24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Aptauja: Iedzīvotāji par pāreju uz eiro vēl nedomā; darīs to pēdējā brīdī
Aptauja: Iedzīvotāji par pāreju uz eiro vēl nedomā; darīs to pēdējā brīdī
Autors: www.apollo.lv / 15. maijs 2013, 12:01
Lai arī plānotā pāreja uz eiro tuvojas, pusei (50%) Latvijas iedzīvotāju pagaidām nav konkrētu plānu rīcībai ar skaidro naudu, liecina «Swedbank» sadarbībā ar pētījumu aģentūru «TNS Latvia» veiktā aptauja.



Savukārt pēc Latvijas uzaicinājuma pievienoties eirozonai 42% iedzīvotāju plāno doties uz komercbanku filiālēm, lai tur skaidru naudu latos iemaksātu kontā vai apmainītu pret eiro banknotēm.

Kā norāda bankā, satraucošu šo faktu dara tas, ka piektdaļa (20%) atzinusi: uz banku filiālēm dotos tikai šī gada decembrī un 2014.gada janvārī, kad, kā liecina arī citu valstu pieredze, filiālēs rodas garas rindas.

«Iedzīvotājiem pāreja uz eiro būs salīdzinoši vienkārša. Vismierīgāk var justies tie, kuri naudu glabā bankā un prot norēķinus veikt bezskaidrā naudā, jo banka pārejas naktī automātiski pēc oficiālā maiņas kursa konvertēs latus uz eiro. Tiem, kuri glabā skaidru naudu, gan nepieciešams laikus plānot un rīkoties, lai neattaptos milzu rindās banku filiālēs vai pasta nodaļās. Īpaši būtiski pārdomāt savlaicīgu rīcību attālāku lauku teritoriju iedzīvotājiem. Viņiem var būt apgrūtināta piekļuve banku filiālēm un pasta nodaļām, vai nokļūt Latvijas Bankas filiālēs,» uzsvēris «Swedbank» valdes loceklis Latvijā un Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Ģirts Bērziņš.


Aptaujas dati rāda, ka liela daļa iedzīvotāju (38%) pēc Latvijas uzaicinājuma pievienoties eirozonai skaidro naudu iztērētu. No tiem desmit atzinuši, ka to darītu decembrī, kad tradicionāli visaktīvāk iegādājas Ziemassvētku dāvanas.

42% respondentu skaidrās naudas jautājumu risinātu komercbanku filiālēs - 26% samainītu latus pret eiro skaidrā naudā, bet 16% skaidro naudu iemaksātu bankas kontā vai noguldītu depozītā. Savukārt tikai 11% iedzīvotāju skaidro naudu ieskaitītu kontā, izmantojot naudas iemaksas bankomātus.

Septiņi procenti latus pret eiro mainītu valūtas maiņas punktos un četri procenti dotos mainīt naudu uz Latvijas Pasta filiālēm, liecina pētījuma rezultārti.

Savukārt 13% respondentu atzīmēja, ka nesteidzas pašlaik plānot rīcību ar skaidru naudu, jo pēc eiro ieviešanas Latvijas Bankas filiālēs varēs nomainīt latus uz eiro bez komisijas maksas neierobežotā laika posmā.

Interesanti, ka desmit procenti iedzīvotāju vēlas saglabāt latu monētas piemiņai, seši procneti aptaujāto to plāno darīt arī ar latu banknotēm.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: banka, bankas, eiro, eiro ieviešana, Eirozona, pētījums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats