16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pavļuts:Vienpersoniski ieceļot Rīgas satiksmes valdes locekļus, Rīgas mērs pārkāpj labas pārvaldības principus
Pavļuts:Vienpersoniski ieceļot Rīgas satiksmes valdes locekļus, Rīgas mērs pārkāpj labas pārvaldības principus
Autors: BNA / 2. jūlijs 2013, 17:42
Rīgas domes vadība, neskatoties uz jau līdz šim augstajiem korupcijas riskiem un skandāliem tās pārraudzītajos uzņēmumos, turpina ignorēt labas pārvaldības principus, uzskata ekonomikas ministrs D.Pavļuts.


„Rīgas domes vadības piekoptā vienpersoniskā un politiski motivētā amatpersonu iecelšanas prakse ir pretrunā valdībā atbalstītajai valsts un pašvaldību uzņēmumu reformai. Tā vietā, lai atbilstoši iepriekš definētiem kritērijiem, caurskatāmā procedūrā atlasītu labākos tirgū pieejamos speciālistus, Rīgas domes priekšsēdētājs AS „Rīgas satiksme” valdes locekļus plānojis izraudzīties vienpersoniski, neievērojot labai pārvaldībai atbilstošus principus. Tomēr šis vienpersoniskais un pēc nesaprotamiem kritērijiem veiktais lēmums ietekmēs visu rīdzinieku un tās viesu ikdienu, īpaši, ņemot vērā AS „Rīgas satiksme” plānotos vērienīgos iepirkumus. Rīgas domes vadībai beidzot būtu jāsakārto savu uzņēmumu pārvaldība un jānovērš korupcijas riski, nevis jāturpina par Rīgas nodokļu maksātāju naudu apmaksāt sev pietuvinātu cilvēku amatu krēsli,” uzsver D.Pavļuts. 

Lai samazinātu politisko lēmumu pieņēmēju ietekmi, neprofesionālu cilvēku iecelšanu amatos un korupcijas riskus, uzlabotu uzņēmumu darbības rādītājus un pārvaldības kvalitāti, Ministru kabinets ir apstiprinājis valsts un pašvaldību pārvaldības reformu, kas paredz arī skaidru un caurskatāmu procedūru uzņēmumu amatpersonu iecelšanai. Proti, nomināciju komisijas izveidi ar neatkarīgu ekspertu piesaisti vai atklāta konkursa procedūru ar iepriekš definētiem kritērijiem pretendentiem.

Jāatgādina, ka Ministru kabinets š.g. 28.maijā apstiprināja jaunu Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojektu, kas ievieš profesionālu, caurskatāmu un atbildīgu pieeju valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldībā. Likums vēl ir jāapstiprina Saeimā, bet tajā paredzētie principi jau šobrīd kā labā prakse būtu jāievēro valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldībā.

Ekonomikas ministrija, veicot amatpersonu atlasi uzņēmumos, kuros tā ir kapitāla daļu turētāja, jau šobrīd ievēro šos principus un ir izveidota nominācijas komiteja, piesaistot neatkarīgus ekspertus. Ieteikt kandidātus tiek aicinātas arī nozaru asociācijas.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Daniels Pavļuts, korupcija, korupcija Rīgas domē, Nils Ušakovs, Rīgas dome, Rīgas satiksme, Rīgas satiksmes valde

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats