28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Aptieku biedrība iebilst pret bezrecepšu zāļu tirdzniecību veikalos un benzīntankos
Aptieku biedrība iebilst pret bezrecepšu zāļu tirdzniecību veikalos un benzīntankos
Autors: NRA.lv / 24. maijs 2013, 9:33
Agnese Ritene, "Aptieku biedrības" valdes priekšsēdētāja uzsver, ka biedrība iebilsts pret atsevišķu tirgotāju ierosinājumu atļaut bezrecepšu zāļu tirdzniecību veikalos un benzīntankos.



Tas veicinātu neracionālu un pārmērīgu zāļu lietošanu, padarot zāles par ikdienišķu preci līdzīgi kā maize vai piens. Zāļu nepareizas, neracionālas un pārmērīgas lietošanas sekas var būt ļoti bēdīgas. Minētā iemesla dēļ arī aptiekās normatīvie akti liedz izvietot bezrecepšu zāles pašapkalpošanās zonās. Aptieku biedrība saskata papildus riskus, ka arī bērni varētu brīvi iegādāties zāles.

Zālēm jau vēsturiski ir sava vieta - aptieka-un aptiekā ir speciālists, kurš lieliski pārzin zāles - farmaceits. Latvijā ir aptuveni 800 aptieku un aptuveni 100 aptieku filiāles laukos. Ļoti daudzos veikalos vai to tuvumā ir aptiekas. Nav nekāda pamata apgalvojumiem par aptiekas pieejamības problēmu. Turklāt Latvijā ir 24 diennakts aptiekas.

Latvijas aptieku darbība ir ļoti stingri regulēta un uzraudzita un pacienti var būt pārliecināti par zāļu kvalitāti un autentiskumu. Pats galvenais - aptiekās ir nodrošināts personāls ar atbilstošu izglītību - farmaceiti un farmaceitu asistenti, kuri spēj izvērtēt pacienta simptomus un zāļu nepieciešamību.Zāles satur iedarbīgas vielas un to izvēlē vienmēr jājautā speciālista padoms.

Farmaceits ir zinošs speciālists par zālēm, to iedarbību, mijiedarbību, blaknēm un spēj izvērtēt, kad pacients steidzami jāsūta pie ārsta. Kas to darīs veikalā vai benzīntankā? Kurš atbildēs par sekām? Kur paliek zāļu racionāla lietošana?

Nedrīkst pavirši izturēties pret zāļu kaut vai bezrecepšu iedarbību, jo tās ir stipri iedarbīgas vielas.

Aptieku biedrība uzsver, ka pirmajā vietā jābūt cilvēka drošībai un veselībai.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Agnese Ritene, Aptieku biedrība, benzīntanki, bezrecepšu medikamenti, medikamenti, veikali

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats