28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bērziņš uzslavē drosmīgo valdību un min Latvijas lielākos draudus
Bērziņš uzslavē drosmīgo valdību un min Latvijas lielākos draudus
Autors: Apollo.lv / 13. jūnijs 2013, 16:25
Valsts prezidents Andris Bērziņš uzrunā 18.Centrāleiropas valsts vadītāju samita plenārsēdē Slovākijā, Bratislavā ceturtdien uzsvēra, ka Latvija ir atgriezusies uz izaugsmes ceļa, pateicoties Latvijas valdības drosmīgajam darbam, tautas pacietībai, kā arī uzņēmēju spējai adaptēties attiecīgajā situācijā.



Uzrunā prezidents pievērsies Latvijai pieredzei, kā valsts piedzīvoja krīzi, un kā tagad no tās atgūstas.

«Ļoti vispārējs viedoklis par to, kāpēc krīze bija tik dziļa, un tas ir arī mans viedoklis, ir ES fondu apgūšana līdz ar ārvalstu tiešo investīciju ietekmi, kas pietiekami ilgā termiņā radīja tādu izjūtu, ka viss attīstās ļoti pozitīvi. Tāpat arī privātpersonas, redzot šo izaugsmi, uzņēmās ļoti augstus privātos parādus. Kad beidzot visas šīs privātās investīcijas vairs nesniedza tūlītēju labumu, zināmā mērā izveidojās likviditātes krīze. Latvijas pieredze rāda - mēs esam izdarījuši pietiekami daudz kļūdu dažādās jomās. Latvija pamatā cieta no krīzes banku sektorā. Aptuveni puse no mūsu ārējā parāda ir saistīti ar bankām. Kā sekas tam mēs ieviesām daudz stingrākas prasības banku sistēmai. Mūsu kapitāla prasības ir daudz augstākas, tāpat likviditātes prasības. Kā sekas tam sākās nesapratīgi strauja nebanku sektora aizdevumu palielināšanās. Šī aktivitāte ilgākā laika periodā ir daudz bīstamāka nekā banku krīze. Latvijā patlaban ir tūkstošiem cilvēku, kuri pilnībā atkarīgi no šīs aktivitātes. Tas ir jāņem vērā,» sacīja prezidents.

Runājot par pašreizējām problēmām, Bērziņš pievērsās emigrācijas jautājumam, uzverot to kā vienu no lielākajiem draugiem Latvijai.

«Ir sarežģīti nosaukt precīzu Latviju atstājušo cilvēku skaitli, bet, skatoties uz pašvaldību vēlēšanu rezultātiem, noteikti varam redzēt, ka no lielajām pilsētām un galvaspilsētas attālākos reģionos dalība pašvaldību vēlēšanās ir ļoti zema. Tam iemesls ir tāds, ka patiesībā tur vairs nav cilvēku.

«Ja mēs ilgtermiņā nespēsim atrast veidu, kā paātrināt mūsu ekonomikas izaugsmi, un šai izaugsmei jābūt augstākai nekā ES vidējam līmenim, lai pārskatāmā nākotnē, vēlākais nākamajos 10 gados, sasniegtu ES vidējo līmeni, tas var radīt draugus valsts turpmākai attīstībai.»



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, Centrāleiropa, Centrāleiropas samits, ekonomiskā krīze, krīze

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats