20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pedagogi netic IZM solījumiem
Pedagogi netic IZM solījumiem
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 27. marts 2013, 12:49
Izglītības darbinieki ir satraukušies par iespējamo finansējuma trūkumu pedagogu algu palielināšanai. Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) apgalvo, ka viss ir kārtībā – papildu nauda saņemta un sadarbības memorands tiek pildīts, nozares ļaudīm šaubas tomēr nav gaisušas.


IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā norādīja: pārmetumiem, ka skolotāju motivācijas, atalgojuma un profesionālās kvalitātes novērtēšanas programma 2014.–2016. gadam netiek izstrādāta, nav pamata. Viss notiekot, un jau aprēķināts, ka tās ieviešanai ik gadu nepieciešami 10–12 miljoni latu. Šī programma ietverot būtiskus jaunumus, piemēram, 40 stundu darba nedēļu, kas ļaus nodrošināt samaksu par noteiktiem darba pienākumiem, pedagogu darba kvalitātes novērtējuma sistēmu, algu maksājot, ņemot vērā tieši kvalitāti, izlīdzināt samaksas likmi starp profesionālās un vispārējās izglītības pedagogiem, samazinot slodzi gadā no 840 līdz 756 stundām.

S. Liepiņa uzsvēra, ka diemžēl nav izdevies rast vienošanos ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) par algu paaugstināšanas mehānismu, jo LIZDA pastāvot uz mehānisku algas kāpinājumu, bet IZM – uz kvalitāti un motivāciju balstītu. Tomēr viņa cerot, ka līdz 3. jūnijam risinājums tiks rasts. Arī IZM pārstāve Svetlana Batere apliecināja, ka ministrija «pildījusi sadarbības memoranda nosacījumus un turpinās tos pildīt». Ir saņemts papildu finansējums 6,5 miljonu apmērā, kas šogad ļaus turpināt algu reformas īstenošanu.

LIZDA vadītāja Ingrīda Mikiško pēc tikšanās ar IZM pārstāvjiem neslēpa neapmierinātību: tā vietā, lai parādītu grafiku, kā tiks īstenota algu reforma un tieši – zemākās likmes paaugstināšana, kārtējo reizi jāklausās «lietās, kas sen jau zināmas». Lai arī tika apgalvots, ka ir saņemti 6,5 miljoni – tie tomēr ir paredzēti jaunās politikas iniciatīvas pasākumu īstenošanai, nevis budžeta bāzes izdevumiem. Tāpēc nav zināms, vai šī summa neaizies kam citam. I. Mikiško arī piebilda, ka jaunajai motivācijas programmai vajadzēja tikt izstrādātai jau no šā gada 1. janvāra.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: IZM, pedagogi, reformas, Sanda Liepiņa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats