19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Jelgavā ar banānu vēlētājus nenopirkt
Jelgavā ar banānu vēlētājus nenopirkt
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 14. maijs 2013, 9:45
Lai noskaņotu vēlētājus sev par labu, pašvaldību vēlēšanās Jelgavā startējošās partijas izmanto gan vides reklāmu, gan drukātas brošūras, kurās stāsta, cik labi būs dzīvot Jelgavā, ja vēlēšanās uzvarēs viņu saraksts. Tomēr vēlētājus ar utopiskiem solījumiem Jelgavā nopirkt nevar.



Jelgavas Amatu vidusskolas skolotāja Ligita Ziemele Neatkarīgajai teic, ka neskatās uz pirmsvēlēšanu reklāmām un solījumiem, bet gan uz padarītajiem darbiem. Un tas, kas pēdējo desmit gadu laikā ir paveikts Jelgavā, viņai patīk, piemēram, drošība pilsētā, rekonstruētās ielas, jaunais Mītavas tilts, promenāde, Zemgales olimpiskais centrs un citas lietas. «Ja kādreiz, vēl studējot Lauksaimniecības akadēmijā (tagad Latvijas Lauksaimniecības universitāte), man bija bail vēlos vakaros staigāt pa Jelgavu, tad tagad pilsētā jūtos droši,» teic L. Ziemele.

Tomēr ne visi pilsētnieki ir tik optimistiski noskaņoti. Jelgavas centrā sastaptais strādnieks Juris Neatkarīgajai bilst, ka Lielās ielas sasteigtais remonts vairāk izskatoties pēc pašreizējās domes vēlēšanās izrādīties pirms vēlēšanām. Savukārt pilsētas nomalēs, kurās ielas tiešām esot bedru bedrēs, labākajā gadījumā notiekot vien pavirši aizlāpīšanas darbi.

Cīņa par krēsliem

Šogad par iekļūšanu Jelgavas domē cīnās deviņi pašreizējie domes deputāti un deviņi saraksti, kas ir mazāk nekā iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās, kad jelgavniekiem bija jāizvēlas labākais starp 11, 15 un 17 sarakstiem. Arī deputātu kandidātu pulks šogad ir krietni plānāks nekā, piemēram, 2001. gadā, kad uz vienu deputāta krēslu kandidēja gandrīz 15 potenciālo deputātu. Līdz ar to šogad konkurence ir vājāka – apmēram deviņi kandidāti uz vienu vietu. Neatkarīgās aptaujātie eksperti atzīst, ka Jelgavā lielākā cīņa būs starp četrām partijām – ZZS, Vienotību, VL!-TB/LNNK un Saskaņas centru (SC). Savukārt politiķi un deputātu kandidāti savās prognozēs ir visai piesardzīgi. Šogad pašvaldību vēlēšanās Jelgavā nestartēs PCTVL. Toties SC un tā Jelgavas līderis Ivars Jakovels ir visai optimistiski noskaņoti. Pēc viņa domām, vēlētāji Jelgavā ir gana izglītoti, gudri un neuzķersies uz lētiem solījumiem vai reklāmām, vai bezmaksas banāniem, bet balsos pēc savas pārliecības. Viņš aicina visus vēlētājus doties uz vēlēšanām un balsot, neatkarīgi no tā, kuram politiskajam spēkam par labu tiks izdarīta izvēle. I. Jakovels cer, ka SC iegūšot vismaz četrus mandātus. Turklāt SC būšot gatavs saimnieciskos jautājumos sadarboties arī ar citām domē iekļuvušajām partijām.

Savukārt Reģionu alianse šaubās, vai izdosies Jelgavā iegūt vairāk nekā divas deputātu vietas. Iemesls – ZZS stabilā pozīcija. «Jelgavnieki ir zombēti. Rāviņa zombēti,» izmet Reģionu alianses Jelgavas saraksta pirmais numurs – pašreizējais domes deputāts Dainis Liepiņš.

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās Jelgavas un Daiņa Liepiņa vārds izskanēja saistībā ar balsu pirkšanu. 2009. gadā prokuratūra konstatēja, ka Jelgavas vēlēšanās tika pirktas vēlētāju balsis par labu trim LPP/LC kandidātiem – Dainim Liepiņam, Saulvedim Šalājevam (šogad kandidē no Reģionu alianses) un Ilzei Ozoliņai. Balsu pircējiem tika piemērots naudas sods un piespriests piespiedu darbs.

D. Liepiņš uzsver, ka tā ir bijusi konkurentu provokācija, un viņš neizslēdz, ka līdzīgas provokācijas varētu tikt sarīkotas arī pirms šā gada vēlēšanām.

Rāviņa faktors

Andris Rāviņš Jelgavas domi vada jau 12 gadu – trīs sasaukumus pēc kārtas. Konkurenti teic, ka A. Rāviņš ir autoritārs vadītājs, tāds, kas piederētos padomju laikiem, turklāt viņam esot atbalstītāji pat citās partijās. Šo pārmetumu pilsētas mērs uztver drīzāk kā komplimentu, jo tas, ka, lemjot par kādu pašvaldības kompetences lietu, ZZS esot domubiedri arī citās partijās, liecinot, ka saimnieciskie jautājumi pilsētā tiek risināti pareizi. Turklāt, pēc viņa domām, par nekādu autoritāru režīmu nevarot runāt, jo domes sēdēs visi jautājumi tiekot pieņemti balsojot, un tās, tāpat kā komiteju sēdes, esot atklātas.

Leiputrijas solījumi

Ja piepildītos visu deviņu šajās vēlēšanās kandidējošo deputātu kandidātu solījumi, tad jelgavnieki dzīvotu Leiputrijā – dzīvokļos un privātmājās ūdens būtu par velti, visas pilsētas ielas būtu noasfaltētas, visi sporta laukumi – atjaunoti, skolotāji saņemtu dienesta dzīvokļus, par bērnu interešu izglītību vecākiem nevajadzētu maksāt ne santīma, savukārt pensionāri varētu bez maksas vizināties sabiedriskajā transportā un saņemt veselības aprūpi, atkritumu apsaimniekošana un apkure pilsētniekiem maksātu uz pusi lētāk, arī par nekustamā īpašuma nodokļa iespējamo pieaugumu nākotnē jelgavniekiem nevajadzētu vairs raizēties un tā tālāk.

Ne A. Rāviņš, ne I. Jakovels gan nevēlējās komentēt konkurentu solījumus, taču vienlaikus viņi atzina, ka daži tomēr ir pārāk utopiski, piemēram, bezmaksas ūdens nodrošināšana mājokļos vai pilnīgi visu pilsētas ielu noasfaltēšana.

Savukārt citi, piemēram, Vienotība, Alternatīvi, savās priekšvēlēšanu programmās aprobežojas ar vispārīgiem solījumiem – veicināsim, atbalstīsim, turpināsim, panāksim, sekmēsim, paplašināsim utt.

Uzdevumi jaunajai domei Neatkarīgās aptaujātie jelgavnieki gan lielākoties neticēja visiem rožainajiem solījumiem, tomēr minēja atsevišķas problēmas, kuras vajadzētu atrisināt jaunajai domei, piemēram, optimālāk sakārtot sabiedriskā transporta kustības grafiku vai vismaz izveidot plašāku veloceliņa tīklu. Arī SIA Latvijas piens valdes priekšsēdātājs Raimonds Freimanis, uzteicot pozitīvo sadarbību ar pašreizējo pilsētas domi un atklājot, ka tas ir bijis viens no iemesliem, lai jauno piena rūpnīcu būvētu tieši Jelgavā, uzsvēra, ka rūpnīcas strādniekiem šobrīd ir grūti nokļūt darbavietā un mājās, ja nav personiskās automašīnas. Tā kā solījumu uzlabot Jelgavas sabiedrisko transportu savās programmās bija iekļāvušas vairākas partijas, tad jācer, ka šī lieta nākamā sasaukuma laikā tiks atrisināta.

Jelgavnieki arī domā, ka pēc vēlēšanām beidzot arī tiks pie modernāka tirgus, jo to sola četras domes vēlēšanās kandidējošās partijas. ZZS iecerējusi izveidot kopīgu termināli autobusiem un vilcieniem un šo termināli sasaistīt ar jaunizveidoto tirgu. Kā iespējamā vieta šim kompleksam ir izvēlēts stadions Daugava blakus dzelzceļa stacijai.

Brīdī, kad Neatkarīgā apskatīja šo vietu, stadionā trenējās jaunieši un Latvijas čempione diska mešanā Dace Šteinerte. Viņas trenere Maija Ukstiņa par domes ieceri Daugavas stadionu pārvērst par autostāvvietu un tirgu nemaz nav iepriecināta. Šī esot vienīgā vieta Jelgavas centrā, kurā var trenēties individuāli sportisti. «Ne katram vecākam ir pa kabatai vest bērnus uz jauno Zemgales olimpisko centru, turklāt šobrīd, kamēr nav izaugusi zāle, uz laukuma mūs nemaz nelaiž,» sacīja Maijas kundze. Viņa vēl nav izlēmusi, par ko balsos vēlēšanās, jo visu partiju solījumi esot līdzīgi. Viņai gan nepatika tas, ka pa Jelgavu tika vadāta Daiņa Liepiņa reklāma Pietiek runāt, laiks darīt!

***

Uzziņai

Jelgava

Iedzīvotāju skaits 62 964

Deputātu mandātu skaits 15

*

Vēlētāju aktivitāte Jelgavā

Pašvaldību vēlēšanas (gads) Vēlētāju skaits Nobalsojušo skaits, %

1997. 31031 49

2001. 32428 60

2005. 37918 44

2009. 40545 52

2013. 62964 ?

*

Konkurence uz 15 deputātu krēsliem

Pašvaldību vēlēšanas Sarakstu skaits Kandidātu skaits Kandidātu skaits uz vienu mandātu

1997. gads 8 114 7,6

2001. gads 17 220 14,7

2005. gads 15 187 12,5

2009. gads 11 159 10,6

2013. gads 9 137 9,1



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Rāviņš, Jelgava, pašvaldību vēlēšanas, vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats