19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Galvaspilsētas vēlētāji propagandā neklausās, vērtē padarīto
Galvaspilsētas vēlētāji propagandā neklausās, vērtē padarīto
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 3. jūnijs 2013, 9:42
Aizvadītajā nedēļas nogalē notikušajās pašvaldību vēlēšanās piedalījies vismazākais vēlētāju skaits šajā gadsimtā – 45,85% no kopējā balsstiesīgo skaita. Priekšvēlēšanu cīņu emociju uzkurinātie rīdzinieki bijuši visaktīvākie – nobalsojuši 55,5%, taču daudzi izvēlējušies nosodāmo pasīvā protesta formu un vēlēt nav gājuši vispār.



Tomēr vēlēšanas ir notikušas, un veiksmīgākie politiskie spēki savu ievēlēšanu Rīgas domē atzīmēja jau labu laiku pirms rezultātu parādīšanās.

Latviešu partijām netic

«Kas manā dzīvē mainīsies, ja es aiziešu nobalsot? Nekas. Neredzu tam visam jēgu, jo mana labklājība ir atkarīga tikai no manis paša,» sarunā ar Neatkarīgo, pēcpusdienas saulītē kādā vecpilsētas krodziņā malkojot alu, teica 30 gadus vecais Andris.

Neiet uz vēlēšanām rīdziniekus mudinājusi arī tā dēvēto latvisko partiju nespēja vienoties par kopēju sarakstu un nepārliecinošu līderu izvēle. Šādu lēmumu ietekmējusi arī nevēlēšanās balsot par Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai (SC/GKR) tandēmu.

«Būtu tā kā jābalso par [Nilu] Ušakovu [SC/GKR līderis], jo viņa vadībā tiešām daudz kas pilsētā paveikts, taču man traucē tā viņa ciešā saikne ar Maskavu, un par latviešu partijām arī nespēju nobalsot – ko viņi varēs izdarīt, ja visu laiku savā starpā strīdas,» teica 45 gadus vecā Linda, kas laiski gāja garām Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā esošajam vēlēšanu iecirknim.

«Šogad neiet uz vēlēšanām ir noziegums pret savu pilsētu un valsti! Nevar pirkt vēlētājus ar bezmaksas sabiedrisko transportu, pārdodoties Krievijai. Es nobalsoju par Nacionālo apvienību un mudināju savējos darīt tāpat. Arī viņu kandidāte mēra krēslam Baiba Broka noteikti bija labākais cilvēks no piedāvātajiem,» neslēpjot pārliecību par pareizu izvēli, teica 55 gadus vecais Jānis, kas nule kā bija nobalsojis vēlēšanu iecirknī Kongresu namā.

Tomēr, kā jau liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti, lielākā daļa Neatkarīgās aptaujāto vēlētāju savu balsi bija atdevuši pašreizējiem pilsētas kursa noteicējiem – SC/GKR. Un nevar apgalvot, ka šis bijis etnisks balsojums, jo daudzi SC/GKR atbalstītāji bija latvieši.

«Jūtos tieši tā, kā kāds bija uzrakstījis tviterī – kā tēvzemi nodevis, bet balsot par Ušakovu, šķiet, bija vienīgā pareizā izvēle, un to arī izdarīju,» teica 28 gadus vecais Pēteris.

«Tur nebija ko domāt, Ušakovs ir vienīgais, kas Rīgā kaut ko izdarījis. Te nav jātaisa nekāda politika, tikai un vienīgi saimnieciskā darba novērtēšana,» savu izvēli pamatoja 31 gadu vecais Leonīds.

Partneru sakāve priecē

Atbilstoši vēlēšanu rezultātiem un par vairākām stundām apsteidzot pirmo provizorisko rezultātu publiskošanu, uzvaras svinības Radisson Blue Hotel Latvija sāka SC/GKR, kas bija nofraktējusi vienu no viesnīcas konferenču zālēm.

Zālē, kur uz lieliem ekrāniem bija vērojamas trīs televīziju piedāvātās vēlēšanu diskusijas, bija sapulcējušies vairāki simti politiskās apvienības biedru un atbalstītāju. Remdējot izsalkumu ar sagādātajām uzkodām, līdzjutēji klusi čalodami gaidīja galveno varoni – Nilu Ušakovu, kas pie savējiem ar platu smaidu sejā, neslēpdams sajūsmu par lieliskajiem rezultātiem, ieradās ap pulksten vieniem naktī. Neatkarīgās uzrunātie apgalvoja, ka ne mirkli nav šaubījušies par saraksta uzvaru un lieli nopelni tajā esot tieši N. Ušakovam.

Vispopulārākais apsveikums

Politiskajai pārliecībai atbilstošu vietu vēlēšanu rezultātu sagaidīšanai bija izvēlējusies Nacionālā apvienība, kas pulcējās folkklubā Ala. Stingri tautiskā manierē ieturētajā izklaides vietā partijas atbalstītāji svinēja lieliskos vēlēšanu rezultātus. Turklāt jau iepriekš prognozētās nelāgās ziņas, ka vēlēšanās Rīgā uzvarējis SC/GKR, aizēnoja sajūsma par Saeimas koalīcijas kolēģes Vienotības apsteigšanu. Apsveikums par Vienotības atstāšanu trešajā vietā bija dzirdams biežāk par citiem.

Rīgā trešās atbalstītākās partijas – Vienotība – organizatori par pagaidu štābu bija izvēlējušies vienu no Astor Riga viesnīcas zālēm, kur pie skandināviski askētiski klātiem galdiem salīdzinoši klusiņām vēroja, kā tiek zaudētas pozīcijas pilsētā, kuru partija vēlējās padarīt par Ziemeļu zvaigzni.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nils Ušakovs, partijas, pašvaldību vēlēšanas, politiskās partijas, Rīga, Rīgas dome, Saskaņas centrs, Ušakovs, vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats