23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » IZM pārmet Finanšu ministrijai, ka tā maldina sabiedrību
IZM pārmet Finanšu ministrijai, ka tā maldina sabiedrību
Autors: Apollo.lv / 15. jūlijs 2013, 12:28
Finanšu ministrija (FM), nākot klajā ar paziņojumu, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžetā ir atrodams finansējums mācību līdzekļu iegādei, lai nodrošinātu Izglītības likuma grozījumu izpildi sākot ar šā gada 1.septebri, apzināti maldina sabiedrību, informē izglītības un zinātnes ministra biroja vadītāja Anna Kononova.


Kononova skaidro, ka jau 2013.gada sākumā Finanšu ministrija tika informēta par to, ka neprecīzu mērķdotāciju aprēķinu dēļ 2013.gada IZM budžetā ir radies iztrūkums. IZM arī bija sagatavojusi informatīvo ziņojumu par izveidojušos situāciju ar iztrūkumu mērķdotācijā pedagogu algām. Tikmēr Finanšu ministrija neoficiāli ieteica nevirzīt informatīvo ziņojumu un risināt situāciju 2013.gada laikā.

Šā gada 9.jūlijā Saeima apstiprināja grozījumus Izglītības likumā, saskaņā ar kuriem, nodrošinot Satversmes 112.pantā garantētās tiesības pilnā apmērā iegūt pamata un vidējo izglītību bez maksas, valstij pilnībā jāapmaksā nepieciešamie mācību līdzekļi. Lai nodrošinātu likuma izpildi, IZM ir vajadzīgs papildus finansējums 537 112 latu apmērā, viņa norāda.

Šos līdzekļus IZM pieprasīs Finanšu ministrijai no līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem. Attiecīgais pieprasījums tiks virzīts izskatīšanai 16.jūlija Ministru kabineta sēdē.


IZM pārstāvji norāda, ka Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) konstatējis -  IZM budžeta plānošanā ir pieļautas kļūdas, kuru dēļ ir izveidojies iztrūkums mērķdotācijā pedagogu atalgojumam.

Iztrūkums ir izveidojies nekvalitatīvi veiktas budžeta plānošanas dēļ IZM un Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Sadarbības memoranda nosacījumu izpildei. Kopējā iztrūkuma summa ir 6 042 100 latu, informē ministrijā.

Ņemot vērā šos faktus, Dombrovskis uzdevis IZM valsts sekretārei nodrošināt komisijas ieteikumu ieviešanu. Tuvākajā laikā IZM Izglītības departamentā tiks izveidota atsevišķa izglītības statistikas un budžeta plānošanas vienība, kura nodarbosies ar mērķdotāciju aprēķiniem un plānošanu.

Lai novērstu budžeta iztrūkumu un mērķdotāciju pedagogu algām pilnā apmērā, tuvākajā laikā IZM vērsīsies Finanšu ministrijā ar lūgumu piešķirt papildus finansējumu mērķdotācijai, veicot budžeta grozījumus 2013.gada budžetā.

Finanšu ministrija par IZM budžeta iztrūkumu bija informēta jau kopš 2013.gada sākuma, norāda Kononova.

2013.gadā pedagogu darba samaksas nodrošināšanai papildus būs nepieciešami trīs miljoni latu, vēl trīs miljonus latu ministrija nodrošinās pārplānojot esošo budžetu un pārvirzot ieekonomēto finansējumu no citām budžeta programmām. Savukārt nākamajiem diviem gadiem pedagogu algu mērķdotācijām IZM prasīs iztrūkstošos sešus miljonus latu katram gadam.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: budžets, Finanšu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats