25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saeima labo likumu, pildot Satversmes tiesas lēmumu
Saeima labo likumu, pildot Satversmes tiesas lēmumu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 8. jūlijs 2013, 9:49
Invaliditātes pensijas tiks pārrēķinātas taisnīgi, un cilvēkiem, kuriem tiks mainīta invaliditātes grupa un šajā laikā cilvēks būs veicis sociālās iemaksas, tās ņems vērā, aprēķinot pensijas apmēru.


Sociālo un darba lietu komisija atbalstījusi vairākus grozījumus pensiju likumā, kurus izstrādājusi Labklājības ministrija, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu un šo netaisnību nepieļautu.

Satversmes tiesa par neatbilstošu Satversmei atzinusi normu pensiju likumā, kas noteic, kā pārrēķināma invaliditātes pensija cilvēkam, ja tiek mainīta invaliditātes grupa. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pārejot no trešās uz otro invaliditātes grupu un attiecīgi pārrēķinot invaliditātes pensiju, neņēma vērā veiktās sociālās iemaksas, jo to neparedzēja pensiju likums. Tieši šo normu par neatbilstošu Satversmei atzinusi Satversmes tiesa. Tā uzskata, ka, aprēķinot personai izmaksājamās invaliditātes pensijas apmēru, ir jāņem vērā personas veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, ja tas personai nodrošina augstāku invaliditātes pensijas apmēru.

Kā konkrētu piemēru, kā šī netaisnība izpaudās dzīvē, jāmin pensijas saņēmēja Ulda Strautkalna (viņa lieta tika izskatīta Augstākās tiesas Senātā) situācija: viņam bija noteikta trešās grupas invaliditāte, tomēr viņš turpināja strādāt un maksāt sociālās iemaksas. Vēlāk U. Strautkalnam noteikta otrās grupas invaliditāte, taču, pārrēķinot invaliditātes pensiju, VSAA ir ņēmusi vērā tikai uzkrāto apdrošināšanas stāžu, bet nav ņēmusi vērā veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas. VSAA šādu lēmumu pamatoja ar apstrīdēto, proti, pensiju likuma normu – pensijas, kas piešķirtas pirms pensiju likuma spēkā stāšanās, bet attiecībā uz invaliditātes pensiju – pirms 1997. gada 1. janvāra, netiek pārrēķinātas, izņemot gadījumu, ja papildināts līdz 1996. gada 1. janvārim uzkrātais apdrošināšanas stāžs. Konkrētajā gadījumā aprēķinātā invaliditātes pensija esot gandrīz trīs reizes mazāka par to, kāda būtu aprēķināma, ja sociālās apdrošināšanas iemaksas tiktu ņemtas vērā, – izskatot lietu, norāda Satversmes tiesa, jo pensijas saņēmējs maksājis sociālās iemaksas.

Ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumu, Saeimas Sociālo lietu komisija jau atbalstījusi virkni valdības iesniegto priekšlikumu, lai pilnveidotu invaliditātes pensijas pārrēķināšanas kārtību. Grozījumi paredz, ka no šāgada 1. oktobra invaliditātes pensiju piešķirs no jauna, ja persona trīs gadus būs strādājusi un veikusi sociālās iemaksas un aprēķinātā pensija būs lielāka par iepriekš saņemto invaliditātes pensiju. Tāpat pensiju piešķirs no jauna, ja invaliditātes grupa mainīsies uz pirmo vai otro un būs veiktas sociālās iemaksas. Turklāt – ja invaliditātes grupa mainīsies no vieglākas uz smagāku vai tiks atjaunota iepriekš noteiktā smagākā invaliditātes grupa, tad no jauna piešķirtās pensijas apmērs nedrīkstēs būt mazāks par iepriekš saņemto.

LM vecākā eksperte pensiju un pabalstu politikas jautājumos Dace Trušinska skaidroja, ka atbilstoši tiesas spriedumam invaliditātes pensijas jau ir pārrēķinātas tiem cilvēkiem, kuri bija uzsākuši tiesvedību – konkrēti trīs lietas.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: invaliditātes grupa, invaliditātes pensijas, Labklājības ministrija, pensijas, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats