25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Truksnis esot nogāzts pārāk liela plakāta dēļ
Truksnis esot nogāzts pārāk liela plakāta dēļ
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 3. aprīlis 2013, 9:46
«Nogāza divas minūtes pirms pašvaldību vēlēšanām!» Zaļo un zemnieku savienības līdera Augusta Brigmaņa tēlainais pārspīlējums nemaz nav tik pārspīlēts, jo laika atlicis ļoti maz. Līdz vēlēšanām vien divi mēneši, bet intrigu, interešu un naudas apvītā Jūrmala palikusi bez mēra.


Līdzšinējais domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis vakar tika atbrīvots no amata ar astoņām balsīm par, četrām atturoties. Ideju, ko darīt tālāk, viņa gāzējiem nebija nekādu. Saskaņā ar likumu pašvaldības vadība šādā situācijā tiek uzticēta priekšsēdētāja vietniekam, un tā ir Saskaņas centru pārstāvošā Larisa Loskutova.


Vairs jau nav ko teikt

Versijas, kādēļ Gatis Truksnis tika atcelts, ir daudzas un dažādas, taču neviena no tām neizskanēja vakar ārkārtas sēdē – vienīgi fakts, ka astoņi deputāti rosina neuzticību mēram. Sanāksme ilga sešas minūtes – jautājumu deputātiem nebija, debatēt neviens nevēlējās. Nobalsoja un izklīda.

Par oficiālo ieganstu pilsētas atstāšanai bez mēra kalpo Gata Trukšņa pašreklāmas aktivitātes – apsveikumi iedzīvotājiem, biļetes uz pasākumiem, lieli un mazi plakāti. Tās saliedējušas viņa politiskos konkurentus vienotā sašutumā, ko deputāts Ilmārs Ančāns Neatkarīgajai raksturo šādi: «16 gadus strādāju domē, bet kaut ko tādu vēl neesmu pieredzējis!» Te gan jāiebilst, ka Jūrmalas pašvaldībā ir pieredzētas arī krietni skandalozākas lietas, piemēram, cietumā ieliktus domes priekšsēdētājus.

Uz šā fona legāla priekšvēlēšanu aģitācija nešķiet nekas īpašs. Pats Gatis Truksnis savus gāzējus un viņu argumentāciju raksturo ar vienu vārdu: «Bērnudārzs! Katrai kaijai pludmalē skaidrs, ka tas ir pilnīgs izdomājums.» Viņa pašreklāmas aktivitātes apmaksājot partija, izdevumi tiekot oficiāli reģistrēti, no KNAB nekādas iebildes nav saņemtas, savukārt iemesli atcelšanai no amata esot pavisam citi. Pirmkārt, viņš parakstījis rīkojumus par revīziju sākšanu pašvaldības uzņēmumos Jūrmalas siltums un Jūrmalas namsaimnieks, lai noskaidrotu tarifu veidošanās likumību. Otrs jautājums, par ko jau ilgāku laiku notiek strīdi, ir siltumuzņēmuma iespējamā privatizācija. Vārdos visi deputāti patiešām ir pret, taču runā par to aizdomīgi bieži, krustu šķērsu apsūdzot viens otru privatizēt gribēšanā. Acīmredzot, kāds patiešām grib.

Investoriem nepatīk

Marta beigās pašvaldības uzņēmumu aizstāvēšanā iesaistījies vietējais Jūrmalas miljonārs Aleksandrs Bašarins. Kā atreferē LETA, paziņojumā medijiem viņš vēsta: «Pašvaldības uzņēmumi Jūrmalas siltums, Jūrmalas ūdens un Jūrmalas namsaimnieks stagnē, bet attīstības vietā tiek runāts par to privatizāciju, pret kuru iestājas vairāk nekā trīs ceturtdaļas iedzīvotāju.» Tāpēc Gatim Truksnim ne tikai būtu jāatkāpjas no amata, bet arī esot jānoliek deputāta mandāts. Jāpiemin arī, ka miljonārs ir nodibinājis partiju, tātad cenšas vairot savu ietekmi pašvaldībā oficiāliem līdzekļiem.

Trešais iemesls, kāpēc nācies atstāt amatu, pēc Trukšņa domām, ir 70% zemes nodokļa atlaide, kas tiek piemērota vietējiem iedzīvotājiem, un netieši to apstiprina arī viņa oponenti. Vietējiem tas patiešām ir liels atspaids, savukārt tā saucamajiem investoriem ir iebāzts spieķis riteņos. Viņi vairs nevar lēti tikt pie īpašumiem, jo iedzīvotāji nav spiesti pārdot zemi. Gatis Truksnis skaidro, ka šī ir viņa ideja un viņa personīgais politiķa panākums. Tikmēr, pēc citu deputātu domām, iedzīvotājiem izdarītais labums jādala proporcionāli lēmumprojektu atbalstījušo deputātu skaitam. Mērs šādi visus panākumus piesavinoties, un citiem neatliek, ar ko lielīties. Lai nu kā, bet Gatis Truksnis jau pašlaik ir pārliecināts, ka jūnijā atgriezīsies gan domē, gan arī mēra krēslā, jo to parādot iedzīvotāju sabiedriskās domas aptaujas. Bet līdz tam divus mēnešus pašvaldību vadīs kāds cits.

Pauze uz nezināmu termiņu

Ja opozīcija nespēs vienoties vai neviens drosmīgais neatradīsies, tad uz nieka diviem mēnešiem jauns mērs netiks vēlēts, un domi vadīs mēra vietniece. Pēc sēdes to žurnālistiem vēstīja deputāts Juris Visockis. Arī cits mēra gāzējs – Ilmārs Ančāns piekrīt, ka laika ir ļoti maz.

Attiecīgi Larisai Loskutovai, kura negaidīti nokļuvusi par mēra pienākumu izpildītāju, vakar pēcpusdienā vēl nebija ne jausmas – uz cik ilgu laiku būs šī atbildība: «Pēc mēra nomešanas ir iestājusies pauze, un nav zināms, vai uz pāris dienām vai pāris mēnešiem. Taču darbi neapstāsies. Dome strādā, izpildvara darbojas, viss būs kārtībā.»

Un patiesi Jūrmalai šāda situācija nav nekas neparasts, jo pretrunīgo biznesa interešu dēļ tā vienmēr bijusi politiski ārkārtīgi sadrumstalota, un Gata Trukšņa divi amatā pavadītie gadi ir gandrīz vai rekords. Pēdējās pašvaldību vēlēšanās uz 15 pašvaldības deputātu vietām startēja 14 saraksti, domē iekļuva 10, un attiecīgi par visiem jautājumiem gan vietā, gan nevietā notiek niknas cīņas. Kārtējās vēlēšanās, kas notiks 1. jūnijā, jūrmalniekiem ir iespēja hroniskajam politiskajam juceklim savā pilsētā pielikt punktu.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gatis Turksnis, Jūrmala, mērs, pašvaldību vēlēšanas, Zaļo un zemnieku savienība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats