25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » 27% strādājošo Latvijā ir apgādājamie
27% strādājošo Latvijā ir apgādājamie
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 1. jūlijs 2013, 9:53
No šodienas iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu ir palielināts no 70 latiem uz 80 latiem mēnesī. Par katru reģistrētu apgādājamo strādājošais turpmāk ik mēnesi saņems 2,40 latus vairāk nekā līdz šim.


Strādājošajam, kam apgādībā ir bērns, nestrādājošs laulātais, vecāki vai citi apgādājamie, par atvieglojuma summu – 80 latiem – nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 24 procentu apmērā, tāpēc viņa neto alga ir lielāka nekā kolēģim ar tādu pašu bruto algu, bet bez apgādājamā, aprēķinājis Swedbank Privātpersonu finanšu institūts.

No 1. jūlija atvieglojuma ieguvums strādājošajam būs 19,20 lati par vienu apgādājamo. Institūts iesaka ikvienam strādājošajam pārliecināties, vai viņam ir iespējams izmantot valsts nodokļu atvieglojumus un palielināt savus ienākumus, reģistrējot apgādībā esošas personas Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Saskaņā ar VID datiem, no visām personām Latvijā, kas saņem darba algu, apgādājamie ir reģistrēti 27 procentiem strādājošo. 73 procentiem no VID reģistrētajiem apgādājamiem ir nepilngadīgi bērni, taču nodokļa atvieglojumus iespējams saņemt arī par nestrādājošu laulāto, tai skaitā arī tad, ja viņa vai viņš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, par pilngadīgiem bērniem, ja viņi turpina izglītības iegūšanu, par nestrādājošiem un pensiju nesaņemošiem vecākiem, vecvecākiem un citos gadījumos. Lai gan strādājošais var reģistrēt neierobežotu apgādājamo skaitu, ja strādājošā alga uz papīra ir mazāka par 231 latu, atvieglojumus pilnā mērā viņš saņems tikai par diviem apgādājamajiem. «Šādā situācijā, ja ģimenē, piemēram, aug trīs vai vairāk bērnu, ģimenes kopējie ienākumi būs lielāki, ja apgādājamie tiks sadalīti starp abiem strādājošajiem vecākiem,» norāda Privātpersonu finanšu institūta direktore Adriāna Kauliņa.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas sniegto informāciju, atvieglojumu par apgādībā esošām personām 2014. gadā plānots palielināt līdz 98 latiem jeb 140 eiro mēnesī, bet 2015. gadā – līdz 112 latiem jeb 160 eiro mēnesī, taču pagaidām vēl notiek politiskas diskusijas.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: apgādājamie, Nodokļi, nodokļu atvieglojums, Valsts ieņēmumu dienests

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats