18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kas patiesībā ir noticis ar Ingmāru Čaklo?
Kas patiesībā ir noticis ar Ingmāru Čaklo?
Autors: Andrejs Vīksna, Ilze Veģe / NRA.lv / 17. jūnijs 2013, 16:35
Saeimas deputāts, Vienotības frakcijas politiķis Ingmārs Čaklais izvēlējies visnotaļ ekscentrisku veidu kā doties veselības uzlabošanas braucienā. I. Čaklais jau divas nedēļas nav ieradies uz Saeimas sēdēm un nevienam nav ziņojis ne par savas prombūtnes iemesliem, ne ilgumu. Deputāts nevienu nav brīdinājis nedz par izbraukšanu no valsts, nedz par virzienu, kurp dodas, nedz laiku, kad plāno atgriezties. Deputāts pazuda vienā dienā — kopā ar sievu, bērniem un iedzīvi.


Spriežot pēc labi noaugušās zāles, pamesta ir arī Ingmāra Čaklā māja Mārupes novadā, kas liek domāt, ka deputāts uzturas ārzemēs kopā ar visu ģimeni – sievu Daci Čaklo un četriem bērniem. Mārupes novada domes rīcībā nav informācijas par Ingmāra Čaklā pašreizējo atrašanās vietu, tomēr telefona sarunā tika izteikts mutisks solījums, ka pašvaldības policija apsekos viņa māju.

Lai gan I. Čaklā pazušana bija ieplānota ļoti klusa un nepamanāma, tomēr mediji ātri vien sāka interesēties par deputāta atrašanās vietu. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā Panorāma tika ziņots, ka I. Čaklais varētu būt pametis Latviju uz ilgu laiku, dodoties prom ar visu ģimeni. Saskaņā ar LTV rīcībā esošo informāciju I. Čaklais varētu būt devies prom uz kādu Eiropas valsti ne tikai veselības problēmu, bet arī ģimenes apstākļu dēļ. Pērnā gada novembrī tieslietu ministrs atstādināja no amata viņa dzīvesbiedri, notāri Daci Čaklo, kurai saskaņā ar amatpersonas deklarāciju ir ievērojamas kredītsaistības.

Skaidrību notiekošajā nevēlas viest arī politiķa māsa Elīna Čaklā, kura strādā Ārlietu ministrijā. Vēl nenoklausījusies līdz galam žurnālista uzdoto jautājumu par brāļa prombūtni un tās iemesliem, Elīna Čaklā pārtrauca zvanu ar vārdiem:

„Es nedomāju, ka tā ir saruna, kas būtu jārisina ar mani!”

Šobrīd vismuļķīgākajā situācijā atrodas I. Čaklā tuvinieki un kolēģi, kuri nezina vai arī ir spiesti izlikties, ka nezina politiķa atrašanās vietu. Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis nra.lv atzīst, ka savulaik I. Čaklais esot viņam ieminējies par veselības problēmām un uzsvēris, ka viņam esot slimības lapa. „Teica, ka braukšot ārstēties. Kurp un kad būs atpakaļ, neko neteica,” komentē Dz. Zaķis. Savukārt I. Čaklā frakcijas kolēģe Lolita Čigāne atzina: pabeidzis darbu pie apjomīgā Pilsonības likuma, deputāts esot juties saguris un vairākkārt kolēģiem devis mājienu, ka nepieciešams uzlabot veselību. „Frakcijā šo jautājumu vēl neesam paguvuši izrunāt, jo mūsu starpā valda savstarpēja uzticēšanās. Ja kāds kolēģis neapmeklē komisiju sēdi vai plenārsēdi, pieņemam, ka viņam ir bijuši ļoti būtiski iemesli. Tas, protams, neattiecas uz gadījumiem, kad politiķis atrodas prombūtnē vairākas nedēļas vai pat mēnešus,” pauda L. Čigāne. Vaicāta par gadījumiem, kad deputātu piemeklē veselības problēmas, L. Čigāne atzina, ka Saeimas lietvedībai, visticamāk, būtu bijis jāiesniedz slimības lapa. „Pēc savas pieredzes varu apliecināt, ka es, būdama slima, vienmēr piezvanu vai uzrakstu Saeimas frakcijas vadībai elektronisku vēstuli, izskaidrojot situāciju,” pauda L. Čigāne.

Pats aizbēdzējs sociālajos tīklos ir centies izteikties mīklaini un nekonkrēti. „Par mani štrunccc... :) Par Tavu atgriešanos gan prieks! Veiksmi darbiņos!” Tik izvairīgi savai kolēģei Danai Reizniecei-Ozolai, kura pati nesen pēc dekrēta atvaļinājuma atgriezusies Saeimā, uz jautājumu par saviem prombūtnes iemesliem sociālajā tīklā twitter.com atbildēja I. Čaklais.

Noprast to, ka politiķis atrodas ārpus valsts, var pēc dažiem aizplīvurotiem ierakstiem sociālajos tīklos. Piemēram, „LV parlamenta dep-tam neapmaksā mob-tel, un es nevaru to atļauties ārpus LV. Bet ikvienam deputātam ir ofic. e-pasts: vards.uzvards@saeima.lv”, raksta I. Čaklais.

Ar pašu Ingmāru Čaklo nra.lv sazināties neizdevās, jo viņa telefons zvanus nepieņem, savukārt uz uzdotajiem jautājumiem e-pastā un twitter.com deputāts neatbildēja.

Tikmēr uz portāla tvnet.lv jautājumu I. Čaklais tomēr ir atbildējis, ka ir izbraucis ārpus Latvijas un rudenī plāno atgriezties darbā. Tiesa, veselības problēmu dēļ viņš varētu arī nolikt deputāta mandātu. „Ja veselības problēmas šajā laikā nevarēšu atrisināt un pilnvērtīgi pievērsties darbam Saeimā, neredzu iespēju mandātu nenolikt,” e-pasta vēstulē žurnālistiem norāda I. Čaklais. Jāatgādina, ka pērnā gada sākuma I. Čaklais, pārvietojoties ar velosipēdu, saskrējās ar tramvaju.

Pats politiķis apgalvo, ka darba nespējas lapa atbilstošā kārtībā esot iesniegta Saeimā. Saeimas sabiedrisko attiecību nodaļa nra.lv apliecināja, ka: „deputāts Ingmārs Čaklais Saeimā iesniedzis darbnespējas lapu A par periodu no 21. līdz 31.maijam, un tajā norādīts, ka darbnespēja turpinās,” kas nozīmē, ka politiķis var darbā neatgriezties vēl vismaz sešus mēnešus.

I. Čaklais apgalvo, ka par savu iespējamo nepiedalīšanos Saeimas pavasara sesijas beigu daļā jau iepriekš informējis Saeimas priekšsēdētāju un Vienotības līderi Solvitu Āboltiņu. Tiesa, pati S. Āboltiņa nav publiski apstiprinājusi šo informāciju.

Lai arī deputāta ieraksti sociālajos tīklos attaisno pazušanu ar veselības problēmām, mīklainie apstākļi liek apsvērt arī citas iespējas: pēdējā laikā Čaklajam ar sievu, šķiet, neveicas ar finanšu darījumiem. Lai arī deputāta amatpersonas deklarācijā parādsaistībās norādīti tikai 16490.93 lati, zināms, ka lielas kredītsaistības ir viņa sievai Dacei Čaklajai.

Skandālu izraisīja arī Daces Čaklās atstādināšana no notāra amata pagājušā gada nogalē: Zvērināto notāru padomes Disciplinārlietu komisija konstatēja pārkāpumus viņas profesionālajā darbībā, tai skaitā interešu konfliktu, jo Dace Čaklā savā profesionālajā darbībā vairākus gadus izmantojusi savam vīram piederošās firmas „Divas puses” pakalpojumus un tērējusi tiem neparasti lielas summas: 2010. gadā vien tulkošanas pakalpojumu cena sasniegusi 42 000 latus, savukārt mājaslapas uzturēšana un sabiedrisko attiecību pakalpojumi izmaksājusi attiecīgi 30 000 un 35 000 latu.

Arī pats Vienotības deputāts Ingmārs Čaklais 2011. gada vasarā bijis spiests atkāpties no priekšsēdētāja amata Rīgas Latviešu biedrībā, jo biedrību ilgstoši mocījušas finansiālas problēmas: dzīvojot pāri saviem līdzekļiem biedrībai izveidojies 46 000 latu liels parāds, aizkavējusies arī ieplānotā hosteļa būve.

Tikmēr pats Ingmārs Čaklais sociālajā tīklā twitter.com savu pašreizējo atrašanās vietu komentē ar vārdiem:

„Esot notikuma epicentrā, vērot to no malas nav iespējams. Neesi bailīgs, paej nostāk un izbaudi redzamo.”

Tikmēr, atspēkojot baumas par savu bēgšanu no finansiālām problēmām, I. Čaklais sociālajā tīklā norāda: „Saistībā ar manas ģimenes apjomīgajiem parādiem varu informēt, ka jau ilgāku laiku manas ģimenes vienīgie nozīmīgie ienākumi ir mana darba alga un ar to nekādi nevaram nosegt mūsu parādu saistības, tāpēc atbilstoši situācijai ejam to ceļu, ko Latvijas likumi paredz. Tas nav viegls, taču no mūsu puses godīgs un patiess,” norāda Čaklais.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ingmārs Čaklais, pazudis deputāts, Saeima, Saeimas deputāts, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats