25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » 27% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka cilvēki ir dzīvojuši vienlaicīgi ar dinozauriem
27% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka cilvēki ir dzīvojuši vienlaicīgi ar dinozauriem
Autors: NRA.lv / 10. maijs 2013, 13:02
Pētījumu centra SKDS 2013.gada aprīlī veiktās aptaujas dati liecina, ka 27% iedzīvotāju uzskata, ka cilvēki ir dzīvojuši vienlaicīgi ar dinozauriem, bet tikai katrs trešais uzskata, ka cilvēki, kādi tie ir patlaban, ir attīstījušies no agrākām dzīvnieku sugām.


Taču raksturīgi, ka neatkarīgi no paustajām idejām pilnībā par tām pārliecināto skaits ir samērā neliels. Turklāt ļoti lielai daļai iedzīvotāju (20%– 25%) vispār nav viedokļa par dažādiem ar cilvēka evolūcijas procesu saistītiem jautājumiem.

Saskaņā ar aptaujas datiem puse iedzīvotāju (49%) pilnībā vai drīzāk piekrīt tēzēm, ka dzīvības procesi šūnās ir tik sarežģīti, ka tie nevarēja rasties gadījuma rakstura pārmaiņu (t.s. mutāciju) rezultātā, un, ka cilvēki ir tik sarežģīti un unikāli, ka tie nevarēja rasties no agrākām dzīvnieku sugām. Šādus apgalvojumus noraida attiecīgi tikai 27% un 33% aptaujāto.

Viedoklim, ka cilvēka evolūcija ir notikusi bez Dieva līdzdalības, kopumā piekrīt tikai 36% aptaujas dalībnieku, bet nepiekrīt tikai par 3 procentu punktiem vairāk - t.i. 39% respondentu. Samērā līdzīgi viedokļi sadalās attiecībā uz pretēji izteiktu tēzi – ka Dievs ir vadījis cilvēka evolūcijas procesu. Šādam apgalvojumam piekrīt 37%, bet nepiekrīt 40% aptaujas dalībnieku.

Tēzei, ka cilvēki tādi, kādi tie ir patlaban, ir attīstījušies no agrākām dzīvnieku sugām, piekrīt tikai katrs trešais (33%), bet nepiekrīt 46% aptaujāto. Salīdzinoši daudz tomēr Latvijā ir tādu, kas nepiekrīt burtiskam Bībeles tulkojumam. Tam, ka Dievs radīja cilvēkus tādus, kādi tie ir patlaban, piekrīt 31% (nepiekrīt 48%), bet tam, ka cilvēki ir dzīvojuši vienlaicīgi ar dinozauriem, piekrīt tikai 27% (nepiekrīt 53%). Tomēr jāievēro, ka tēzi par cilvēku vienlaicīgu sadzīvošanu ar dinozauriem pilnībā noraidījuši ir tikai 31% respondentu, informē SKDS.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aptauja, dinozauri, SKDS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats