19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saskaņiešiem PSRS simboliku nosargāt neizdodas
Saskaņiešiem PSRS simboliku nosargāt neizdodas
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 17. maijs 2013, 9:31
Aizstāvot tiesības publiskos pasākumos izmantot padomju simboliku, piemēram, PSRS karogu, Saskaņas centra deputāti aicināja atdalīt staļiniskā režīma šausmas no Padomju Savienības un nojaukt nevis uzvaras pieminekli, bet pieminekli latviešu strēlniekiem.


«Šis likumprojekts ir mēģinājums pielīdzināt staļinismu hitlerismam un PSRS valstiskumu nacisma režīmam. Staļinisms kā režīms ir jau nosodīts un nolādēts kopš 1950. gada, un šādam likumprojektam nav nekāda pamata,» teica Saskaņas centra deputāte Irina Cvetkova, kas, uzrunājot Nacionālās apvienības deputātus, aicināja nojaukt arī strēlnieku pieminekli.

Viņas domu pārtvēra arī Sergejs Mirskis. «Simtiem tūkstošu bija nogalināti ar viņu (latviešu sarkano strēlnieku) rokām,» viņš teica.

Pēc šādām runām paust savu sašutumu uz Saeimas tribīni devās Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars, kas Saskaņas centra frakciju nodēvēja par kauna traipu visai Saeimai un Latvijai. «Un tieši tāpēc es uzskatu, ka Saskaņas centrs – tas ir Latvijas Saeimas kauna traips. Saskaņas centrs ir Latvijas galvaspilsētas kauna traips! Un mēs rūpēsimies par to, lai nekad šāds kauna traips nebūtu jāpiedzīvo Latvijas valdībai,» teica politiķis.

Mūždien korektais un pieredzējušais Saskaņas centra deputāts Sergejs Dolgopolovs samierināties ar to, ka demokrātiskās vēlēšanās Saeimā iebalsoti cilvēki tiek dēvēti par kauna traipiem, nespēja. «Cienījamā priekšsēdētāja! Kolēģi! Es lūgtu sēdes vadītāju nepieļaut, lai Saeimas lielākā frakcija tiktu apsaukāta kā kauna traips Latvijas vēsturē un Latvijā kā tādā. Mēs esam deputāti, kurus ievēlēja cilvēki, Latvijas pilsoņi, Latvijas iedzīvotāji. Mētāties ar šāda veida apzīmējumiem, man liekas, ir lielāks kauns un nedara godu nevienam Saeimas deputātam,» no tribīnes pie Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas vērsās S. Dolgopolovs, taču reakciju tā arī nesagaidīja.

Lai cik daiļrunīgi un vēsturiski izglītoti opozīcijas deputāti būtu, pārliecināt Saeimas vairākumu, ka publiskos pasākumos nevajadzētu aizliegt PSRS simboliku, viņiem neizdevās, un Saeimas attiecīgo grozījumu publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā otrajā lasījumā apstiprināja.

Saskaņā ar to būs aizliegts pasākumu norises laikā «izmantot, tajā skaitā stilizētā veidā, bijušās PSRS, bijušo PSRS republiku un nacistiskās Vācijas karogus, ģerboņus un himnas, to armijas uniformas, nacistisko svastiku, SS zīmes un padomju sirpi un āmuru ar piecstaru zvaigzni».

Tomēr šī norma nebūs imperatīva, un tai būs piemērojami izņēmumi.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: hitlerisms, Hitlers, nacistiskā Vācija, PSRS, PSRS simbolika, Saeima, Saskaņas centrs, strēlnieki, uzvaras piemineklis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats