martā vērsa IZM uzmanību uz neskaidro situāciju ar iespējamo finansējuma trūkumu pedagogu algām. Tolaik Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē IZM amatpersonas pilnībā noraidīja arodbiedrības bažas par valsts līdzekļu nepietiekamību pedagogu darba samaksai 2013. gadam,» teic E. Grigorjevs, norādot, ka LIZDA rūpīgi sekos situācijas risinājumam un ir gatava jebkādām pedagogu interešu aizstāvības aktivitātēm, lai IZM ierēdņu nekompetences dēļ nepieļautu pedagogu darba apstākļu pasliktināšanos.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Izglītības un zinātnes ministrija, pedagogi, pedagogu algas, skolotāji, skolotāju algas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats